Linda pleit voor betere informatie over vaccineren van zwangeren

16 januari 2022 om 20:30 • Aangepast 17 januari 2022 om 10:25
nl
Als moeder van drie kinderen en zwanger van de vierde wil Linda Oerlemans (37) uit Tilburg betere informatie over vaccineren tegen corona als je zwanger bent. “Ik heb zelf gemerkt hoe ingewikkeld het is om een keuze te maken, terwijl er echt kansen liggen om vrouwen goed te informeren.”
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Je laten vaccineren tegen corona terwijl je zwanger bent, verstandig of niet? Het algemene advies van het RIVM is dat een zwangere vrouw zich veilig kan laten vaccineren. Volgens het RIVM lopen zwangeren namelijk een verhoogd risico bij een coronabesmetting en hebben ze een grotere kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen.

Lang niet iedereen is op de hoogte van de risico’s, merkt Linda. “Ik merk in mijn omgeving dat veel vrouwen kampen met angst en vragen. De helft van de zwangere vrouwen is niet gevaccineerd, daar wil ik me hard voor maken.”

De keuze is lastig, helemaal als je een kindje in je buik hebt.

Zelf is ze bijna twintig weken zwanger. Ze haalde twee weken geleden de boosterprik nadat ze gesprekken had gevoerd met haar huisarts en verloskundige. Maar die keuze vond ze niet gemakkelijk.

“Het is sowieso ingewikkeld om goede informatie te vinden over vaccineren en de gevolgen hiervan. Laat staan als je zoiets kostbaars in je buik hebt als een kindje. Ik heb de keuze gemaakt om me wel te laten vaccineren, maar ik kan me voorstellen dat dit anders is als je nog niet eerder zwanger bent geweest.”

Als raadslid van gemeente Tilburg voor de partij ONS Tilburg pleit ze voor betere informatie en ze vraagt de gemeente nu om actie. “In Zuid-Holland werkt het Erasmus MC samen met verloskundigen uit de regio. Via die weg kunnen zwangere vrouwen zich laten vaccineren en krijgen ze informatie om zo eventuele angst weg te nemen. Dat zouden we in Tilburg ook kunnen realiseren.”

Ik had ’t fijn gevonden als ik nog wat extra uitleg had gekregen.

Maar ook bij vaccinatielocaties is volgens haar winst te behalen. Voor het zetten van de boosterprik moest Linda een extra vinkje zetten op de gezondheidsverklaring, maar ook niet meer dan dat.

“Ik sloot aan in de lange rij van mensen die gevaccineerd wilde worden. Ik had ’t fijn gevonden als ik nog wat extra uitleg had gekregen, als ik vragen had kunnen stellen over welk vaccin ik zou krijgen.” Ze pleit daarom voor een informatiepunt bij de vaccinatielocatie, waar zwangere vrouwen terecht kunnen.

Ik merk dat ik deze zwangerschap veel spannender vind dan mijn vorige.

Linda benadrukt dat iedereen vrij is om zelf een keuze te maken om wel of niet te vaccineren. “Maar ik vind het belangrijk dat we ervoor zorgen dat iedereen de juiste informatie krijgt. Zodat zwangere vrouwen ook weten wat de gevolgen van een keuze zijn.”

Zelf zit ze sinds kort thuis met corona, gelukkig met niet al te veel klachten. “Ik vertrouw wel op mijn lichaam maar ik merk dat ik deze zwangerschap veel spannender vind dan mijn vorige zwangerschappen. Je wilt niet besmet raken, je kindje juist beschermen. Daarom ben ik blij dat ik de booster nog op tijd heb gehaald.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.