Video

Superjacht trotseert brug bij Heusden, maar niet zonder schade

10 januari 2022 om 21:44 • Aangepast 12 januari 2022 om 09:54
nl
Superjacht Galactica is er maandagavond wel in geslaagd om onder de brug bij Heusden door te varen. Dit lukte maandagochtend nog niet, maar nu is de waterstand lager. Helemaal vlekkeloos ging het niet: het schip raakte een lamp en een stalen stang van de brug. "Het was een hels kabaal."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Heusden is in de ban van de superboot. Tientallen toeschouwers keken maandagavond gespannen of het ging lukken. Even was er paniek: er klonk een 'hels kabaal'.

Jacht niet beschadigd
Volgens een woordvoerder van Heesen Yachts, de bouwer in Oss, ging het om 'een kleine lamp onder de brug', die werd geraakt. De megaboot zelf heeft volgens het bedrijf geen schade. Volgens onze correspondent was de lamp onderdeel van een markering van een brugpilaar. Op foto's is een verbogen ijzeren paal te zien, waaraan de lamp hangt.

Het jacht zette vervolgens koers richting de Keizersveerbrug bij Geertruidenberg, waar het rond elf uur onderdoor ging.

Het grootste jacht dat ooit is gebouwd bij Heesen bleef de afgelopen dagen maar tegen problemen aanlopen op weg naar het Friese Harlingen. Afgelopen weekend kon het door de te hoge waterstand niet onder de Hedelse spoorbrug door. Daarop keerde het terug naar de afgraving Koornwaard bij Gewande.

Een latere poging slaagde wel, maar rond elf uur maandagochtend kwam het schip weer niet onder de Heusdensebrug bij Heusden door. En nu is een tweede poging daar dus wel gelukt.

Bioscoop
De Galactica, is tachtig meter lang en heeft onder meer een bioscoop, een helikopterplatform en een zeven meter lang zwembad aan boord. Het gevaarte moet naar Harlingen om daar te worden afgebouwd.

Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision
Foto: Jurgen Versteeg/SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.