Video

'Niet-essentiële' winkeliers stonden op de markt en dat is een blijvertje

14 januari 2022 om 15:48 • Aangepast 17 januari 2022 om 09:58
nl
Marktbezoekers in Breda troffen vrijdagochtend een wel erg uitgebreide weekmarkt aan. 14 extra kramen stonden er in de Veemarktstraat. Allemaal van winkeliers die de deuren vanwege de lockdown tot en met vrijdag gesloten moesten houden. De actie was bedoeld als noodkreet tegen de lockdown. Maar ook nu bekend is dat de winkels morgen weer open mogen, is de markt een blijvertje.
Profielfoto van Marvin Hop
Geschreven door
Marvin Hop

Want veel ondernemers hebben aardig verkocht vandaag, weet Thibaud van der Steen van Breda maakt mij Blij. Die stichting steunt ondernemers in coronatijd. "We zijn met ondernemers en de gemeente gaan praten en gaan kijken wat ze nodig hebben, daar kwam dit initiatief uit."

Jassen, petten en schoenen, in de extra kramen was het allemaal te koop. "Het is nu echt niet leuk om ondernemer te zijn", zegt Nancy Raads, die een kledingwinkel in Breda heeft. "Met de lockdown kunnen we niks, het is dan wrang om te zien dat er wel gewoon markt wordt gehouden en wij niks kunnen". Ze is daarom erg blij dat ze nu met de kraam toch het een en ander kan verdienen. "Anders moeten we alles afprijzen, dan houden we niks meer over."

De ondernemers worden daarbij gesteund door de gemeente, die tijdelijk ontheffing heeft gegeven om de winkeliers hier te laten staan.

Onder de mensen
Ook Paul Lutterman is blij met zijn schoenenkraam. "Of ik hier nou sta als signaal of serieus wat probeer te vangen? Ik denk dat het een combinatie van beiden is." Hoe dan ook is hij blij dat hij gewoon weer met klanten kan spreken. "En is het altijd fijn als ze iets kopen", aldus de ondernemer.

Deze jongen gaat nieuwe schoenen passen voor een kraampje:

Markt is een blijvertje
Als het aan de ondernemers ligt, dan blijft de markt. "De ondernemers hebben heel veel aanspraak gehad, veel nieuwe klanten aangeboord en ook veel verkocht", legt Van der Steen uit.

Volgens hem zitten veel ondernemers nu nog met een voorraad in de winkel die verouderd is. Het gaat dan om kledingcollecties van afgelopen jaar, die komend jaar niet meer in de mode zijn. "De ondernemers willen nu kijken of ze op de vrijdag een 'uitverkoopmarkt' kunnen houden. Zodat ze tegen gereduceerd tarief toch nog iets kunnen vangen voor de kleding."

Denken in kansen
Henriette Domenie kan er ook over mee praten: "Alles vijftig procent korting", roept ze heel hard. "Ik heb er al een handigheid in weten te vinden", lacht ze. "Op de markt staan is nieuw voor mij, maar dit is wel een handige manier om met mensen in contact te komen en wat te verkopen".

Domenie, die verderop een kledingwinkel heeft, is vooral heel blij dat ze op deze manier steun krijgt van de gemeente. “De Grotere Markt is een mooi voorbeeld van denken in kansen in plaats van in beperkingen", zegt wethouder Boaz Adank, die symbolisch de eerste winkel opende.

Van der Steen heeft als ludieke actie allemaal bordjes opgehangen: "In plaats van de Grote Markt hangt er nu de Grotere Markt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.