Kappers open? Dan wordt het theater een kapsalon: 'Wij willen ook!' - Omroep Brabant
Video

Kappers open? Dan wordt het theater een kapsalon: 'Wij willen ook!'

19 januari om 15:51 • Aangepast 20 januari om 08:12
nl
Wachten op privacy instellingen...
Wie goed luistert hoort in het Park Theater in Eindhoven zachtjes knippende scharen en het gezoem van trimmende tondeuses. De haren liggen her en der op het podium en tussen de rode stoelen. Nooit eerder traden artiesten op voor zo’n bijzonder publiek. Het theater is woensdag een kapsalon.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Terwijl de scharen amper te horen zijn, is het geluid van een knippende kapper nog nooit zo oorverdovend geweest. Opnieuw komt een sector in actie tegen de coronamaatregelen. Theaters en musea zijn het zat.

Winkels, sportscholen, kapsalons. Allemaal zijn ze open. Maar zij niet: de cultuur moet het onderspit delven. Oneerlijk en onrechtvaardig, vindt elke liefhebber van cultuur. Daarom is er opnieuw een protest. In de hoop vanuit het zuiden Den Haag te bereiken.

Björn van der Doelen in de kappersstoel (foto: Omroep Brabant).
Björn van der Doelen in de kappersstoel (foto: Omroep Brabant).

Zanger en liedjesschrijver Björn van der Doelen trad woensdagmiddag op in zijn thuisstad. Na afloop ging ook hij de kappersstoel in, om zijn iconische baard te laten fatsoeneren.

"Er worden plannen gemaakt en die worden dan weer in de prullenbak geflikkerd."

“Ik hoop gewoon dat er snel weer dingen open kunnen”, zegt de muzikant enigszins gelaten. “In het begin vond ik het wel even lekker om vrij te zijn. Maar nu mis ik vooral het sociale gebeuren en het publiek.”

Een veelgehoorde kreet is het gebrek aan toekomstperspectief. Dat zit ook Björn dwars. “Het is zo lastig om optredens te plannen nu. Er worden plannen gemaakt en die worden dan weer in de prullenbak geflikkerd. Het is vooral lastig dat je niet weet wanneer je weer iets mag.”

Daarom doet hij ook mee aan de actie: "Wat mij betreft kunnen theaters niet snel genoeg worden geopend. Die hebben zitplaatsen en daar is het prima geregeld."

"Het beleid is onlogisch."

Terwijl de kapper zijn baard kortwiekt, voegt Björn er nog aan toe: “Ik heb mijn vraagtekens bij het beleid. Het is onlogisch. Er zijn zo veel mensen financieel mee gemoeid. Ik vind dat we daar voorzichtig mee om moeten gaan. Ik vraag me af of een lockdown dan de goede keuze is.”

Niet alleen uit het Park Theater in Eindhoven komen mensen na afloop van een voorstelling met een verse coupe naar buiten. Ook op andere plekken in Brabant en de rest van Nederland vliegen de haren in het rond.

LEES OOK: Knipbeurt in het theater of sporten in het museum, want zij willen ook open

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.