Coronanieuws: horeca in Den Bosch wil zaterdag open uit protest - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: horeca in Den Bosch wil zaterdag open uit protest

13 januari om 06:00 • Aangepast 14 januari om 12:24
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 4022 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • Haagse bronnen: onderwijs verder open, meer ruimte voor sport en winkelen op afspraak.
  • PEC Zwolle - Willem II gaat vooralsnog gewoon door
  • In de Brabantse ziekenhuizen zijn donderdagochtend 179 coronapatiënten opgenomen.
  • Recordaantal coronaprikken gezet in Brabant: ruim 270.000 in één week tijd.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.22

Iets meer bier verkocht in 2021, maar wel minder dan voor corona

Nederlanders hebben afgelopen jaar iets meer bier gekocht, maar de verkopen blijven nog altijd duidelijk achter bij de situatie zoals die voor corona was. Vooral de sluiting van de horeca heeft een grote invloed gehad, stelt Nederlandse Brouwers.

De branchevereniging voor de Nederlandse bierbrouwers roept op om de horeca zo snel mogelijk weer te openen, vooral voor ondernemers in de sector. Afgelopen jaar werd er 10,9 miljoen hectoliter bier verkocht in Nederland, 2,6 procent meer dan in het eerste coronajaar 2020.

Ten opzichte van 2019 liggen de bierverkopen nog altijd ruim een tiende lager. Door de sluiting van de horeca zijn mensen vooral thuis meer bier gaan drinken. Dat gebeurde in 2021 nog ietsje meer dan een jaar eerder.

20.30

Horeca Den Bosch wil zaterdag open uit protest

De horeca in Den Bosch en Rosmalen wil komende zaterdag open, uit protest tegen de lockdown. De Bossche afdeling van Koninklijke Horeca vraagt cafés en restaurants in een brief om mee te doen met de protestactie. "Op dit moment is het moeilijk om eenduidige argumenten te vinden in het huidige beleid", is te lezen in de mail van Koninklijke Horeca Den Bosch die is verstuurd naar cafés en restaurants.

In meer plaatsen in ons land is er zo'n protestactie van de horeca. Volgens Koninklijke Horeca is de actie in Den Bosch en Rosmalen in samenspraak met de gemeente. "Veel gemeenten stemmen hiermee in en zien het ook als een statement om te laten zien dat het beleid in Den Haag steeds verder afstaat van wat er in het veld gebeurt."

De horecazaken in Den Bosch en Rosmalen zouden zaterdag dan tussen tien en vijf uur open zijn.

Foto: Rob Engelaar/ANP.
Foto: Rob Engelaar/ANP.
19.48

Kappers 'dolblij' weer open te kunnen

Kappers laten weten dolblij te zijn als ze weer open zouden mogen. Bronnen hebben na berichtgeving van onder meer De Telegraaf en RTL Nieuws bevestigd dat er per zaterdag versoepelingen komen van de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport.

"Hier hebben we de afgelopen weken keihard voor gestreden", zegt een woordvoerster van kappersbrancheorganisatie ANKO.

"We hebben steeds gezegd dat we veilig kunnen werken, met mondkapjes en op afspraak bijvoorbeeld. We weten het natuurlijk pas zeker als premier Rutte het uitspreekt, maar dit zou fantastisch zijn. We hebben het gevoel dat we gehoord zijn. We zijn heel blij dat er nu hoop gloort. Voor ons ondernemers is dit de lifeline", aldus de woordvoerster.

18.36

PEC Zwolle - Willem II gaat vooralsnog gewoon door

De Eredivisiewedstrijd PEC Zwolle - Willem II gaat vrijdagavond vooralsnog gewoon door. De Zwolse Eredivisieclub had om uitstel gevraagd wegens het flinke aantal coronabesmettingen in de selectie. Volgens de KNVB beschikt PEC momenteel nog over minimaal dertien spelers, inclusief een keeper.

Dat is de ondergrens waarbij een door corona getroffen club een wedstrijd in het betaald voetbal moet spelen. "Het duel gaat in principe gewoon door", zegt een woordvoerder van de KNVB.

