Coronanieuws: laagste aantal coronapatiënten op ic sinds begin november - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: laagste aantal coronapatiënten op ic sinds begin november

20 januari om 19:43 • Aangepast 21 januari om 08:55
nl
In deze liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 142 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen, van wie 41 op ic
  • Nederlanders zonder boosterprik hoeven niet in quarantaine in Oostenrijk
  • Noodkreet burgemeesters: coronabeleid moet echt anders
  • 5604 besmettingen in Brabant, grote storing RIVM

Liveblog

23.00

Deze liveblog is gesloten.

22.40

Kamer: zoek breed draagvlak voor de langetermijnstrategie corona

De Tweede Kamer heeft het kabinet op het hart gedrukt dat voor de langetermijnaanpak van het coronavirus eerst gesprekken gevoerd moeten worden met betrokkenen uit de hele samenleving. Iedereen speelt een rol in de virusbestrijding en dus moet er breed draagvlak zijn, zo staat in een motie van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Die wordt ondertekend door alle partijen in de Tweede Kamer, met uitzondering van Forum voor Democratie.

20.30

Personeelstekort in zorg in 10 jaar drie keer zo groot'

In 2031 zijn er ruim 140.000 zorgmedewerkers te weinig, blijkt uit een in opdracht van de overheid uitgevoerd onderzoek. Dit jaar zijn dat er ongeveer 49.000. NRC meldt dat het gebrek aan verpleegkundigen, ouderenverzorgers en andere zorgmedewerkers in 2031 bijna drie keer zo groot zal zijn als nu. Dat blijkt uit een analyse van onderzoeksbureau ABF Research, in opdracht van de overheid, die sinds donderdag op internet is te raadplegen.

Waar het tekort dit jaar ruim 49.000 medewerkers bedraagt, zullen dat er over negen jaar meer dan 140.000 zijn. In sectoren waar in verhouding meer ouderen aankloppen voor zorg, zullen de tekorten volgens de onderzoekers het hardst oplopen.

20.15

Kuipers belooft de coronamodellen tegen het licht te houden

Minister Ernst Kuipers gaat met het RIVM kijken of de modellen en prognoses die belangrijk zijn voor het coronabeleid uitgebreid kunnen worden. "Meer modellen kunnen helpen in een zorgvuldige afweging", zo zei hij in de Tweede Kamer. Partijen van links tot rechts hebben hun zorgen uitgesproken over de naar hun idee te beperkte informatie op basis waarvan de besluiten genomen worden, en het feit dat vaak niet helemaal duidelijk is of die modellen wel kloppen.

19.38

Theo Maassen over Kapsalon Theater: "Het voelde goed om actie te voeren."

Theo Maassen was een van de deelnemers aan Kapsalon Theater. Op Texel op vanuit theater De Toegift. Maassen zegt daarover tegen Radio 1: "Het voelde heel goed om deze actie te voeren, samen met een echte kapster. We hebben ons als sector al zo lang zo braaf gedragen en nu is er een momentum om te laten horen dat wij ook belangrijk zijn. Je wil ook niet in een hoekje gaan zitten wachten tot het je beurt is."

18.19

Poppodium Melkweg opent de deuren als buurthuis voor jongeren

Het Amsterdamse poppodium Melkweg opent komend weekend de deuren als buurthuis. Jongeren zijn zaterdag en zondag welkom om een bordspel te komen spelen, er zijn dj' s en je kunt op het podium TikTok-filmpjes opnemen, staat te lezen op de website.

Ook zijn er films te zien, speelt YouTuber Défano Holwijn het spel 30 Seconds en geven dj's workshops. De Melkweg is open van 12.00 uur tot 17.00 uur. In totaal kunnen er honderd mensen verdeeld over twee zalen terecht. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. De bezoekers zitten op 1,5 meter afstand van elkaar en worden gevraagd een mondkapje te dragen. Een QR-code is volgens het poppodium niet nodig.

18.14

Bij versoepelingen moeten regels wel echt nageleefd worden, zegt premier Rutte

Als er volgende week versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, zal het kabinet erop aandringen dat alle protocollen die de laatste tijd ontwikkeld zijn ook echt worden nageleefd. Dat zei premier Mark Rutte donderdagavond.

