Recordjaar voor ASML door chiptekorten - Omroep Brabant

Recordjaar voor ASML door chiptekorten

19 januari om 08:21 • Aangepast 20 januari om 14:48
nl
Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven heeft een recordjaar achter de rug. Door de wereldwijde chiptekorten is de vraag naar de machines van het Nederlandse bedrijf zeer groot. De omzet steeg van 14 miljard euro in 2020 naar 18,6 miljard vorig jaar. ASML verwacht dat de inkomsten dit jaar sterk blijven groeien.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De nettowinst groeide van 3,6 miljard in 2020 naar 5,9 miljard vorig jaar. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten en daar profiteert ASML van. Topman Peter Wennink spreekt van een 'sterk jaar van groei in een dynamische omgeving'.

Vraag groter dan productiecapaciteit
Volgens ASML is de vraag naar de chipmachines groter dan zijn productiecapaciteit. Klanten vragen zelfs om chipmachines al te leveren voordat ze volledig getest zijn.

ASML is erg succesvol met de verkoop van zijn hypermoderne EUV-machines. Die machines kunnen veel kleinere en krachtigere halfgeleiders maken. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro en zijn zo groot als een bus. Daarvan werden er vorig jaar 42 stuks afgeleverd.

Machines efficiënter maken
Het bedrijf levert ook minder geavanceerde machines voor processors en geheugenchips. Ook worden bestaande machines met software-updates efficiënter gemaakt.

Het bedrijf verwacht dat een brand begin deze maand bij een vestiging in Berlijn dit jaar geen grote impact op de productie van chipmachines zal hebben. Door de brand werd de productie van onderdelen voor EUV-machines geraakt.

Het in de AEX-index genoteerde ASML is van plan een volledig dividend uit te keren van 5,50 euro per aandeel over 2021. Dat is dubbel zoveel als in 2020.

LEES OOK: ASML blijft maar groeien: dankzij nieuwbouw naar 16.000 medewerkers

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.