"PEC voldoet nu niet aan de richtlijnen om een wedstrijd te kunnen verplaatsen. Dat heeft de bondsarts beoordeeld waarna wij PEC hebben laten weten dat wat ons betreft die wedstrijd gewoon moet doorgaan. Dat is op dit moment de situatie. Stel nu dat er bij PEC op vrijdag ineens weer vijf coronagevallen zijn bijgekomen, dan kan de zaak natuurlijk weer anders worden."

Het duel tussen PEC Zwolle en Willem II is de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft van de Eredivisie, die enkele weken stillag. PEC staat laatste in de Eredivisie, Willem II is de nummer 14.

17.42

ING: pinbetalingen daalden tijdens lockdown onder normaal niveau

Het aantal pinbetalingen is tijdens de harde lockdown weer onder het normale niveau gedaald. In de eerste twee weken van die lockdown, die op 19 december begon, kwamen de pinbetalingen 8 procent onder het gebruikelijke niveau uit, stelt ING op basis van eigen cijfers.

Dat is een minder sterke afname dan tijdens de lockdown van eind 2020, toen het aantal pinbetalingen ruim 15 procent onder het normale niveau lag. Het aantal pinbetalingen voor voedsel bleef boven het normale niveau, maar bij non-food kelderde de hoeveelheid transacties toen niet-essentiële winkels de deuren moesten sluiten.

Bij modewinkels werd nog slechts 10 procent van het normale aantal pinbetalingen geregistreerd, bij bouwmarkten en woonwinkels was een daling van 70 procent te zien.

16.32

Theaters willen opheldering over verdeling versoepelingen

De theaterwereld had al rekening gehouden met de waarschijnlijke verlenging van de coronamaatregelen voor de cultuursector.

"Dit is geen verrassing voor ons", laat een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) desgevraagd weten. Wel wil de vereniging opheldering van het kabinet over waarom sportscholen en winkels wel open mogen en de cultuursector niet.

"Juist in deze tijd heeft men meer behoefte dan ooit om er weer op uit te kunnen", aldus de woordvoerder. "Theaters en andere culturele instellingen kunnen die ontspanning voor de geest bieden en zijn daarom net zo essentieel als bijvoorbeeld de sportschool."

De vereniging vraagt het kabinet daarnaast nogmaals om te stoppen met 'het jojo-beleid' en met 'een langetermijnstrategie' te komen. Woensdag kaartte de VSCD al aan dat het "horendol" wordt van de gebrekkige planning en communicatie van het kabinet.

15.56

Bioscoopsector: staatssecretaris moet laten zien wat ze waard is

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) roept de nieuwe staatssecretaris van Cultuur op om perspectief te geven aan de culturele sector. NVBF-voorzitter Boris van der Ham zegt dat in een eerste reactie op het nieuws over de op handen zijnde versoepeling van de coronamaatregelen.

Daarbij heeft het er vooralsnog alle schijn van dat de culturele instellingen de deuren gesloten moeten houden. "Het is mooi dat er door de aankomende versoepelingen perspectief is voor winkels en andere ondernemers, maar het is extra wrang dat dat er niet is voor kunst en cultuur. Met name theaters en bioscopen hebben de afgelopen twee jaar laten zien een van de veiligste plekken te zijn om uit te gaan, dat kan ik niet genoeg benadrukken", zegt Van der Ham.

"Iedereen zit geplaceerd en de lucht wordt in een bioscoopzaal elke zeven minuten ververst. Er is geen enkele besmetting terug te voeren op bioscoopbezoek."

15.23

Meer dan 33.000 landelijke nieuwe coronagevallen, een na hoogste aantal ooit

Het aantal landelijke coronagevallen loopt nog verder op. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 33.436 positieve tests geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit. En het cijfer had nog hoger kunnen zijn. Door een storing zijn namelijk niet alle bevestigde besmettingen goed binnengekomen.

Het absolute record werd vorige week vrijdag gevestigd, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijna 35.000 nieuwe gevallen in een dag tijd meldde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM bericht dat het coronavirus 217.818 keer is vastgesteld.

Dat komt neer op gemiddeld 31.117 gevallen per dag. Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis bijna twee jaar geleden komt dat gemiddelde boven de 30.000 uit. Het gemiddelde stijgt voor de zestiende dag op rij.

