Liveblog

Coronanieuws: 5817 besmettingen, piek boosterprik voorbij

18 januari 2022 om 06:01 • Aangepast 27 januari 2022 om 16:37
nl
In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Landelijk aantal coronapatiënten in ziekenhuis zakt onder 1200
  • 144 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Mogelijk 250.000 positieve tests in een week.
  • Onderzoek: 2G voegt door omikron niets toe.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

21.00

Artiesten en kappers in actie voor noodlijdende cultuursector in ‘kapsalon’ Geertruidskerk

Kappers en artiesten slaan de handen ineen en veranderen de Geertruidskerk in Geertruidenberg woensdag in een Kapsalon Theater Kerk. Daarmee willen ze aandacht vragen voor de noodlijdende cultuursector. "Wij gaan er een geweldig statement van maken, want onze sector moet en kan coronaproof open”, zegt Paul Koedijk van Stichting Behoud Geertruidskerk tegen BN/De Stem. Hij voelt zich daarin gesteund door burgemeester Marian Witte die toestemming heeft gegeven voor deze eenmalige protestactie.

20.30

5817 besmettingen in Brabant

In Brabant zijn sinds maandag 5817 nieuwe besmettingen geteld, zo blijkt uit de verlate dagelijkse cijfers van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
19.10

2G-onderzoek brengt D66 nog niet op andere gedachten

D66 is door het onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waaruit blijkt dat 2G door de omikronvariant nauwelijks helpt, nog niet op andere gedachten gebracht over de coronapas. Dat zegt de nieuwe fractievoorzitter Jan Paternotte. D66 is een van de meest uitgesproken voorstanders van 2G-beleid, waarbij alleen mensen toegang krijgen die recent zijn geprikt tegen of genezen van het coronavirus.

Dat beleid heeft op dit moment geen zin, concluderen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's bestudeerden. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

Toen de deltavariant van het virus dominant was, had 2G-beleid nog beter gewerkt dan het huidige 3G-beleid, schrijven de onderzoekers. Nu de omikronvariant het meest voorkomt niet meer. Coronatoegangsbewijzen alleen zijn momenteel sowieso niet genoeg om een oplopend aantal besmettingen te voorkomen, hebben de onderzoekers becijferd. Iedereen testen, ook wel 1G genoemd, werkt beter. Maar daar kleven allerlei praktische bezwaren aan.

"Ik denk dat een nieuwe virusvariant absoluut het speelveld kan veranderen", geeft Paternotte toe op vragen van SGP-voorman Kees van der Staaij. "Tegelijkertijd denk ik: laten we het alsjeblieft niet beperken tot onderzoek dat hier in Nederland is gedaan, maar ook kijken wat er in de rest van Europa is gebeurd." Hij wijst ook naar Venlo, waar de burgemeester pleit voor 2G om een grote toeloop van ongevaccineerden uit Duitsland te voorkomen.

19.00

Bioscoopbranche doet mee aan protestactie Kapsalon Theater

Ook de bioscoopbranche gaat woensdag actievoeren tegen het coronabeleid van het kabinet. De Amsterdamse bioscoop Tuschinski sluit zich aan bij protestactie Kapsalon Theater en opent net als veel andere theaters en concertzalen een tijdelijke kapsalon. "De kapper knipt in de zaal en op het scherm worden trailers getoond van de films die vertoond zullen worden wanneer de bioscopen hun deuren mogen openen", meldt de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

"De NVBF slaat de handen ineen om gezamenlijk aan te tonen dat een bezoek aan de bioscoop een leuk, maar vooral veilig uitje is", aldus de vereniging. De kapsalon in Tuschinski is tussen 11.30 uur en 12.30 uur geopend.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dinsdagavond aangekondigd de geplande acties in theaters en musea woensdag niet toe te staan. Ze waarschuwt dat er zal worden gehandhaafd, aldus de burgemeester in een verklaring. Eerder gaf de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls al aan geen toestemming te geven voor het initiatief in zijn gemeente.

18.00

Posters en tv-spotjes moeten boostergraad opkrikken

Het ministerie van Volksgezondheid hoopt met een grotere mediacampagne meer mensen aan te zetten om een booster te halen. De komende tijd worden posters opgehangen op bijvoorbeeld treinstations en in winkels, en er is een nieuwe televisiespot in de maak, laat het ministerie weten. Dit om de vaart erin te houden nu het aantal nieuwe boosterafspraken bij de GGD'en over de piek heen is, maar bijna de helft van de gevaccineerde 18-plussers nog geen booster heeft gehad.

Op het hoogtepunt van de boostercampagne haalden in een week tijd bijna 2 miljoen mensen een extra prik, maar vorige week was dat al gedaald tot 1,1 miljoen, meldde het RIVM eerder. Voor komende week staan er vooralsnog maar 300.000 afspraken ingepland, al verwacht het RIVM dat dat aantal nog zal oplopen. Zorgminister Ernst Kuipers dringt erop aan dat meer mensen een boost gaan halen, zo zei hij vrijdag nog tijdens zijn eerste coronapersconferentie.

