Maikel heeft wijnvlekken en kan foto voor rijbewijs niet uploaden

14 januari 2022 om 12:56 • Aangepast 15 januari 2022 om 11:15
nl
Het lukt Maikel Schalke uit Tilburg niet om een pasfoto te uploaden voor de verlenging van zijn rijbewijs. En volgens hem komt dat door de wijnvlekken die hij in zijn gezicht heeft. De RDW zegt dat er een andere reden is.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door

Maikel heeft een lichamelijke beperking en heeft daarom voor de verlenging van zijn rijbewijs een gezondheidsverklaring nodig. In november van dit jaar verloopt zijn oude. De Tilburger begon al op tijd met de aanvraag.

Afgelopen november had hij een afspraak bij zijn huisarts voor de gezondheidsverklaring. Het CBR gaf goedkeuring en Maikel hoefde alleen nog maar een pasfoto te laten maken om zijn rijbewijs ruim op tijd te verlengen.

"Het riekt een beetje naar discriminatie."

"Maar toen begon de soap", vertelt Maikel. "De fotograaf kreeg de foto niet ge-upload. Volgens hem was het niet voor het eerst dat zoiets gebeurde. Het systeem herkent wijnvlekken niet." Het viel Maikel nogal koud op zijn dak: "Ik werd erdoor overvallen. Het riekt een beetje naar discriminatie."

De RDW laat weten dat de foto tijdens een geautomatiseerde controle is tegengehouden. Daarbij wordt gekeken of de foto voldoende overeenkomt met de foto op het oude rijbewijs en of de afbeelding aan de wettelijke eisen voldoet.

Een woordvoerder van de RDW geeft aan: "In dit geval is de foto is tegengehouden omdat de verticale positionering niet voldoet aan de gestelde eisen. Dat wil zeggen dat het hoofd van meneer volgens de eisen niet voldoende in het midden van de foto staat."

"Ik kreeg letterlijk de melding 'gezicht verduisterd' van het systeem."

Zowel Maikel als de fotograaf moeten lachen om die verklaring. "Ik kreeg letterlijk de melding 'face obscured' van het systeem", vertelt de Tilburgse fotograaf. Vertaald naar het Nederlands betekent dat 'gezicht verduisterd'. Volgens de fotograaf gebeurt het vaker dat het RDW-systeem sommige foto's niet pakt. Steeds bij mensen die iets afwijkends in het gezicht hebben.

Hij is een zogeheten RDW-fotograaf waarbij je het rijbewijs ter plekke kan verlengen. "Dat word je niet zomaar, daar worden strenge eisen aan gesteld en ze kunnen onaangekondigd kwaliteitscontroles uitvoeren."

"Het is pijnlijk voor mensen als hun foto hierom automatisch wordt afgekeurd."

De fotograaf wil net als Maikel dat de RDW kritisch naar dit soort foutmeldingen kijkt. "Het is pijnlijk voor mensen als hun foto automatisch wordt afgekeurd vanwege vlekken in hun gezicht." Het systeem wordt nog getest en dat niet alles perfect gaat, kan gebeuren. Alleen dit moet volgens de fotograaf wel opgepakt worden.

Maikel is maar naar het gemeentekantoor gegaan zodat een ambtenaar alles kan controleren en de spullen naar de Dienst Wegverkeer, zoals de RDW officieel heet, kan sturen. "Ze dwingen mij nu tot snelle actie. Ze moeten binnen een maand alle spullen hebben, omdat de aanvraag eind december is goedgekeurd. Na een maand geldt dan je oude rijbewijs niet meer, dus 1 februari moet het rond zijn."

"De gemeente accepteerde de foto wel gewoon zonder problemen."

Zoals de fotograaf en Maikel al verwachtten, was er niets aan de hand met de gemaakte pasfoto. "De gemeente accepteerde hem wel gewoon zonder problemen. Ik kan als het goed is volgende week mijn rijbewijs ophalen."

Daarmee lijkt het voor de Tilburger allemaal goed te komen, maar het zit hem niet lekker. "Ik werk zelf in de automatisering en ik kan wel verklaren hoe het werkt. Alleen andere mensen kunnen er ook mee geconfronteerd worden, het is niet leuk. Dit is bureaucratie op zijn slechtst".

De fotograaf is bekend bij de redactie, maar wenst anoniem te blijven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.