15.19

4022 nieuwe besmettingen in Brabant

In de afgelopen 24 uur zijn er in Brabant 4022 mensen positief getest op corona. Dat is flink minder dan woensdag. Toen waren dat er 4811. Het Brabantse dagrecord is een paar dagen oud en staat op 4941 nieuwe besmettingen.

Opmerkelijk genoeg rijmt die Brabantse trend niet met de nationale dagcijfers, die met ruim 33.000 nieuwe besmettingen het op één na hoogstal ooit hebben bereikt donderdag.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

Complotdenkers in actie

Wachten op privacy instellingen...
14.30

Horeca: 'Versoepelingen eerlijker verdelen'

De ruimte die er is om coronabeperkingen te versoepelen moet eerlijker verdeeld worden. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in reactie op uitgelekte kabinetsplannen. Volgens ingewijden blijft de horeca dicht, terwijl de lockdown voor winkeliers, contactberoepen, het onderwijs en sport wel worden versoepeld. Veel horecaondernemers gooien zaterdag hun zaak toch open, voorspelt Willemsen.

14.22

Landelijk aantal coronapatiënten daalt, in totaal 1360

Op dit moment liggen er in totaal nog 1360 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, dat zijn er 72 minder dan woensdag. Op de intensive cares liggen nog 358 coronapatiënten, 17 minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw afgenomen, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

14.20

Burgemeester Amsterdam geen voorstander van 2G-beleid

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is geen voorstander van het invoeren van 2G-beleid. Het alleen toegang verlenen aan mensen die onlangs besmet waren met corona of zijn gevaccineerd is volgens haar geen duurzame oplossing en roept een onderscheid op tussen bevolkingsgroepen. Dat zegt ze in een interview met Het Financiële Dagblad.

14.15

Advies: booster voor Duitse jongeren, Gezondheidsraad komt binnenkort met advies

Duitse jongeren van 12 tot 18 jaar moeten een boosterprik kunnen halen, adviseert de Duitse vaccinatiecommissie STIKO. De extra inenting met het vaccin van Pfizer/BioNTech zou op zijn vroegst drie maanden na de vorige prik moeten worden toegediend om het immuunsysteem een oppepper te geven. In Nederland komt de Gezondheidsraad binnenkort met een advies over het boosteren van jongeren van 12 tot en met 17 jaar.

13.35

Versoepelingen voor winkels, onderwijs en sport, horeca blijft dicht

Mensen kunnen vanaf zaterdag op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht en bijvoorbeeld naar de kapper of andere contactberoepen. Verder mogen universiteiten, hogescholen en het mbo weer fysiek les geven.

Haagse bronnen melden aan de NOS dat het kabinet in grote lijnen overeenstemmingen heeft bereikt over die versoepelingen. De meest betrokken bewindslieden hebben er met hun gebruikelijke adviseurs over gepraat op het Catshuis.

12.41

Vrijwel heel Europa op hoogste corona-waarschuwingsniveau

Het aantal coronabesmettingen neemt in Europa zo snel toe, dat vrijwel het hele continent nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat. Nederland en de meeste andere landen kleuren donkerrood. De coronakaart wordt elke week vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Op de kaart van donderdag zijn alleen Roemenië, grote delen van Polen en het oosten van Hongarije niet donkerrood. Zij staan een stapje lager, op rood. Nederland is voor de negende week op rij volledig donkerrood.

12.26

Meer buiten lesgeven als oplossing voor ventilatieproblemen scholen

Lesgeven in de frisse buitenlucht is een van de oplossingen voor de problemen rondom de ventilatie op scholen het hoofd te bieden, meent Vincent van der Veen. Hij is expert van IVN Natuureducatie. Uit onderzoek blijkt dat liefst een kwart van de scholen de ventilatie niet op orde heeft. IVN Natuureducatie vindt het daarom hoog tijd dat er nu eindelijk meer aandacht komt voor het belang van buitenles.

