Liveblog

Coronanieuws: 4943 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, weer dagrecord

7 januari 2022 om 06:00 • Aangepast 8 januari 2022 om 09:31
nl
In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 4943 nieuwe besmettingen in Brabant en 34.954 in heel Nederland
  • Kinderen onder 12 jaar krijgen uitnodiging voor coronaprik
  • 194 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

20.55

Onderzoek VK: booster beschermt ouderen tot zeker drie maanden

Ouderen blijven drie maanden na hun boostervaccinatie goed beschermd tegen een ziekenhuisopname bij een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, meldt de Britse gezondheidsdienst UKHSA. Uit eigen onderzoek is naar voren gekomen dat 65-plussers ongeveer voor 90 procent beschermd blijven.

Drie maanden na volledige vaccinatie is de bescherming tegen ernstige ziekte afgenomen tot ongeveer 70 procent en na zes maanden is dat 50 procent. De bescherming tegen milde symptomen was na drie maanden minder hoog, ongeveer 30 procent.

18.55

Zzp-organisatie klaagt Staat aan om 'ongelijke' coronasteun

Een belangenorganisatie klaagt de Staat aan omdat ze de verschillen tussen coronasteun voor werknemers en zzp'ers oneerlijk vindt. Via een bodemprocedure in Den Haag eist de Werkvereniging, een platform voor zelfstandig werkenden, dat de vergoedingen meer worden gelijkgetrokken.

Mensen met een eigen onderneming zonder personeel worden maximaal tot bijstandsniveau gecompenseerd voor inkomstenverlies door de lockdowns, terwijl werknemers via loonsteun voor bedrijven met personeel er rianter bij zitten. Volgens de Werkvereniging krijgen zij tot drie keer modaal hun inkomen gegarandeerd, oftewel ruim 100.000 euro per jaar, terwijl zzp'ers het moeten doen met 12.000 per jaar voor alleenstaanden of 18.000 euro per gezin.

18.20

Celstraf voor rapper die aanzette tot geweld tegen ministers

Een 29-jarige man uit Deventer is vrijdag veroordeeld tot zes weken cel waarvan vier weken voorwaardelijk voor het aanzetten tot geweld tegen minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte. Hij stuurde een dreigtweet kort nadat journalist Peter R. de Vries was neergeschoten.

18.15

Onvrede bij ondernemers over coronasluiting neemt toe

De onvrede bij ondernemers over de verplichte coronasluiting van niet-essentiële winkels en andere diensten lijkt toe te nemen. Veel branches, van zonnestudio's tot boekwinkels, dringen bij het kabinet aan op heropening. Schoenenwinkel Van Mourik uit Sliedrecht heeft zelfs al aangekondigd op 15 januari hoe dan ook open te gaan voor winkelen op afspraak.

Audax, het concern achter winkels als Bruna en AKO, wil dat het kabinet boekhandels als essentieel gaat bestempelen. Nu alleen supermarkten tijdschriften verkopen verschraalt het aanbod, zegt directeur Hubert de Leeuw. Hij wijst erop dat lectuurzaken in buurlanden gewoon open zijn.

17.05

Politie pleit voor permanent vuurwerkverbod

De politie pleit bij het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer voor een veiligere jaarwisseling met een permanent verbod op consumentenvuurwerk. "Steeds weer vraagt de jaarwisseling enorme inzet van agenten, MEers, boas, brandweer- en ambulancemensen. Het is een keer klaar met hoeveel politie en hulpverleners je kunt inzetten. Een inzet die ook steeds gevaarlijker wordt door zwaar illegaal vuurwerk", zegt Peije de Meij, portefeuillehouder Geweld tegen politieambtenaren.

De afgelopen jaarwisseling ging volgens de politie gepaard met heftige vuurwerkincidenten, waarbij hulpverleners en omstanders ernstig gewond raakten. Ook waren er veel branden en vernielingen. Met het vuurwerkverbod wil de overheid in verband met corona de druk op de ziekenhuizen verminderen.

17.00

Meer vaccinatielocaties gaan boosterprikken zonder afspraak geven

Op meer plekken kunnen mensen zonder afspraak binnenlopen om een boosterprik tegen het coronavirus te krijgen. Vanaf maandag kan dat in Vlissingen, Middelburg, Goes en Zierikzee in Zeeland, en in het Gelderse Duiven. De GGD'en hebben in de afgelopen weken veel nieuwe vaccinatielocaties geopend om in korte tijd zo veel mogelijk mensen een oppepprik tegen het coronavirus te geven. Momenteel worden er ruim 1,5 miljoen prikken per week gezet.