VVD'er Judith Tielen wees erop dat er de afgelopen tijd bekeken is hoe allerlei sectoren weer op een veilige manier zouden kunnen heropenen. Ze wilde weten of daar ook rekening mee gehouden is in de rekenmodellen die een belangrijke rol spelen in het bepalen of bepaalde sectoren weer open kunnen of niet. "In de modellen volgens mij beperkt, maar in onze besluitvorming een hele grote rol", zei Rutte daarop.

17.11

Rutte: kabinet kijkt ook naar toelating publiek bij sport

Als er op korte termijn ruimte is om te versoepelen, kijkt het kabinet ook naar de toelating van publiek bij sportwedstrijden. Dat zegt premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. "We hebben de hoop dat er ruimte is om te versoepelen", zei Rutte. Behalve aan sportpubliek geeft het kabinet voorrang aan versoepelingen voor de cultuursector en de horeca.

Dinsdag geven Rutte en zorgminister Ernst Kuipers een perconferentie. Vrijdag komt het Outbreak Management Team weer bijeen.

16.55

9 medewerkers testlocatie aangehouden voor fraude

Negen medewerkers van een commerciële testlocatie in Gorinchem zijn opgepakt voor fraude met coronaherstelbewijzen. De verdachten leverden zulke bewijzen tegen betaling aan mensen die niet echt besmet waren met het coronavirus. Het gaat om vier vrouwen en evenveel mannen uit Gorinchem van 18 tot 24 jaar oud. Ook een 21-jarige vrouw uit Hardinxveld-Giessendam is aangehouden.

De fraude werd ontdekt nadat de eigenaar van de testlocatie de politie inlichtte. Het viel hem op dat bij de teststraat in Gorinchem veel meer mensen positief testten ten opzichte van zijn andere locaties. Met zo'n positieve testuitslag kan iemand een herstelbewijs krijgen. Dat document kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs. Het testbedrijf mag herstelbewijzen als een van de weinige partijen naast de GGD uitgeven.

16.39

Overzicht: waar zijn carnavalsactiviteiten afgelast?

Wachten op privacy instellingen...
16.31

Carnavalsactiviteiten in Kaatsheuvel gaan niet door, wel feest in juni

Ook in Kaatsheuvel gaan de carnavalsactiviteiten in februari vanwege het coronavirus niet door. Het gaan onder meer om twee optochten. "Maar we gaan niet bij de pakken neer zitten en richten onze blik op de toekomst", laat Stichting Optocht Turfstekerslaand weten. Vrijdag 17 en zaterdag 18 juni wordt een carnavalsweekend georganiseerd. Feestdagen zonder optochten, stelt de organisatie.

16.20

FNV roept op: open de horeca en bied medewerkers perspectief

Vakbond FNV en Koninklijke Horeca Nederland roepen samen het kabinet op de horeca per 26 januari weer te openen. Ook vragen zij het kabinet medewerkers en de sector an sich perspectief te bieden. "De beperkingen en het gebrek aan toekomstperspectief lijden niet alleen tot onmacht, baanverlies en een voortdurende uitstroom van medewerkers, maar maken het voor de sector ook enorm lastig om mensen te blijven enthousiasmeren voor een baan in de horeca", schrijven zij.

15.41

5604 besmettingen in Brabant, geen dagrecord

In onze provincie zijn 5604 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er zo'n 500 meer dan de 5131 van gisteren. Dit is geen nieuw dagrecord: dat staat nog steeds op maandag met 8042 coronagevallen. Het werkelijke aantal ligt echter hoger: door een storing zijn landelijk 27.000 tests van de afgelopen dagen niet verwerkt.

Wachten op privacy instellingen...
15.34

RIVM meldt bijna 40.000 besmettingen, werkelijke aantal ligt hoger

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 39.978 positieve testuitslagen geregistreerd. Dat is het op een na hoogste aantal ooit, na de ruim 42.000 gevallen van afgelopen maandag. Het werkelijke aantal ligt echter hoger: door een storing zijn 27.000 tests van de afgelopen dagen niet verwerkt.

15.33

RIVM kan hoge aantallen coronagevallen niet verwerken

Het RIVM krijgt de afgelopen dagen zo veel nieuwe meldingen van coronagevallen, dat de systemen het niet meer aankunnen. In de afgelopen drie dagen zijn al ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen om deze achterstand in te lopen en te verhelpen", meldt het instituut.

14.14

Laagste aantal coronapatiënten op ic's sinds 6 november

Er liggen voor het eerst sinds begin november minder dan 300 coronapatiënten op de intensive care. In heel Nederland zijn dat er nu 289, 13 minder dan woensdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. In Brabant liggen 41 coronapatiënten op de ic. Gisteren waren dat er nog 42. Ook op de verpleegafdelingen is een daling te zien. Daar liggen nuin totaal 834, 12 minder dan woensdag.

