Coronanieuws: top van deze coronagolf nog niet bereikt, zegt RIVM - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: top van deze coronagolf nog niet bereikt, zegt RIVM

11 januari om 06:50 • Aangepast 12 januari om 10:43
nl
In dit liveblog hielden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Landelijk weektotaal positieve coronatests boven de 200.000
  • Reproductiegetal van omikron is 1,63: 100 mensen besmetten 163 anderen
  • Jongeren mogen weer tot later buiten sporten
  • 188 patiënten in de Brabantse ziekenhuizen

Liveblog

22.55

Dit liveblog is gesloten.

22.34

Canadese provincie gaat ongevaccineerden beboeten

Niet-gevaccineerde inwoners van de Canadese provincie Quebec gaan een boete betalen. Volwassenen die de komende tijd de eerste dosis van een vaccin weigeren, moeten een nieuwe zogenoemde gezondheidsbijdrage voldoen, kondigde de regionale regering aan.

Het gaat om personen die om niet-medische redenen weigeren. Het is nog onduidelijk wanneer de regeling ingaat en hoe hoog de heffing wordt. Volgens premier Francois Legault gaat het om een 'aanzienlijk' bedrag. Hij verdedigt de nieuwe belasting omdat de 10 procent ongevaccineerden een 'financiële last' is voor alle bewoners. Zij mogen de 90 procent gevaccineerden niet schaden, aldus de premier.

20.54

Volkswagen vaccineert ook familieleden werknemers tegen corona

Het Duitse autobedrijf Volkswagen is begonnen met het vaccineren van familieleden van zijn werknemers tegen het coronavirus. Daarmee wil de fabrikant bijdragen aan de inspanningen van de Duitse overheid om de verspreiding van de omikronvariant van het virus tegen te gaan.

De vaccinatie van familieleden gebeurt op locaties van Volkswagen in Duitsland. Medisch personeel van Duitse bedrijven heeft toestemming van de overheid om vaccinaties te zetten. Sinds juni heeft de grootste autofabrikant van Duitsland al ongeveer 100.000 doses toegediend, waaronder boostershots. Ook andere grote Duitse bedrijven zijn bezig met het vaccineren van het eigen personeel, waaronder autoleverancier Bosch. Dat bedrijf heeft sinds juni meer dan 70.000 vaccins toegediend.

20.31

Gemeenten vragen Rutte niet-essentiële winkels weer te openen

Meerdere gemeenten hebben een brandbrief gestuurd naar het kabinet om niet-essentiële winkels weer te openen. Ze vrezen voor de gevolgen voor de winkeliers als de lockdown nog langer aanhoudt.

De gemeente Barneveld was vorige week een van de eerste die een open brief stuurde naar minister-president Rutte. Intussen hebben veel andere gemeenten een brief van gelijke strekking naar politiek Den Haag gestuurd.

18.48

Top van deze coronagolf nog niet bereikt, zegt RIVM

Nederland zit nog niet op de top van de huidige coronagolf. Het aantal besmettingen gaat de komende weken nog stijgen. Daarvoor waarschuwt Aura Timen van het RIVM. De afgelopen zeven dagen kwamen er meer dan 200.000 meldingen van positieve tests binnen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

De piek wordt volgens het RIVM waarschijnlijk pas eind januari bereikt. "En het is onvermijdelijk dat we een toename van het aantal ziekenhuisopnames gaan zien. Hoe ver het kan oplopen, is nu nog niet met zekerheid te zeggen", aldus Timen. Ze wil nu nog niets zeggen over de gunstigste en ongunstigste scenario's.

17.10

Verpleeghuisbewoners minder ziek na coronabesmetting, toch zorgen

Bewoners van verpleeghuizen die besmet zijn geraakt met corona lijken minder ziek te worden dan eerder in de pandemie. Dat zegt de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso. Toch leiden de hoge besmettingscijfers ook in de verpleeghuizen tot zorgen.

Ouderen kunnen al sinds december een boosterprik tegen het coronavirus krijgen en dat zorgt voor bescherming tegen ernstige infectie, aldus Verenso. Hoeveel mensen er precies al een oppepprik kregen in de verpleeghuizen kan de vereniging niet zeggen.

16.45

Eén op de acht positief getesten was al eerder besmet

Van alle mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, was een op de acht al een keer eerder besmet. Dat meldt het RIVM. Het percentage stijgt snel door de omikronvariant, die eerder opgebouwde immuniteit weet te omzeilen.

15.55

Alle volwassenen kunnen telefonisch een afspraak maken voor boosterprik

Alle volwassenen kunnen vanaf nu ook telefonisch een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus maken, laat de koepelorganisatie van gezondheidsdiensten GGD GHOR Nederland weten. Eerder mochten alleen zestigplussers bellen voor het maken van een afspraak.