16.55

Duitsland krijgt 2G-plusbeleid in restaurants en cafés

Duitsland gaat over op een 2G-plusbeleid voor restaurants en cafés, wat betekent dat naast het tonen van een vaccinatie- en herstelbewijs ook een coronatest verplicht is. De testverplichting geldt niet voor mensen die een boosterprik hebben gehad, zo hebben bondskanselier Olaf Scholz en de leiders van de deelstaten besloten.

16.20

UWV dit weekend open voor vragen over definitieve berekening NOW

Uitkeringsinstantie UWV blijft komend weekend open voor ondernemers met vragen over de definitieve berekening van de loonsteun die ze in het voorjaar van 2020 hebben ontvangen. Zondag is de laatste dag om die vaststelling aan te vragen.

Dit najaar hadden zo'n 9500 werkgevers de aanvankelijke deadline voor de aanvraag, die op 31 oktober was, niet gehaald. Daarop besloot het UWV deze ondernemers tot zondag 9 januari nog de kans te geven een aanvraag te doen. Doen ze dit niet, dan wordt de steun voor de periode maart tot en met mei 2020 op nul gezet.

16.15

RIVM hoopt in februari resultaten onderzoek oversterfte te delen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoopt begin februari de eerste resultaten te hebben van onderzoek naar de oversterfte in Nederland. Het instituut voert het onderzoek uit samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Begin december heeft de Tweede Kamer het kabinet gevraagd om onderzoek te doen naar de oversterfte.

Volgens het CBS zijn er de afgelopen maanden veel meer mensen overleden dan normaal in deze periode. Ook was de oversterfte in Nederland hoger dan in omringende landen met ongeveer dezelfde vaccinatiegraad. In alle leeftijdsgroepen stierven meer mensen dan verwacht, maar de stijging is het grootst in de leeftijdsgroepen boven de 65 jaar. In de laatste week van december was er overigens net geen sprake van oversterfte, zo meldde het CBS in de nacht van donderdag op vrijdag.

15.20

4943 nieuwe besmettingen in Brabant

In onze provincie is het hoogste aantal coronabesmettingen op één dag ooit gemeten: 4943. Een dag eerder werd het dagrecord ook al verbroken met 4202 positieve tests (na correctie).

Wachten op privacy instellingen...

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn in heel Nederland 34.954 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd, met afstand het hoogste dagcijfer ooit. Het is überhaupt de eerste keer dat er in een dag tijd meer dan 25.000 nieuwe gevallen zijn gemeld.

Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 24.700 positieve tests. Dat is het oude record, maar het cijfer viel toen lager uit door een storing. Niet alle bevestigde besmettingen waren goed geregistreerd. Daardoor was al bekend dat het cijfer van vrijdag hoger zou uitvallen.

14.40

Nederland nadert top 10 van Europese boosterranglijst

Nederland is bezig aan een snelle opmars op de ranglijst van de boostercampagnes in Europa. Bijna 40 procent van alle volwassenen heeft inmiddels een boosterprik gekregen, goed voor een twaalfde plek. Op het overzicht van de Europese gezondheidsdienst ECDC staan dertig landen.

Op de ranglijst van woensdag stond Nederland zeventiende. In de afgelopen dagen zijn onder meer Noorwegen en Portugal ingehaald. IJsland voert de ranglijst nog steeds aan. Daar heeft bijna 70 procent van de volwassenen een boosterprik gekregen. Daarna volgen Denemarken (63,4 procent), Ierland (59,3), Oostenrijk (54,3), Malta (53,1), België (51,1) en Duitsland (46,8). Ook Frankrijk, Cyprus, Luxemburg en Griekenland staan nog boven Nederland.

Helemaal onderaan staan Roemenië (7,3 procent) en Bulgarije (5,6 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau.

14.30

Nog steeds afname aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft nog steeds afnemen. Het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt daalde met 25 ten opzichte van een etmaal geleden. Er liggen momenteel nog 1516 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen worden er 409 verzorgd op een intensive care, een daling van 10 patiënten in vergelijking met donderdag. Er werden afgelopen 24 uur 16 nieuwe mensen met ernstige Covid-19 op een ic opgenomen, maar doordat er meer patiënten overleden of de afdelingen mochten verlaten nam de bezetting op de ic's toch af.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 1107 coronapatiënten, 15 minder dan donderdag. Er werden 115 nieuwe Covid-19-patiënten opgenomen, maar de bezetting nam evengoed af omdat nog meer mensen de afdelingen mochten verlaten.

14.00

Bibliotheken: veel vragen over prikafspraak en toegangsbewijs

De bibliotheken krijgen veel mensen over de vloer die vragen hebben over het maken van een afspraak voor een boosterprik of het coronatoegangsbewijs. Het zijn vaak mensen die er bij drukte niet doorheen komen op het afsprakennummer van de GGD, zegt directeur van de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) Klaas Gravesteijn. Ook weten mensen niet altijd hoe ze online een prikafspraak moeten maken. In de bieb kunnen ze daar hulp bij krijgen.