12.13

Jong AZ pas maandag in actie na coronabesmettingen

Jong AZ zal pas maandag het voetbalseizoen in de Keuken Kampioen Divisie hervatten. De uitwedstrijd tegen FC Dordrecht, die voor vrijdag op het programma stond, is drie dagen uitgesteld vanwege coronabesmettingen bij de Alkmaarders. Jong AZ moest afgelopen weekend al afzeggen voor het duel met TOP Oss. Ook de topper Excelsior-ADO ging vorige week niet door vanwege de vele coronabesmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
12.01

Recordaantal coronaprikken gezet in Brabant: ruim 270.000 in één week tijd

De drie Brabantse GGD’en hebben vorige week in totaal 272.000 coronaprikken gezet. Dat is een record: niet eerder in de pandemie was dit aantal in onze provincie zo hoog. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant opvroeg bij de gezondheidsdiensten.

11.48

Besmetting Wopke Hoekstra houdt ook Belgische collega thuis

De coronabesmetting van minister Wopke Hoekstra heeft ook gevolgen voor zijn Belgische collega Sophie Wilmes met wie hij dinsdag dineerde. Zij laat uit voorzorg net als Hoekstra een bijeenkomst met EU-ministers schieten. Hoekstra laat zich intussen vervangen door defensieminister Kajsa Ollongren, die toch al even zou aanschuiven.

11.32

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn donderdagochtend 179 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn veertien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat negentien coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Geen coronapatiënt overleed het afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
11.20

Alle 180 gedetineerden gevangenis Torentijd in quarantaine

Vanwege een uitbraak van het coronavirus zitten alle 180 gedetineerden in gevangenis Torentijd in Middelburg in quarantaine. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Afgelopen maandag testten twee gevangenen positief. Op het moment hebben negen gedetineerden het coronavirus.

11.19

Haagse bronnen: onderwijs verder open, meer ruimte voor sport en winkelen op afspraak

Ook in het hoger onderwijs en het mbo mag na dit weekend weer fysiek lesgegeven worden. Er komt bovendien meer ruimte voor sport. De detailhandel kan weer voorzichtig open door winkelen op afspraak mogelijk maken. Volgens bronnen bij het kabinet zijn dit de versoepelingen die in het verschiet liggen vanaf aankomende zaterdag, zo is te lezen in De Telegraaf.

11.11

Ondernemersorganisaties: begrip voor ondernemers die opengaan

Ondernemersorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW hebben begrip voor ondernemers die aangeven dit weekend de deuren te openen als de huidige lockdown afloopt, los van de beslissing van het kabinet daarover op vrijdag. De steun die verschillende burgemeesters en gedeputeerden uitspraken noemen ze 'hartverwarmend en sympathiek'. Winkelbranchevereniging INretail noemt het niet meer dan logisch dat er een levendige discussie is ontstaan.

10.37

Vanaf zondag boosterprik zonder afspraak in de RAI Amsterdam

Op de XXL-priklocatie in de RAI Amsterdam kunnen mensen vanaf zondag zonder afspraak een boosterprik halen. Nu kunnen alleen zestigplussers er terecht zonder afspraak. Voor de andere vaccinatielocaties in de hoofdstad moeten mensen nog wel hun oppepprik vooraf inplannen. In alle provincies kunnen mensen op diverse locaties (binnenkort) een booster halen zonder afspraak. De prik is bedoeld om de afweer tegen het coronavirus op te peppen.

Wachten op privacy instellingen...
10.17

Vaccinatielocatie GGD in Groningen korte tijd ontruimd

De vaccinatielocatie aan de Osloweg in Groningen werd donderdagochtend korte tijd ontruimd. Er had zich volgens de GGD Groningen een 'onvoorziene situatie' voorgedaan. Volgens bezoekers van de priklocatie zou een reanimatie de reden van de ontruiming zijn geweest, zo meldt RTV Noord, maar een woordvoerder van de GGD wilde dit niet bevestigen. Om elf uur 's ochtends werd de locatie weer vrijgegeven.

10.00

Korte werkonderbreking politie voor coronapersconferentie

De politie is van plan vrijdagavond, voorafgaand aan de nieuwe coronapersconferentie, in Den Haag het werk korte tijd neer te leggen. "Tijdens deze bijeenkomst, voorafgaand aan hun inzetbriefing van de komende coronapersconferentie, worden de agenten maximaal een uur bijgepraat over het gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz, waarin de bonden een 'harde toezegging op een aantal thema's' hebben geëist.