16.10

Aantal mensen dat boosterprik haalt, daalt snel

De piek van de boostervaccinaties tegen het coronavirus is achter de rug. Vorige week hebben iets meer dan 1,1 miljoen mensen een oppepprik gekregen. Een week eerder haalden bijna 1,9 miljoen mensen zo'n inenting, en de week daarvoor ruim 1,6 miljoen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn wekelijkse overzicht.

15.39

Dagcijfers lager door storing

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn er landelijk 31.426 positieve coronatests geregistreerd. Door een technische storing zijn niet alle meldingen binnengekomen. Het werkelijke aantal was dus hoger. Als de meldingen in de komende dagen alsnog worden meegeteld, valt het cijfer dan hoger uit.

15.23

Aantal coronagevallen onder twintigers daalt

Terwijl het aantal positieve coronatests in heel Nederland fors toeneemt, daalt het aantal gevallen onder twintigers juist. Een week eerder was bij die leeftijdsgroep juist de grootste stijging te zien.

Het RIVM registreerde in de afgelopen zeven dagen 54.511 positieve tests onder mensen die 20 tot en met 29 jaar oud zijn. Dat is 13 procent minder dan een week eerder.

15.17

Ook in Brabant nog nooit eerder zoveel positieve tests

In de afgelopen zeven dagen zijn er in Brabant in totaal 37.720 positieve coronatests geregistreerd. Opnieuw een absoluut record, net als vorige week. Toen bleef het aantal nieuwe besmettingen net onder de dertigduizend: 29.325.

LEES OOK: Opmars van coronabesmettingen zet door: meer dan 35.000 positieve tests

15.10

Landelijk 242.961 positieve coronatests

Een nieuw weekrecord: 242.961 positieve coronatests geregistreerd. Dat is het hoogste weekcijfer ooit.

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen daalt verder. In de afgelopen week waren de klachten van 647 coronapatiënten zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, van wie er 94 op een intensive care kwamen te liggen. Het RIVM registreerde 63 sterfgevallen.

14.57

Vier op de tien ouders laten kind niet prikken

Bijna vier op de tien ouders laten kinderen van 5 tot en met 11 zeker niet prikken tegen corona en 13 procent laat dit waarschijnlijk niet doen. 14 procent van de moeders en vaders twijfelt nog. Dat stelt I&O Research na onderzoek onder 2230 Nederlanders van 18 jaar en ouder in opdracht van de NOS.

Zeker wel laten inenten zegt 16 procent te doen en 19 procent waarschijnlijk wel.

14.48

Zonder afspraak boosteren op het stadskantoor in Breda

Op het stadskantoor in Breda kunnen Bredanaars vanaf dinsdag zonder afspraak een boosterprik halen. Sinds een week was het al mogelijk om een eerste of tweede vaccinatie zonder afspraak te halen in het stadskantoor. NU kunnen de boosters er dus ook zonder afspraak worden gezet.

14.31

VVD wil coronaplan voor lange termijn

Het kabinet moet "echt iets" presenteren om op lange termijn met het coronavirus om te gaan. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans in het kabinet over de regeringsverklaring en het coalitieakkoord. In dat akkoord staat nog weinig over de corona-aanpak.

Maar in de nieuwe fase in de pandemie is het volgens Hermans wel nodig "alles op alles" te zetten om mensen die zich aan de regels houden "niet meer te beperken dan strikt noodzakelijk".

14.26

Minder dan 1200 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gedaald tot minder dan 1200, het laagste aantal sinds eind oktober. In totaal liggen er nu nog 1185 patiënten met het coronavirus onder de leden. Dat zijn er 54 minder dan maandag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen momenteel 302 coronapatiënten, 14 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 40 tot 883, het laagste aantal in maanden.

13.59

Drukker in de winkelstraten maar nog niet zo druk als normaal

Winkelstraten waren het afgelopen weekend nog beduidend leger dan op 'normale' zaterdag- en zondagmiddagen. Niet-essentiële winkels mochten na een wekenlange sluiting wegens de vele coronabesmettingen weer tot 17.00 uur open. Desondanks bleef het aantal voorbijgangers volgens onderzoekers van Bureau RMC steken op ongeveer de helft van de aantallen op weekenddagen in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

13.29

Limburgs ziekenhuis denkt geen besmet personeel in te hoeven zetten

Ziekenhuis Zuyderland in Limburg denkt dat het de komende tijd niet nog eens nodig zal zijn om medewerkers die besmet zijn met het coronavirus door te laten werken. Tijdens de coronapiek van eind vorig jaar is dat in totaal vijf tot tien keer gebeurd, laat een woordvoerder van het ziekenhuis desgevraagd weten. Door de versoepeling van quarantaineregels ligt herhaling niet voor de hand.

"Het ging om medewerkers in specialistische functies. De nood was op dat moment zo hoog dat we het wel moesten doen", blikt de woordvoerder terug.

13.28

Horeca wil heropening afdwingen

Als het kabinet deze week nog geen duidelijkheid geeft over mogelijke heropening van de horeca, wil branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) proberen om donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer via moties en directe stemmingen een heropening af te dwingen.