13.40

Aruba en Curaçao toegevoegd aan Duitse lijst hoogrisicogebieden

Duitsland wijst Aruba en Curaçao vanwege de vele coronabesmettingen vanaf zondag aan als zogeheten hoogrisicogebieden. Reizigers vanaf die eilanden moeten zich voor vertrek naar Duitsland via het internet registreren bij de Duitse autoriteiten en bij aankomst vijf tot tien dagen in quarantaine als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs kunnen uploaden.

13.05

Coronaprik op Stadskantoor in Breda

Vanaf dinsdag kunnen Bredanaren ook hun coronaprik halen op het Stadskantoor in hun stad. Zonder afspraak kunnen ze daar hun eerste of hun tweede prik halen. Boosteren is daar niet mogelijk, daarvoor kunnen Bredanaren met afspraak naar Breepark.

 Het Stadskantoor van Breda (foto: Gemeente Breda).
Het Stadskantoor van Breda (foto: Gemeente Breda).
12.24

NU'91: 'Besmette zorgmedewerkers moeten niet toch aan de slag'

Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 vindt het 'niet de oplossing' voor het tekort aan zorgpersoneel om met corona besmette medewerkers zonder klachten toch aan de slag te laten gaan. De discussie daarover laait weer op. "Wij zijn nog steeds geen voorstander van het maken van uitzonderingen voor zorgpersoneel. Ook voor deze groep geldt de regel: wie besmet is, blijft thuis", aldus de woordvoerder van de club.

12.08

Economisch vertrouwen EU daalt te midden van coronagolf

Huishoudens, winkeliers en dienstverlenende bedrijven in de Europese Unie zijn in december somberder geworden over de economie. De snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus lijkt daarvan de oorzaak. Vooral in Nederland, waar een gedeeltelijke lockdown overging in de volledige sluiting van de horeca, winkels en bioscopen, daalde het vertrouwen hard.

12.00

Uitnodigingsbrieven boosterprik uiterlijk 29 januari op de mat

De uitnodigingsbrieven voor de boosterprik liggen uiterlijk 29 januari bij iedereen op de deurmat, meldt het RIVM. Een woordvoerder erkent dat dat betekent dat sommige mensen pas vanaf die datum een afspraak voor een boosterprik kunnen maken. Het doel van het kabinet was om voor februari iedere volwassene die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie en de prik ook wil de gelegenheid te geven om hem te halen.

11.50

50 artsen per brief op de vingers getikt voor foute info over corona

Vijftig artsen in Nederland hebben via de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een brief gekregen waarin ze op de vingers worden getikt voor het verspreiden van foute informatie over corona. Dat meldt RTL Nieuws. Eén keer deelde de inspectie een boete uit van 3000 euro. De arts schreef een middel voor dat niet voor corona is bedoeld. Het ging om een ontwormingsmiddel, dat onder meer wordt gebruikt bij paarden.

11.15

Kinderen onder 12 jaar krijgen uitnodiging voor vaccinatie

Niet-kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud kunnen vanaf eind deze maand worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij krijgen een 'kinderdosis' van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken. Het is de bedoeling dat de eerste prikken in de week erna worden gezet, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In totaal komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor de coronaprikken. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen.

11.05

194 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich vrijdagochtend 194 coronapatiënten, zeventien minder dan de dag ervoor. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur werden tien nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Brabantse ziekenhuizen. Daar staat tegenover dat zestien coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.04

FC Utrecht zegt oefenduels af 'om risico's op corona te vermijden'

FC Utrecht heeft de oefenwedstrijden tegen Willem II (vrijdag) en sc Heerenveen (zaterdag) afgezegd. De Utrechters willen in aanloop naar de herstart van de Eredivisie 'alle risico's op coronabesmettingen vermijden'. FC Utrecht besloot om dezelfde reden al af te zien van een trainingskamp in eigen land. FC Utrecht hervat de competitie volgende week zondag met een thuiswedstrijd tegen Ajax, de nummer twee van de Eredivisie.

10.11

Minder boosterafspraken in Friesland dan nodig voor prikdoel

In Friesland zijn vooralsnog te weinig afspraken voor een boosterprik gemaakt om het streven van een vaccinatiegraad van tachtig procent te kunnen halen. "We hebben nog wat te bereiken", laat een woordvoerder van GGD Fryslân weten. Afzwaaiend minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei deze week dat hij wil dat zeker negentig procent van de ingeënte volwassenen een boosterprik neemt.

