Drugszaak Martien R: slechts 4 van de 14 verdachten komen opdagen - Omroep Brabant

Drugszaak Martien R: slechts 4 van de 14 verdachten komen opdagen

20 januari om 12:26 • Aangepast 21 januari om 12:28
nl
Het hoger beroep in de strafzaak tegen drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is donderdag opnieuw onrustig van start gegaan. Bijna niemand was naar het gerechtshof in Den Bosch gekomen.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

In de zaal zaten drie advocaten en slechts vier van de in totaal veertien verdachten. Hoofdverdachte Martien R. en zijn zoon Anton waren er wel. Zij kregen in september bij de rechtbank zestien en acht jaar cel vanwege drugs- en wapenhandel en deelname aan een criminele organisatie.

Boycot
Bij de eerdere behandeling door de rechtbank boycotten nog alle verdachten én hun advocaten de zaak. Ze vonden de rechtbank vooringenomen.

Het gerechtshof heeft nu bepaald dat het hoger beroep deze donderdag begint, zonder overleg met de verdachten en de verdediging. "Ik heb een cliënt die zich bij de rechtbank al onheus behandeld voelde en als het hoger beroep dan zo begint", uitte reageert een advocaat. En ook Martien R. zelf: "Ik denk dat mijn advocaat ook wel iets had willen zeggen." Maar die kon er niet bij zijn.

De voorzitter van het hof was onverbiddelijk. "Als we wachten tot een moment dat iedereen kan, kunnen we misschien pas in januari volgend jaar verder. Dat gaan we niet doen. Wie naar een zitting kan komen, die komt en krijgt alle gelegenheid iets te zeggen."

Inval op woonwagenkamp
Justitie ziet Martien R. als het hoofd van een netwerk met twaalf familieleden die handelden in drugs en wapens. De meesten werden in november 2019 opgepakt, toen 400 agenten hun woonwagenkamp in Oss overspoelden. Dat gebeurde nadat de politie al anderhalf jaar met afluisterapparatuur en camera's had geobserveerd. Dat leverde de basis van het bewijs.

LEES OOK: Operatie Alfa: OM vindt straffen te laag en gaat 8 keer in hoger beroep

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.