Video

Demonstratie in Breda tegen coronamaatregelen: 'Wij willen vrijheid'

5 januari 2022 om 19:40 • Aangepast 7 januari 2022 om 19:50
nl
Ongeveer honderd mensen protesteerden woensdagavond in Breda tegen de coronamaatregelen. Ze liepen in een optocht door de wijk Tuinzigt en hadden lichtjes en fakkels bij zich. Het protest is vreedzaam verlopen.
Profielfoto van Malini WitloxProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Wij zijn voor gelijkheid en tegen uitsluiting. We willen dat de QR-code verdwijnt en dat de lockdown stopt", zegt een coördinator van de lichtjestocht die anoniem wil blijven. "We willen door met ons leven." Er zouden volgens haar vooral mensen uit de wijk Tuinzigt aanwezig zijn, die de afgelopen weken ook al meeliepen bij andere demonstraties in de stad.

De demonstratie startte om zeven uur 's avonds bij het park Westertuin. “Wat willen we? Vrijheid. Wanneer willen we dat? Nu!”, scanderen de deelnemers meerdere malen.

Zebra
De demonstranten dragen fakkels, kettingen van lampen of verlichte paraplu’s met teksten als 'vrijheid en liefde'. Twee deelnemers zijn verkleed, als eenhoorn en als zebra.

Een deelnemer die anoniem wil blijven zegt: "Dit is een tegengeluid tegen de coronamaatregelen. Dat ze geen vaccin inspuiten, waarvan ze niet weten wat er in zit. We willen alleen maar liefde.”

Niet aangemeld
De demonstratie die genoemd staat op de site 'Nederland in verzet' is niet aangemeld bij de gemeente. Die was tijdens de tocht ook niet op de hoogte van de demonstratie. Een woordvoerder laat later weten: "Politie en handhaving houden een oogje in het zeil om te kijken of de tocht op een veilige manier verloopt."

Het regenachtige protest was rond acht uur klaar.

Deelnemers droegen fakkes en lichtjes. (foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties).
Deelnemers droegen fakkes en lichtjes. (foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties).
Politie en handhaving waren aanwezig. (foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties).
Politie en handhaving waren aanwezig. (foto: Perry Roovers/SQ Vision Mediaprodukties).
beeld: Omroep Brabant
beeld: Omroep Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.