08.24

RVD geeft geen reactie op vraag of koning maandag 'coronacoupe' heeft

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) laat niet weten of koning Willem-Alexander maandag met een 'coronacoupe' op de bordesfoto verschijnt. Nederlandse kappers deden onlangs de oproep dat alle betrokkenen bij de presentatie van het kabinet Rutte IV niet met nette geknipte kapsels op het bordes van Paleis Noordeinde zouden moeten verschijnen. Kappers zijn al een maand dicht vanwege de coronalockdown en nette, geknipte kapsels zouden volgens hen een verkeerd voorbeeld geven aan burgers die de coronaregels volgen.

07.55

'Novak Djokovic is vrij om weg te gaan'

De Australische overheid bestrijdt de suggestie dat Novak Djokovic gevangen wordt gehouden. "Hij is vrij om het land te verlaten als hij dat wil", zegt minister Karen Andrews van Binnenlandse Zaken. Djokovic arriveerde woensdag in Melbourne, waar hij wil meedoen aan de Australian Open. Maar Djokovic kon volgens de autoriteiten niet bewijzen waarom hij een medische vrijstelling heeft gekregen om zonder vaccinaties tegen het coronavirus het land in te mogen.

07.32

PSV-voetbalsters terug naar Nederland

De voetbalsters van PSV laten de tweede oefenwedstrijd tegen topklasser DTS Ede tijdens het trainingskamp in Spanje schieten en keren eerder terug naar Eindhoven. Dit gebeurt uit voorzorg, vanwege het snel oplopend aantal coronabesmettingen in het gebied waar de PSV'ers verblijven. Geen van de speelsters is in Spanje positief getest op het coronavirus.

06.05

Kamer krijgt adviezen corona-commissie VWS pas na afloop debat

Een door het ministerie van Volksgezondheid zelf ingestelde commissie die moet adviseren over onderdelen van de corona-aanpak, zet vraagtekens bij de manier waarop het ministerie omgaat met haar adviezen. Die worden vaak naar de Tweede Kamer gestuurd als belangrijke debatten al zijn gevoerd en besluiten al zijn genomen. Daardoor kan de Kamer zich niet volledig informeren, stellen leden en oud-leden van de begeleidingscommissie in gesprek met de Volkskrant.

04.22

Besmettingsexplosie onder ziekenhuispersoneel

Het aantal coronabesmettingen onder ziekenhuispersoneel loopt op, vooral onder de verpleegkundigen en verzorgenden. De percentages variëren tussen de tien en 25 procent van het geteste personeel, zo blijkt volgens De Telegraaf uit een rondgang langs acht grote ziekenhuizen. Volgens bestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC hebben de feestdagen en de besmettelijkere omikronvariant samen een corona-ontploffing veroorzaakt.

03.30

OMT praat week voor nieuwe besluiten kabinet over coronasituatie

Het Outbreak Management Team komt vrijdag weer samen om te praten over de coronapandemie. Daarop volgt een nieuw advies aan het kabinet. Dat beslist volgende week wat er moet gebeuren met de coronamaatregelen. Het virus verspreidt zich momenteel weer rap in Nederland. Vorige week steeg volgens het RIVM het aantal nieuwe positieve testuitslagen met 35 procent in vergelijking met de week daarvoor.

02.11

Iets latere menstruatie mogelijk na coronavaccinatie

Vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus kunnen mogelijk iets later menstrueren dan ongevaccineerde vrouwen. Het verschil is minder dan één dag en waarschijnlijk slechts van tijdelijke duur. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarmee wetenschappers misverstanden over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties uit de wereld willen helpen. Alison Edelman van de Oregon Health & Science University noemt de uitkomsten 'zeer geruststellend'.

00.01

Aantal overlijdens daalt, net geen sprake van oversterfte

Het aantal sterfgevallen in Nederland is vorige week voor de vierde week op rij gedaald. Er was, vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers, net geen sprake van oversterfte. In alle voorgaande weken in december was er wel oversterfte, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vorige week overleden naar schatting zo'n 3500 mensen. Dat zijn er ongeveer 300 meer dan verwacht.

Wachten op privacy instellingen...
23.10

Minister over bedreiging: 'Afgelopen tijd elke dag een incident'

Minister Hugo de Jonge heeft tegenwoordig letterlijk dagelijks te maken met bedreigingen en intimidatie, ook veelal rond zijn huis. "Afgelopen tijd is het eigenlijk iedere dag een incident geweest. Iedere dag", zei hij in het praatprogramma Op1. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die aanbellen. Recent werd voor zijn huis een politiepost geplaatst. Sindsdien voelt hij zich wel wat veiliger. Maar zijn gezin kan ook niet meer helemaal normaal leven.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!