Ziekenhuisbaas haalt opgelucht adem: ‘Omikron valt tot nu toe mee’

21 januari 2022 om 13:38 • Aangepast 24 januari 2022 om 09:38
nl
Ziekenhuisbaas Bart Berden is opgelucht. De omikronvariant van het coronavirus lijkt vooralsnog niet te leiden tot enorme aantallen ziekenhuisopnames. "We zijn heel blij met wat we nu zien." Al blijft hij voorzichtig. "Helemaal gerust ben ik er nog niet op."
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Bart Berden is voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg van de samenwerkende ziekenhuizen in Brabant en bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Hij zag het aantal ziekenhuisopnames in onze provincie de afgelopen tijd afnemen.

Momenteel liggen 146 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen. Het grootste gedeelte daarvan ligt op de verpleegafdelingen. De instroom in de ziekenhuizen is relatief laag, maar nam afgelopen dagen wel wat toe.

Donderdag werden bijna 40.000 positieve coronatesten geregistreerd in Nederland. In Brabant waren dat er 5604.

Dat Berden blij is maar nog niet direct een gat in de lucht springt, heeft alles te maken met het feit dat de omikronvariant tot nu toe vooral onder jonge mensen rondgaat. Dat komt omdat hun gedrag anders is, legt Berden uit. Zij hebben meer contacten en gaan bijvoorbeeld weer op wintersport.

"Mensen ouder dan 40 komen nu aan de beurt."

"Door de enorme besmettelijkheid van omikron verwachten wij dat de groep boven de 40 nu aan de beurt komt. En die hebben meer risico om in het ziekenhuis te komen. We moeten dus afwachten hoe dat verloopt."

Omdat de zorg voor coronapatiënten afneemt, is er volgens de bestuursvoorzitter weer meer ruimte om zorg in te halen. De Brabantse poliklinische zorg zit weer aardig op het niveau van voor corona, alleen met operaties is nog een achterstand. De ‘categorie 3-zorg’, bijvoorbeeld kankerbehandelingen, is zelfs weer volledig op peil.

Maar dat kan ieder moment omslaan, zegt Berden, want ook de besmettingen onder ziekenhuispersoneel nemen toe.

"Het ziekteverzuim in de ziekenhuizen gaat waarschijnlijk fors oplopen."

"Normaal gesproken ligt het ziekteverzuim in de Brabantse ziekenhuizen rond de vier à vijf procent. Nu is dat gemiddeld 7,5 procent. En wij verwachten dat dit tot eind februari nog fors op gaat lopen. Het kan zelfs 13 procent worden."

"Dan kan het zo zijn dat wij de inhaalzorg weer moeten afschalen. Het is passen en meten." Om die reden ziet Berden dan ook niets in een snelle verdere versoepeling van de coronamaatregelen. "Laat alsjeblieft het ventiel langzaam leeglopen en niet met een enorme knal."

Corona zien als een normale griep, is dan ook nog totaal niet aan de orde, zegt de ziekenhuisbaas. "Corona is nog geen lachertje. Denk niet dat we het allemaal achter de rug hebben. Ik weet dat ik mijzelf daar niet populair mee maak, maar de gevolgen van de maatregelen in een keer loslaten zijn vervelender dan het leed dat we nu hebben."

LEES OOK: 50.000 Brabanders wachten door corona op uitgestelde ziekenhuiszorg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.