Hoogspanningsnet 'verdwijnt' op unieke manier tussen Best en Tilburg-Noord - Omroep Brabant
Video

Hoogspanningsnet 'verdwijnt' op unieke manier tussen Best en Tilburg-Noord

11 januari om 19:00 • Aangepast 12 januari om 09:28
nl
Een primeur voor het nieuwe hoogspanningsnet tussen Tilburg-Noord en Best. Netbeheerder Tennet is dinsdag begonnen met het aanleggen van ondergrondse elektriciteitskabels over een lengte van twee kilometer aan één stuk, zonder tussentijds te graven. De nieuwe manier van ondergronds aanleggen is uniek en wordt bij Oirschot getest.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Met de snelheid van een slak, gemiddeld zo'n zes meter per uur, graaft de boor zich een weg richting Tilburg-Noord. Dat gaat zonder stoppen 24 uur per dag, zeven dagen in de week om de nieuwe elektriciteitskabels ondergronds aan te leggen. Op 'slechts' een diepte van twee meter.

Minder impact op stad, natuur en milieu
De boormethode is uniek. Normaal gesproken gaat het ondergronds aanleggen van elektriciteitskabels over kortere stukken en moet er veel gegraven worden. Dat is met deze boor niet meer nodig, al moet op sommige plekken nog wel op de oude manier gewerkt worden.

Volgens Tennet heeft de nieuwe manier van aanleggen alleen maar voordelen. "Er is veel minder impact op stad, natuur en milieu omdat we over een langere lengte in één keer kunnen boren. Daardoor hebben we minder boorpunten nodig."

Bekijk hier hoe de twee kilometer lange boor werkt

Wachten op privacy instellingen...

'De bestaande verbinding is aan het einde van de levensduur'
Het nieuwe tracé vervangt het bestaande hoogspanningsnet tussen Tilburg-Noord en Best. Deze loopt nu nog bovengronds over een lengte van 32 kilometer door Best, Oirschot en Moergestel en telt 110 hoogspanningsmasten.

De hoogspanningslijn is verouderd. "De bestaande verbinding is aan het einde van de levensduur", legt Sandra van Vreeswijk van Tennet uit. "Het kan nog maar voor maximaal vijftig procent worden belast. Daarnaast is het tracé van de bestaande verbinding maatschappelijk niet langer acceptabel: een groot deel loopt door de dorps- of stadskernen."

Daarom is ervoor gekozen om de nieuwe elektriciteitskabels ondergronds te leggen. De nieuwe verbinding ligt straks op twee meter onder de grond, vrijwel overal parallel aan de A58.

Even geduld
Mensen in Best, Oirschot en Moergestel moeten nog even geduld hebben voordat ze kunnen genieten van hun vrije uitzicht. Het aanleggen van het nieuwe ondergrondse elektriciteitsnet duurt nog tot eind dit jaar. Daarna worden ook nog de hoogspanningsstations in Best en Tilburg-Noord vernieuwd.

Pas als het nieuwe tracé in gebruik is genomen, begint Tennet met het verwijderen van de hoogspanningsmasten en de bovengrondse kabels op het oude traject. Over ruim twee jaar moet het helemaal klaar zijn.

Overigens is Tennet niet alleen tussen Best en Tilburg-Noord bezig om de elektriciteitskabels van boven de grond naar onder de grond te verplaatsen. Dat gebeurt in Brabant ook op deze plekken (maar dan wel op de traditionele manier):

  • Breda (wijken Haagse Beemden en Wisselaar)
  • Tussen Rilland en Woensdrecht
  • Tussen Geertruidenberg en Raamsdonksveer

LEES OOK: Bewoners strijden tegen hoogspanningsstation in de polder: 'Ik ben pislink'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.