Speurhonden vonden 400 vermisten, maar arboregels gooien roet in het eten

7 januari 2022 om 13:24 • Aangepast 10 januari 2022 om 09:11
nl
De mensen van de Stichting Signi in De Rips hebben met hun speurhonden al honderden vermiste mensen teruggevonden. Ze doen hun werk belangeloos. Hun belangrijkste drijfveer: nabestaanden in staat stellen verder te gaan met hun leven. Maar nu dreigen arboregels een einde te maken aan dat mooie werk en daarom stappen ze naar de rechter. Esther van Neerbos van Signi doet zondag haar verhaal in KRAAK.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Esther is dierenarts in Bakel. Samen met haar partner Janette Kruit, die vorig jaar zomer overleed, reisde ze in haar vrije tijd stad en land af met de speurhonden. Iedereen kon een beroep op hen doen. Wereldwijd, want ze gingen met hun honden ook naar landen als Haïti, Japan, Thailand en de Filipijnen als daar de nood aan de man was.

Voor hun werk kunnen ze al tientallen jaren een beroep doen op zo'n 50 vrijwilligers. Maar in 2019 kreeg de stichting een boete van bijna 5000 euro omdat er gewerkt wordt met vrijwillige sportduikers. Die moeten volgens de overheid voldoen aan de arbeidswet en dat is voor Signi niet te betalen. Duikers moeten dan bijvoorbeeld een extra opleiding krijgen van 15.000 euro.

2021 was voor Signi toch al een zwaar jaar, want naast het overlijden van grondlegger Janette werd ook ambassadeur Peter R. de Vries doodgeschoten. Die steunde het werk van Signi waar hij kon omdat hij door zijn contact met nabestaanden van misdrijven wist hoe belangrijk het vinden van een vermiste geliefde kan zijn. Zijn zoon Royce de Vries helpt de stichting bij de gang naar de rechter.

Over sterfte en GezondDorp
Verder in KRAAK zondag voorzitter Leo Bisschops van ouderenorganisatie KBO-Brabant. Hij wil weten hoe het komt dat er in Nederland zoveel mensen meer overlijden dan normaal. Is dat alleen door corona, of is er meer aan de hand?

En sportarts Hans van Kuijk over het project 'GezondDorp' in Leende. Dat loopt nu vijf jaar en de vraag is: zijn ze nu gezonder in Leende?

De talkshow KRAAK wordt zondag om 12.00 uur live uitgezonden en daarna vaak herhaald. Het programma is ook online terug te kijken.

LEES OOK: Esthers honden zoeken minder vermiste personen door beperkende regels

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.