09.30

Bewindslieden bespreken lockdown donderdag in Catshuis

De bewindslieden in het nieuwe kabinet die over de coronacrisis gaan, spreken donderdagochtend in het Catshuis met deskundigen over de coronamaatregelen. Ze bespreken het laatste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het kabinet beslist vrijdag of de huidige lockdown versoepeld zal worden. De weerstand tegen de harde lockdown lijkt te groeien.

07.37

Onzekerheid rond Novak Djokovic blijft, ook na loting Australian Open

Novak Djokovic begint de Australian Open met een partij tegen landgenoot Miomir Kecmanovic, maar de onzekerheid over de deelname van de nummer een van de tenniswereld blijft. De Serviër reisde met een 'medische vrijstelling' naar Australië waardoor hij zonder coronavaccin het land kon binnenkomen. Maar nog steeds is niet duidelijk of de Australische regering toestaat dat hij in het land blijft. Na de loting weigerde de Australische premier commentaar op de zaak.

06.46

Uitzonderingspas coronaregels onwenselijk, niet strafbaar

Er komt geen onderzoek naar de website Pasjes voor Vrijheid. Daar worden pasjes verkocht aan mensen die bijvoorbeeld willen laten zien dat ze om medische redenen geen mondkapje hoeven te dragen op plekken waar dat verplicht is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt tegen NU.nl dat het aanbieden van de pasjes onwenselijk is, maar niet verboden. De kaartjes zouden bedoeld zijn om het gesprek te ondersteunen als de gebruiker wordt aangesproken.

05.00

Veel bedrijven stopten in december, ziet de Kamer van Koophandel

Het aantal Nederlandse bedrijven dat failliet ging, is in december gestegen, net als de maand daarvoor. Dat meldt de Kamer Van Koophandel. In december waren er 171 faillissementen, tegenover een gebruikelijke ruim 250 voor de coronacrisis. Lange tijd kwam het aantal faillissementen niet boven de 150 uit. Volgens hoogleraar Joris Knoben kan het afbouwen van steunmaatregelen en het moeten terugbetalen van eerder ontvangen steun hierbij meespelen.

03.30

Overal schieten coronacijfers omhoog, Nederland weer donkerrood

Overal in Nederland stijgt het aantal nieuwe coronagevallen razendsnel, en dat is donderdag ook te zien op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vorige week was in een paar provincies nog een lichte daling te zien, maar dit is voorlopig verleden tijd. Het hele land zal weer donkerrood kleuren, voor de negende week op rij. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau dat het ECDC heeft.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
03.30

Burgemeesters buigen zich over lockdown

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen horen donderdagavond digitaal welke coronamaatregelen het kabinet vrijdag wil aankondigen. Ze zullen zich naar alle waarschijnlijkheid vooral buigen over een eventuele verlenging van de strenge lockdown. Een aantal gemeentebesturen heeft het deze week voor de ondernemers opgenomen en gepleit voor in elk geval gedeeltelijke heropening van de winkels, horeca en cultuursector.

Archieffoto: Henk Voermans
Archieffoto: Henk Voermans
00.21

Minister Wopke Hoekstra test positief op corona, blijft in quarantaine

De kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, is besmet met het coronavirus. Woensdagavond laat liet hij op Twitter weten dat hij 'helaas een positieve testuitslag heeft ontvangen'. Hij blijft voorlopig in quarantaine, waar hij al in zat na een positieve coronatest bij een van zijn kinderen, eerder op de dag. Hoekstra werkt de komende dagen vanuit huis. "Gelukkig heb ik geen klachten", meldt hij.

23.30

Manifestaties in meerdere steden tegen coronamaatregelen

In meerdere steden werd woensdagavond gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De deelnemers liepen met lichtjes zoals fakkels en lampions door de straten van onder meer Utrecht, Sittard, Maastricht, Sneek en Roermond en eisten opening van onder meer winkels en horeca. Het meest massaal was het protest tegen de coronamaatregelen in Sittard. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de 1300 en 2000 mensen verzameld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.