Video

Vrouwelijke burgemeester na Voice-schandaal: 'Opmerkingen over mijn billen'

21 januari 2022 om 15:44 • Aangepast 24 januari 2022 om 10:01
nl
De uitzending van BOOS van Tim Hofman over seksueel overschrijdend gedrag bij talentenprogramma The Voice of Holland heeft veel losgemaakt. Vrijwel heel Nederland heeft het erover. Veel vrouwen uiten zich op sociale media en vertellen dat ook zij regelmatig met ongewenst gedrag van mannen te maken krijgen. Ook burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand en de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx herkennen zich in de verhalen.
Profielfoto van Frances VermeerenProfielfoto van Karin Kamp
Geschreven door
Frances Vermeeren & Karin Kamp

De jonge vrouwelijke burgemeester kreeg naar eigen zeggen al in haar tijd als raadslid en wethouder te maken met gedrag van mannen waar zij zich niet prettig bij voelde. “Ik kreeg opmerkingen over de omvang van mijn borsten en billen. Of over hoe ik gekleed was.”

"Er waren mannen die tussen mijn benen grepen."

Ook als student in de kroeg werd zij ‘bij haar borsten en billen’ gepakt. “Er waren ook mannen die tussen mijn benen grepen. Allemaal onder het mom van: ik ben dronken en ik doe gezellig. Maar zo voelt het natuurlijk niet.”

Het maakte haar ‘onzeker en verdrietig’. “Het is niet fijn als iemand zo dicht op je ziel komt en je aanspreekt over hoe je eruit ziet en over hoe je voorkomen is.”

"In al die situatie zit dezelfde kern, dat je helemaal niet in regie bent en dat iemand iets van je afpakt."

Ook wethouder Marcelle Hendrickx van Tilburg maakte regelmatig mee dat ze op een onfatsoenlijke manier werd benaderd. "Ik ben als jong meisje op m'n 14e en op m'n 17e aangerand. Ook kwam het voor dat mannen bij recepties heel gretig op je afkomen om je te begroeten en te zoenen. En dan net op zo'n manier dat je denkt, ik vind dit helemaal niet prettig. In al die situaties zit dezelfde kern, dat je helemaal niet in regie bent. Dat je merkt dat de ander over je heen walst en iets van je afpakt, wat helemaal niet afgepakt mag worden."

In de uitzending van BOOS is ook een reactie van Talpa-baas John de Mol te zien. De Mol noemde het een probleem dat vrouwen niet snel melding maken van seksueel overschrijdend gedrag. Hij zei dat hij van veel van het gedrag van Jeroen Rietbergen, Ali B. en Marco Borsato niets afwist.

Wachten op privacy instellingen...

De commotie rondom het tv-programma maakt dat Hanne van Aart ook kritisch kijkt naar haar rol als burgemeester. Ja, ze is een vrouw. Maar wel in een machtige positie. “Ik denk dat je je moet realiseren dat je bovenaan een apenrots staat. Dat sta ik zelf ook. Iedereen die iets lager op die rots zit kijkt naar je op. Dat heb je soms niet door.”

Haar advies: “Je kunt zoveel protocollen bedenken. Maar als de kern en de cultuur binnen je organisatie niet veilig en vertrouwd voelt, dan gaat dat niets opleveren.”

"Ik moet mij elke dag bewust zijn van mijn houding en gedrag."

“Het vergt elke dag aandacht”, gaat Van Aart verder. “Er zijn nog steeds mensen die het heel spannend vinden om met mij om tafel te gaan. Die ‘u’ tegen mij zeggen. Ik moet mij er elke dag bewust zijn van mijn houding en gedrag. Dat is de verantwoordelijkheid die ook bij de taak als burgemeester komt.”

Leden van de TVOH-band Jeroen Rietbergen en coaches Ali B. en Marco Borsato worden in de YouTube-serie BOOS beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. Meerdere vrouwen vertellen hun verhaal. Tegen Ali B. liggen twee aangiftes. Een andere vrouw zegt aanstaande dinsdag aangifte tegen Rietbergen te gaan doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.