Modderpoel rond uitkijktoren De Nieuwe Herdgang: 'Nog een baggerzooi'

6 januari 2022 om 18:07
nl
Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang in Moerenburg bij knooppunt De Baars is klaar, maar de omgeving nog lang niet. Bezoekers moeten eerst door een modderpoel om de toren te beklimmen. De gemeente pakt deze maand het pad naar de toren aan, maar voor de rest moet de natuur zijn werk doen.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door

Wie De Nieuwe Herdgang wil bezoeken, doet er goed aan laarzen mee te brengen. De uitkijktoren staat sinds september langs de A58 bij de knooppunt De Baars. Sinds 22 december is het uitkijkpunt toegankelijk voor bezoekers. Alleen die toegankelijkheid valt letterlijk vies tegen na de vele regenval. De route naar de toren heeft meer weg van een rallyparcours.

“Zorg wel dat je er met droge voeten kunt komen.”

Lijst Smulders Tilburg-raadslid Marti de Brouwer beklaagt zich op Twitter over de omgeving van de uitkijktoren. “Je mag deze prachtige uitkijktoren wel promoten, maar zorg dan dat je er ook met droge voeten kunt komen.”

Vanaf het tunneltje onder de A58 door tot aan de bult waar de toren op staat, is het een en al drab en modder.

Naast de regen is ook het vele bouwverkeer boosdoener. Net als de vele auto’s die zo dicht mogelijk bij de toren willen parkeren. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het om een klein laagje modder gaat en dat alleen het laatste stuk echt drassig is. Dat wordt ook snel duidelijk.

“Een prachtig uitzicht, maar het is nog wel een baggerzooi.”

Een klein jongetje komt met zijn laarzen vast te zitten in de modder en moet letterlijk door zijn opa en oma losgetrokken worden. Ze lachen erom, maar niet iedereen heeft laarzen en beleeft er plezier aan. “Het uitzicht is prachtig, maar het is nog wel een baggerzooi hier”, zegt een andere bezoekster.

Een kind zit vast in de modder bij de uitkijktoren (foto: Collin Beijk).
Een kind zit vast in de modder bij de uitkijktoren (foto: Collin Beijk).

Een paar fietsers die richting de toren willen, kijken vertwijfelt naar de modderpoel die voor het toegangspad ligt. “Dit hadden ze toch wat beter kunnen aanleggen lijkt mij?” vraagt een man zich hardop af. “Met dit mooie weer en de lockdown wordt het alleen maar drukker hier en dan worden de slechte paden alleen maar slechter.”

“Het is nu aan de natuur zelf.”

Binnen een maand pakt de gemeente Tilburg het laatste stuk van het pad aan waar echt een modderpoel ligt. “We gaan daar granulaat neerleggen zodat het beter begaanbaar wordt.” Toch moeten bezoekers van de toren waarschijnlijk tot de lente wachten tot de omgeving van De Nieuwe Herdgang af oogt. “Alles is al ingezaaid, het is nu aan de natuur zelf”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Bezoekers kunnen dus voorlopig, zeker na regenval, beter hun wandelschoenen of laarzen aantrekken. Ook moeten ze niet vergeten hun pinpas of telefoon mee te nemen. Toegang tot De Nieuwe Herdgang kost net als de uitkijktoren in het Spoorpark anderhalve euro.

Maar dan wordt je bij helder weer wel getrakteerd op een prachtig uitzicht op de skyline van Tilburg, de weilanden rond het Trappistenklooster en de bossen en vennen tussen Oisterwijk en Moergestel.

Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang in Tilburg (foto: Collin Beijk).
Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang in Tilburg (foto: Collin Beijk).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.