15.43

590.000 mensen lieten zich deze week bij de GGD testen

De GGD's in Nederland hebben het bijzonder druk met testen. Bijna 590.000 mensen gingen vorige week naar een teststraat toe omdat ze wilden weten of ze besmet waren. Beide weken ervoor ging het nog om 350.000 mensen. Meer dan een derde van al die mensen bleek daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Ruim 34 procent was positief, het hoogste percentage ooit.

15.40

Reproductiegetal van omikronvariant is 1,63

De verspreidingsgraad van het coronavirus is inmiddels 1,26. Dit betekent dat 100 mensen 126 anderen besmetten. Dat is het hoogste niveau sinds begin november. Het gaat echter om een gemiddelde van alle varianten bij elkaar. De verspreidingsgraad voor de omikronvariant staat op 1,63. Dat betekent dat 100 mensen gemiddeld 163 anderen besmetten.

15.26

80 procent meer besmettingen dan vorige week in Brabant, 4612 positieve tests op één dag

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is de afgelopen week flink toegenomen. In Brabant werden bijna 30.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Sinds het begin van het coronacrisis werden nog nooit zoveel nieuwe besmettingen in één week geconstateerd. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

LEES OOK: Explosieve stijging van besmettingen: bijna 30.000 positieve tests

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Onder jongeren stijgt het aantal nieuwe coronagevallen explosief

Onder jongeren stijgt het aantal nieuwe coronagevallen explosief. Het aantal positieve tests is meer dan verdubbeld onder mensen die 15 tot 30 jaar oud zijn. Dat komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut registreerde in de afgelopen week meer dan 200.000 positieve tests. Hieronder zijn 62.752 twintigers. Dat komt neer op een op elke drie nieuwe gevallen.

15.01

Voor het eerst meer dan 200.000 positieve tests in een week

Nog nooit zijn er zo veel mensen positief getest op het coronavirus als in de afgelopen zeven dagen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde 201.536 positieve tests. Voor het eerst sinds de epidemie bijna twee jaar geleden begon, komt dat aantal boven de 200.000 uit.

Het cijfer betekent dat 1 op elke 88 Nederlanders in de afgelopen week te horen kreeg dat het virus is vastgesteld.

14.49

Amateurvoetbal ligt nog zeker een week stil

De KNVB stelt de hervatting van de competitie in het amateurvoetbal met zeker een week uit. Voor komend weekeinde stonden in de zogeheten B-categorie weer wedstrijden bij de jeugd op het programma, maar de voetbalbond heeft besloten het programma te schrappen. Het kabinet beslist namelijk pas vrijdag over de coronamaatregelen die vanaf zaterdag gelden.

14.30

Aantal patiënten in het ziekenhuis weer wat afgenomen

Het aantal coronapatiënten dat in een Nederlands ziekenhuis ligt, is afgelopen etmaal weer afgenomen. Momenteel houden 1488 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet. Dat zijn er 38 minder dan een etmaal geleden. Tussen zondag en maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten na een week van daling juist voor het eerst weer toe.

13.51

Opbouw Vrienden van Amstel gaat door ondanks lockdown

Hoewel de kans groot is dat de lockdown vrijdag wordt verlengd, wordt De Vrienden van Amstel opgebouwd alsof het evenement zaterdag kan doorgaan. De organisatie heeft daar bewust voor gekozen, ook al is de kans op doorgang "nihil", zegt producent Machiel Hofman van Tribe Company.

"Als vrijdag tijdens de persconferentie bekend zou worden dat de lockdown niet wordt verlengd, ook al is die kans nihil, dan moeten we wel klaar zijn", zegt Hofman over het evenement dat van 15 tot en met 28 januari gepland staat in Rotterdam Ahoy.

13.49

Tekort aan juiste type mondkapjes bij drogisterijen

Drogisterijen hebben een tekort aan mondkapjes van het type 2. Dat zeggen Etos, Kruidvat, Trekpleister en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type 2-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen. Dit terwijl het Outbreak Management Team adviseert minimaal mondkapjes van dit type te dragen.

12.30

'Helft Europese bevolking raakte besmet met omikron'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat zeker de helft van de Europese bevolking de komende zes tot acht weken besmet kan raken met de omikronvariant van het coronavirus. Dat is volgens directeur Hans Kluge van WHO Europa mogelijk als het huidige tempo waarmee omikron zich verspreidt aan blijft houden.

12.16

Geen carnavalsoptochten in Krullendonk

In Heesch worden deze carnaval geen optochten georganiseerd. Zowel jeugd- als de grote optocht worden afgelast. Dat heeft het bestuur van de carnavalsvereniging in Krullendonk bekend gemaakt.

Wachten op privacy instellingen...
12.07

Boosteren zonder afspraak in Helmond

Wachten op privacy instellingen...

12.01

'Pas quarantaineregels aan'

De huidige "knellende" quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt", zo klinkt het.