12.35

Steeds meer hele klassen naar huis gestuurd

Door coronabesmettingen bij leerlingen moeten steeds meer scholen hele klassen naar huis sturen. Gemiddeld is bijna een kwart (24 procent) van de leerlingen deze week niet op school. Daarvan is ruim twee derde gerelateerd aan corona. Vorige week ging het nog om 9 procent, maakte de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) donderdag bekend. De organisatie hield een peiling onder ruim 800 schooldirecteuren.

"Schoolleiders zijn blij dat de scholen weer open zijn, tegelijkertijd zien we de besmettingen toenemen en is het onderwijs met de huidige maatregelen lastig te organiseren. Er is een grote behoefte aan duidelijke kaders om lokaal beslissingen te nemen", zegt Ingrid Doornbos, voorzitter van de AVS.

12.20

Horeca Alliantie komt met plan voor opening horeca

De Horeca Alliantie heeft een eigen plan gepresenteerd over hoe de horeca volgende week weer open zou kunnen. Volgens hen is dat mogelijk omdat het aantal ziekenhuis- en ic-opnames als gevolg van corona blijft dalen.

In een brief aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken vragen ze om een zogenaamde inloopstop mogelijk te maken, waarbij de deuren om 20.00 uur worden gesloten maar de aanwezige gasten nog tot 22.00 uur kunnen blijven. Dan is er in de avonduren minder drukte.

Verder staan er in het plan maatregelen als afstand houden, het checken van de QR-code en mondkapjes voor iedereen die niet aan tafel zit. De Horeca Alliantie bestaat uit de verenigingen van Chinese restaurants en snackbars en het Nederlands Horeca Gilde (NHG).

Het plan wijkt af van de routekaart die Koninklijk Horeca Nederland (KHN) momenteel voorstelt. Zij stelt een inloopstop voor om 22.00 uur. Zij hebben donderdag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer met de oproep om de horeca per direct te versoepelen. Op het moment van overhandiging was de petitie meer dan 47.000 keer ondertekend.

12.10

Meer regio's Europa kleuren felrood op coronakaart

Het aantal coronagevallen is zo sterk gestegen dat vrijwel heel Europa nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat en donkerrood kleurt. Van de 211 regio's staan slechts vijftien nog op rood, een stapje lager op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Niet eerder kleurde Europa zo fel rood.

11.58

Nederlanders zonder boosterprik hoeven niet in quarantaine in Oostenrijk

Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau. Wie geen derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.

De versoepelingen gelden voor Nederland en nog dertien andere landen die vanwege de opmars van de omikronvariant op een hoogrisicolijst stonden. Nu die virusvariant ook in Oostenrijk dominant is, heeft de regering besloten dat terug te draaien.

11.46

Van Dissel: kans op ziekenhuisopname bij omikron lager dan verwacht

Aannames die het RIVM eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens Jaap van Dissel 'te pessimistisch'. Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Twee weken geleden ging het RIVM er vanuit dat het aantal ziekenhuisopnames veertig procent lager zou zijn dan bij de deltavariant. Maar inmiddels blijkt dat percentage nog lager te zijn.

Toch moet door de stijgende besmettingscijfers nog steeds rekening worden gehouden met een flinke toename van de druk op ziekenhuizen, waarschuwde Van Dissel. Dat baseert hij op de ervaringen uit andere Europese landen. Als je de ziekenhuisopnames in landen als Frankrijk en Engeland vertaalt naar Nederland, kom je op 'aantallen die je liever niet wilt'.

11.09

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn donderdagochtend 142 coronapatiënten opgenomen. Woensdag waren dat er 149. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 18 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 20 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. 1 patiënt werd overgeplaatst en twee coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

10.09

Van Dissel: omikron heeft delta verdrongen

De omikronvariant van het coronavirus heeft de deltavariant inmiddels verdrongen zegt het RIVM. Zo'n 95 procent van de nieuwe infecties wordt nu veroorzaakt door omikron, zei deskundige Jaap van Dissel tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Hij wees er nog eens op dat omikron minder vaak tot ziekenhuisopname leidt dan delta. Ook belanden minder mensen op de intensive care, maar in welke mate dat precies zo is, kon Van Dissel nog niet zeggen.

