'Spionage in China': snowboarder Niek mag mobiel niet meenemen naar Spelen

11 januari 2022 om 12:54 • Aangepast 11 januari 2022 om 15:05
nl
Niek van der Velden kan binnenkort zijn spullen gaan inpakken, want in februari mag de snowboarder uit Nispen naar de Olympische Spelen in Peking. Maar wat niet in zijn koffer gaat, is zijn telefoon en laptop. Die moeten namelijk uit angst voor spionage in China thuisblijven.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De snowboarder plaatste zichzelf afgelopen weekend voor de Spelen. Dinsdagochtend bracht De Volkskrant het nieuws dat hij zijn eigen telefoon en laptop thuis moet laten. Het zou een dringend advies zijn van sportkoepel NOC*NSF.

"Het is een beetje gek."

“Het is voor mij allemaal nieuw”, reageert Niek dinsdagochtend in radioprogramma Wakker! Van Omroep Brabant. “Ik heb nog niets van NOC*NSF gehoord, dus ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken. Het is een beetje gek.”

Directeur van de sportkoepel Maurits Hendriks zegt in de krant dat er ‘verschillende veiligheidsmaatregelen’ zijn getroffen. Welke dat precies zijn, wil de directeur niet zeggen. De staf krijgt in ieder geval ‘schone apparatuur’ mee.

Als Niek inderdaad zijn telefoon en laptop niet mag meenemen, ligt hij daar niet wakker van. “Ik heb niets te verbergen.”

"Ik snap dat je het risico niet wil nemen."

Toch kan de sporter zich wel voorstellen dat er maatregelen worden genomen. “Als hoofdcoach wil je veilig omgaan met je bestanden zoals trainingsprogramma’s. Ik snap dat je het risico niet neemt door dat allemaal mee te nemen naar China.”

Meedoen aan de Olympische Spelen betekent een goede afwisseling tussen keihard ervoor gaan op de piste en ontspannen op je hotelkamer. Maar hoe doe je dat zonder telefoon?

“Ik denk dat ik maar een sudokuboekje meeneem. Misschien vind ik mijn nieuwe passie daar wel in”, grapt Niek. “Nee, als het echt moet, vermaak ik mij wel. Ik wacht nog even het officiële bericht van de sportkoepel af. Dan zal ik mij daaraan aanpassen.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.