11.30

Bruls: verlenging lockdown is niet vanzelfsprekend

Voor burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, is het nog niet vanzelfsprekend dat de strenge lockdown vrijdag wordt verlengd. Het Outbreak Management Team moet volgens hem met een overtuigend verhaal komen wat het effect is. "Dat je echt kunt aangeven: als we deze lockdown niet doorzetten, liggen binnen een of twee weken de ziekenhuizen helemaal plat. Want anders zeg ik: geef meer lucht aan ondernemers, eigenlijk aan iedereen in de samenleving", aldus Bruls in De Gelderlander.

Bruls noemt de lockdown heftig voor ondernemers. "Vooral het contrast aan de grens, ja, dat is bijna stuitend. Vooral als ik lees dat ondernemers in Kleef (net over de grens bij Nijmegen) blij zijn want de kerst is helemaal goed gekomen door Nederlandse Kunden. Je zult maar winkelier zijn. Maar er zijn diverse sectoren die al langer in de klem zitten, die hebben het nog zwaarder."

11.05

188 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen

In de Brabantse ziekenhuizen liggen dinsdag 188 patiënten met een coronabesmetting opgenomen. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder.

Er zijn 16 mensen opgenomen, maar ook 15 mensen ontslagen in de voorbije 24 uur. Twee mensen zijn aan het coronavirus overleden.

10.00

Artsen zien nieuwe 'vaccinatiekloof' ontstaan in kwetsbare wijken

Inwoners van kwetsbare wijken halen veel minder vaak een boosterprik, signaleren internist Robin Peeters van het Erasmus MC en de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Ze pleiten ervoor om zo snel mogelijk weer kleinschalige inlooplocaties te openen in wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft.

"We willen de grootschalige locaties zeker niet opheffen, maar ik denk wel dat we op het punt zijn gekomen om een deel van het personeel te verplaatsen. Het liefst gaan we zo snel mogelijk terug de wijk in. En niet pas over een paar weken", zegt Peeters. Net zoals bij de eerste coronavaccinaties zien Sana en Peeters in hun stad een 'vaccinatiekloof' ontstaan. "We zien dat in welvarende wijken als Kralingen en Hillegersberg bijna 50 procent van de inwoners boven de 45 jaar een booster heeft gehaald. In kwetsbare wijken blijft dat ver achter, in sommige wijken ligt het onder de 20 procent."

08.53

Tekort aan type II-mondkapjes bij drogisterijen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om voortaan op meer plekken een mondkapje te dragen. En dan geen stoffen exemplaar met vrolijke print, maar een type II-mondkapje, want dat beschermt het beste. Maar er is een probleem: drogisterijen zeggen dat ze die kapjes niet genoeg op voorraad hebben.

En het kan nog wel even gaan duren, voor ze geleverd kunnen worden. Dat zegt Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijven tegen RTL Nieuws.

06.30

Weektotaal positieve coronatests nadert grens van 200.000

Nog nooit zijn er zo veel coronabesmettingen vastgesteld als in de afgelopen zeven dagen. Het aantal zou zelfs de grens van 200.000 positieve tests kunnen passeren. Het huidige record werd eind november gevestigd. Toen waren er in zeven dagen tijd 155.152 nieuwe gevallen. Dat record wordt hoe dan ook verbroken, want in de afgelopen zes dagen zijn al meer dan 172.000 besmettingen aan het licht gekomen.

In de 99e week van de coronacrisis komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) later vandaag voor de tachtigste keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd 113.554 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was bijna 35 procent meer dan de week ervoor. Nu kan het cijfer in een week tijd dus bijna verdubbelen.

06.15

Jongeren mogen weer tot later buiten sporten

Jongeren tot en met 17 jaar mogen vanaf vanavond weer tot acht uur buiten sporten in plaats van tot vijf uur 's middags. Dat tijdstip was ingesteld in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Met de verruiming kan weer langer getraind worden op de velden.

Wachten op privacy instellingen...
03.30

Sportorganisaties in actie voor belang van sport

Sportorganisaties tuigen vanochtend op Het Plein in Den Haag een glazen sporthuis op om aandacht te vragen voor het maatschappelijke belang van sporten. Bekende sporters, politici en sportexperts stappen op de fiets in het sporthuis. Daarmee hopen de organisaties het kabinet te overtuigen sport als essentiële sector te erkennen en de sportscholen weer te openen.

Onder andere sportschoolhouder en tv-presentator Arie Boomsma zal op de fiets stappen. Kamerleden Jeanet van der Laan (D66) en Inge van Dijk (CDA) doen ook mee. Ook is er een squashwand, worden er yoga-en danslessen gegeven en zijn er volleyballers. Sinds 19 december 2021 zijn de sportscholen dicht. De brancheorganisatie maakt zich al langer zorgen om de gedwongen sluitingen van de sportscholen gedurende lockdowns.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.