De omikronvariant gaat nu voornamelijk onder jongere mensen rond. Onder 60-plussers liggen de besmettingscijfers veel lager. Uit die groep hebben veruit de meeste mensen een boosterprik gehad. Al blijkt uit de cijfers ook 'dat de booster geen honderd procent bescherming biedt', aldus Van Dissel.

09.32

Primark fors minder omzet door winkelsluitingen

De winkelsluitingen in Nederland, maar ook in Oostenrijk, hebben modeketen Primark naar schatting 36 miljoen euro aan omzet gekost. In andere landen bleven de Primark-winkels wel open, maar uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus waren er de laatste tijd wel minder mensen in die filialen.

08.42

'Uitzonderlijk hoog' ziekteverzuim door corona

Het ziekteverzuim in Nederland was in december voor de tweede maand op rij 'uitzonderlijk hoog' als gevolg van de nieuwe coronagolf. Vooral in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw vielen volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare relatief veel mensen tijdelijk uit. Ruim een derde van de ziekmeldingen bij bedrijven was vanwege corona.

Volgens de cijfers kwam het verzuim uit op 4,9 procent. Dit is wel iets lager dan in november, toen het ging om 5,1 procent. Daarbij speelt waarschijnlijk mee dat er door de lockdown en kerstvakantie toch al meer mensen thuis zaten. Nu de vakantie en de lockdown voorbij zijn, wordt verwacht dat het verzuim weer gaat stijgen.

07.21

Boostervaccinatie 'zeer effectief' tegen ernstige gevolgen corona

Het eerste onderzoek dat het RIVM heeft gedaan naar de boostercampagne laat zien dat deze derde vaccinatie 'zeer effectief' is tegen ernstige gevolgen van Covid-19. De booster beschermt voor 97 procent tegen ziekenhuisopname en voor 98 procent tegen ic-opname, meldt het instituut woensdag. Een kanttekening is echter dat het onderzoek werd uitgevoerd toen de deltavariant dominant was. Over de effectiviteit bij de omikronvariant is minder bekend.

07.05

Europa kleurt mogelijk volledig rood

Europa beleeft donderdag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant.

06.48

Geen grote carnavalsoptocht in Goirle, wél een optocht in LEGO

Ook in Goirle zijn de carnavalsoptocht en andere evenementen afgelast, dat meldt de carnavalsvereniging op haar website. Ballefruttersgat organiseert voor het tweede jaar op rij wél een carnavalsoptocht in LEGO. Dat bleek vorig jaar al een groot succes met veertig wagens van LEGO.

LEES OOK: Zo trekt een carnavalsoptocht in LEGO door Goirle: héél klein fisjenie

Wachten op privacy instellingen...
05.55

Extra beraad van burgemeesters over coronabeleid

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komt donderdag digitaal bijeen voor een extra vergadering. Op de agenda staan de actualiteiten op coronagebied en de nabije toekomst voor sectoren als de horeca en de cultuur.

De burgemeesters willen dat het kabinet nog deze week aan de horeca- en cultuursector laat weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het beraad wil dat er 'echt een concreet plan' op tafel komt. Zij vinden dat het kabinet niet meer kan wachten tot volgende week dinsdag, zoals bij de vorige persconferentie is aangekondigd.

Volgens de burgemeesters zijn versoepelingen mogelijk, maar als dat om dringende medische redenen niet kan moet het kabinet dat helder en duidelijk uitleggen. En ook zeggen wanneer de deuren dan wel open kunnen, vindt het beraad. Het is niet bekend of het kabinet aan de wens van de burgemeesters tegemoet komt.

05.30

Noodkreet burgemeester Depla: coronabeleid moet worden herzien

Burgemeesters van zo'n dertig steden schrijven in een noodkreet aan het kabinet dat het coronabeleid fundamenteel moet worden herzien. De logica in het coronabeleid is zoek, vinden zij. Dit beleid trekt een te zware wissel op burgers en lokaal bestuur, schrijven burgemeesters Paul Depla van Breda en Femke Halsema van Amsterdam in een opiniestuk in de Volkskrant. Dat doen zij mede namens hun collega's.

Ze vinden het onmogelijk om burgers dwingend te overtuigen van de maatregelen. "Het put het handhavingsapparaat niet alleen uit, maar een repressieve overheid komt tegenover zijn eigen burgers te staan."

LEES OOK: Noodkreet van burgemeesters: coronabeleid moet echt anders

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.