Noodkreet van burgemeesters: coronabeleid moet echt anders - Omroep Brabant

Noodkreet van burgemeesters: coronabeleid moet echt anders

20 januari om 08:23 • Aangepast 21 januari om 08:09
nl
De burgemeesters van de vijf grote Brabantse steden hebben stevige kritiek geuit op het coronabeleid. Ze vinden dat het helemaal anders moet. "De logica in het coronabeleid is zoek. Het vraagt te veel van de burgers en de gemeenten", schrijven ze in een brief in De Volkskrant.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door
Lobke Kapteijns

De brief is een initiatief van burgemeester Depla van Breda en Halsema van Amsterdam. In totaal hebben dertig burgemeesters uit het hele land hun handtekening onder de brief gezet. Onder hen dus ook burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, Jack Mikkers van Den Bosch, Theo Weterings van Tilburg en Han van Midden van Roosendaal.

Onvoorspelbaar beleid
De burgemeesters vinden dat het onvoorspelbare coronabeleid van de overheid ervoor zorgt dat mensen het vertrouwen verliezen in het bestuur. Met harde hand mensen overtuigen van de noodzaak van de maatregelen heeft geen zin, stellen de burgemeesters. "Een overheid die zijn mensen onderdrukt, komt tegenover zijn eigen mensen te staan."

Het zou beter zijn als mensen zelf zien dat de coronamaatregelen noodzakelijk zijn, dan zullen ze zich er vrijwillig aan houden, schrijven de burgemeesters in hun brief. Maar omdat het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen en de regels in de landen om ons heen een stuk minder streng zijn, zien veel mensen die noodzaak helemaal niet meer. De angst voor het coronavirus neemt af. Net als de motivatie om de regels op te volgen.

Aan de laars lappen
Dat een aantal politici zelf de coronaregels aan de laars lappen en soms mensen zelfs oproepen tot verzet, maakt handhaven nog moeilijker, schrijven de burgemeesters.

De burgemeesters vragen de regering om een langetermijnperspectief. Ze willen regels die voorspelbaar, logisch en redelijk zijn. En het handhaven van die regels moet eerlijker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.