Video

Straat ligt twee weken open, want buurtbewoner wil bitcoins genereren

20 januari 2022 om 14:25 • Aangepast 21 januari 2022 om 09:55
nl
De hele straat ligt open en huizen en en garages zijn zo goed als onbereikbaar. En dat allemaal voor een krachtige stroomkabel voor één huis. De bewoner is namelijk bezig met het genereren van bitcoins en daar heeft hij enorm veel computerkracht en dus stroom voor nodig. Buurtbewoners vinden het belachelijk dat daarvoor de straat bijna twee weken openligt.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Dwars door het Bretagnehof in Eindhoven is een grote sleuf van bijna 300 meter gegraven. Vanaf het verdeelstation moeten volgende week twee dikke kabels lopen richting een huis aan de Normandiëlaan.

"We leggen dagelijks kabels, maar voor één huis is heel bijzonder."

Marcel van der Linde legt namens netbeheerder Enexis de stroomkabels. Hij is met de graafwerkzaamheden bijna bij het bewuste huis aangekomen. "Er is iemand die een nieuwe aansluiting heeft aangevraagd en dat is goedgekeurd", vertelt Van der Linde. "Het is een rechtstreekse aansluiting, twee flinke kabels. We leggen dagelijks kabels, maar voor één huis is heel bijzonder. Dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Normaal legt Van der Linde een voedingskabel in de straat en daar sluiten ze dan alle huizen op aan. Nu staat er in de tuin van het huis een grote stroomkast voor de rechtstreekse aansluiting. "De geruchten gaan dat het voor het ‘minen’ van bitcoins is", besluit Van der Linde.

"Ik dacht dat ze een wietkwekerij aan het opzetten waren."

En dat klopt. De bewoner wil er niet heel veel over kwijt maar hij bevestigt dat hij de aansluiting nodig heeft voor het ‘minen’ van bitcoins. De zolder staat vol met speciale computers die proberen een soort wiskundige puzzel op te lossen. Dat kost enorm veel rekenkracht, en stroom, van deze computers. Als het lukt krijg je 6,25 nieuwe bitcoins, ofwel bijna 232.000 euro.

Een buurman kijkt verbaasd naar buiten. "Ik weet niet wat ze aan het doen zijn. Ik dacht dat ze een wietkwekerij aan het opzetten waren," lacht de man. "Het is iets met bitcoins. Ik snap dat toch niet. Een halve wijk opengooien voor één man is wel een beetje gek. Maar je doet er niks aan."

Daar heeft de buurman helemaal gelijk in. Enexis moet zich namelijk houden aan de leververplichting als iemand een extra krachtige stroomkabel aanvraagt.

"Ik vraag me af waarom dit goedgekeurd is."

Buurtbewoners schieten in de lach als ze horen waarom ze twee weken in een opengebroken straat leven. Het is een lach van ongeloof. "Dat meen je niet, dat is belachelijk. Ik vraag me af waarom dit goedgekeurd is. Vooral nu met alle klimaatdoelstellingen ga je daar toch geen extra stroom voor aanleggen. Dat is toch belachelijk. Laat ‘m eerst maar zonnepanelen neerzetten."

"Dat zijn toch grapjes?", vraagt een buurtbewoner. "Dat is knap dat hij dat voor elkaar heeft kunnen krijgen." Toch ziet de Eindhovenaar ook voordelen: "Dit is goed voor de werkgelegenheid. Als we maar niet mee hoeven betalen." En dat hoeft inderdaad niet, de kosten voor de aanleg zijn voor de aanvrager.

Volgende week moeten de werkzaamheden klaar zijn (foto: Noël van Hooft)
Volgende week moeten de werkzaamheden klaar zijn (foto: Noël van Hooft)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.