KHN verwijst naar een eerder aangenomen motie die bepaalt dat sectoren bij versoepelingen gelijk op moeten gaan. "Die heeft het nieuwe kabinet bij de afgelopen persconferentie naast zich neergelegd. Dat is kwalijk", zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

13.10

Lareb: 7 meldingen van ontstekingen ruggenmerg na coronaprik

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe zeven meldingen ontvangen van ontstekingen van het ruggenmerg na coronavaccinatie. Bij deze aandoening, genaamd myelitis transversa, ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie.

Het gaat om vijf meldingen na een vaccinatie met AstraZeneca en twee na een prik met het Janssen-vaccin. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft besloten om een waarschuwing van de aandoening op te nemen in de bijsluiters van deze vaccins. Aanleiding waren meldingen wereldwijd en wetenschappelijke onderzoek hierover.

12.15

Burgemeester Venlo wil invoering 2G om ongevaccineerde Duitsers

Burgemeester Antoin Scholten (VVD) van Venlo pleit voor het invoeren van 2G ook in ons land. Dat wil hij omdat hij vreest voor een grote toeloop van ongevaccineerden uit Duitsland. Die kunnen in eigen land niet meer terecht omdat daar 2G geldt in de winkels. Een woordvoerder van de burgemeester bevestigde dinsdag berichtgeving hierover in de Limburger.

12.10

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren dinsdagochtend 144 coronapatiënten opgenomen. Dit zijn er twee minder dan maandag. Dat maakte het ROAZ dinsdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn zestien nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Hier staat tegenover dat negentien coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Drie coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.30

Voetbalclubs bereiden 'demonstratieve' opening stadions voor

Clubs uit het betaalde voetbal zijn voorbereidingen aan het treffen om hun stadions weer open te stellen voor supporters. Hoewel bij alle sportwedstrijden al sinds november geen publiek is toegestaan vanwege de coronamaatregelen, willen de clubs hun stadions toch gaan openen. Het lijkt geen loos dreigement, want diverse ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie praten daar deze week over met de burgemeester van hun stad.

09.40

BDO: een op de drie gemeenten sloot coronajaar 2020 met tekort

Ruim één op de drie gemeenten in Nederland heeft coronajaar 2020 afgesloten met een tekort. Dat komt naar voren uit de jaarlijkse Benchmark Nederlandse gemeenten van BDO Accountants & Adviseurs. Volgens het onderzoek kampen gemeenten met structurele financiële uitdagingen, vooral door hogere kosten in het sociaal domein met daarin onder andere zorg- en jeugdtaken. Het resultaat van alle gemeenten was in 2020 4,6 miljard euro positief, waar dat een jaar eerder nog 747 miljoen euro negatief was.

04.00

Kinderen van 5 tot en met 11 uitgenodigd voor coronaprik

Gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar worden vanaf dinsdag uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Hun ouders krijgen een brief, met daarin informatie over het telefonisch maken van een afspraak.

Het is de bedoeling dat volgende week de eerste prikken worden gezet. Kinderen krijgen een 'kinderdosis' van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Kinderen uit hetzelfde gezin worden samen gevaccineerd, als daar ruimte voor is en als ouders dat willen. Ouders moeten dan wel voor elk kind een aparte afspraak maken.

In totaal kunnen bijna 1,3 miljoen kinderen een coronaprik krijgen. Gezonde kinderen krijgen na acht weken een tweede prik. Voor kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar is de tijd tussen de twee vaccinaties korter, namelijk vier weken.

03.30

Volgende mijlpaal in zicht: 250.000 positieve tests in een week

De coronagolf gaat dinsdag mogelijk door een nieuwe barrière. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk ongeveer 250.000 mensen positief getest op het virus, een recordaantal. Dat betekent dat het aantal nieuwe gevallen in twee weken tijd meer dan verdubbeld is.

In de honderdste week van de coronacrisis komt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de 81e keer met een weekoverzicht. Vorige week meldde het instituut dat het in zeven dagen tijd meer dan 201.000 meldingen van positieve tests had gekregen. Dat was 77,5 procent meer dan de week ervoor, toen het RIVM zo'n 113.000 gevallen had geregistreerd.

02.00

Curaçao verlengt coronamaatregelen vanwege toename besmettingen

De regering van Curaçao heeft maandag de coronamaatregelen die op 7 januari waren ingevoerd voor een periode van tien dagen, voor weer eenzelfde periode verlengd. Dat is een gevolg van het toenemende aantal besmettingen. Curaçao kende maandag 11.965 actieve besmettingen. Er liggen 53coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan dertien op de intensive care (ic).

01.00

Onderzoek in opdracht ministerie: 2G voegt door omikron niets toe

De invoering van een 2G-beleid voor coronatoegangsbewijzen heeft op dit moment geen zin. Dat concluderen onderzoekers die op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid verschillende scenario's bestudeerden. Het controleren van bewijzen op basis van vaccinatie, genezing of een test werkt wel, maar het uitsluiten van mensen die niet gevaccineerd of aantoonbaar hersteld zijn voegt nu weinig toe.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!