Video

Dieven slopen twee keer de katalysator onder de auto van Iris uit

21 januari 2022 om 20:00 • Aangepast 22 januari 2022 om 21:11
nl
Niet één, maar twee keer sloopten dieven onlangs de katalysator onder de auto van Iris uit Uden vandaan. “Elke keer als je je auto start, denk je weer: please, start normaal." Katalysatoren waren afgelopen jaar opvallend populair bij het dievengilde: bijna 800 werden er gestolen. Onder meer in Berghem, Oss en Uden dus gingen dieven ermee aan de haal.
Profielfoto van Jos VerkuijlenProfielfoto van Dtv Nieuws
Geschreven door

Ernst Schouten uit Berghem kan er ook over meepraten. Toen hij op een ochtend zijn auto startte, hoorde hij dat er iets niet in orde was. “Die maakte een enorm kabaal.” Wat bleek, ergens die nacht was de katalysator onder z'n Toyota vandaan gehaald. “Daar sta je dan”, zegt hij. “Wat moet ik nu? Ik moet nu weg.”

Heel frustrerend, vindt Ernst. “Ik moest naar het ziekenhuis voor een afspraak. En je kan dan niet weg.” Het grootste deel van de schade is voor de verzekering. Maar het kost Ernst toch 300 euro eigen risico. “En ik had geluk dat ze een katalysator op voorraad hadden. Je kan ook zomaar weken moeten wachten.”

"Het gebeurde net voor we op vakantie wilde gaan."

Iris, die niet met haar volledige naam genoemd wil worden, uit Uden had helemaal pech. Dieven gingen er tot twee keer toe vandoor met de katalysator van haar Kia. De eerste keer stond haar auto op de parkeerplaats bij recreatieplas Hemelrijk bij Volkel. “Toen ik naar huis wilde gaan en de auto startte, maakte die een enorme herrie”, vertelt Iris. “Ik wilde de wegenwacht bellen bij de balie van Hemelrijk. Daar zeiden ze dat waarschijnlijk de katalysator gestolen is en dat het al de vierde die week was.”

Het viel niet mee om snel een nieuwe katalysator te vinden, vertelt Iris. “En dat allemaal net voor we op vakantie zouden gaan. Met heel veel hulp is het gelukt om een tweedehandse te vinden.”

En vorige week was het weer raak. Maar ze had geluk bij een ongeluk. De dieven werden betrapt en de politie kon de katalysator terug geven.

Katalysatoren zijn gewild bij dieven omdat ze best wel wat geld opleveren. In bepaalde katalysatoren zitten edelmetalen zoals platina en palladium in verwerkt. En nieuwe katalysator onder je auto laten zetten kan tussen de duizend en tweeduizend euro kosten.

Ernst heeft intussen een camera aan zijn huis gehangen. “Ik ben bang dat het nog een keer gebeurt”, zegt hij. “Ze weten nu waar deze auto staat.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!