Peter van de Anderhalve Meter is met zijn rode kaart terug op de weekmarkt

23 januari 2022 om 19:00 • Aangepast 24 januari 2022 om 10:34
nl
Op de weekmarkt van Waalwijk is een bekende verschijning teruggekeerd. Die bekende verschijning is Jack, de vrolijkste boa van het land. Zijn taak: het handhaven van de coronaregels op de weekmarkt. “Ontmoet, klets en geniet, maar vergeet de anderhalve meter niet”, aldus straatartiest Jack Houben.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Waalwijk heeft de leukste boa van Nederland, met zijn rode en gele kaarten, weer teruggehaald omdat de coronabesmettingen blijven oplopen. "Geen grap, denk ook aan je mondkap."

Landelijk bekend werd hij met zijn opvallende én vrolijke manier van marktbezoekers aanspreken die zich niet hielden aan de coronaregels. Als bezoekers de anderhalvemetermaatregel even vergaten, klonk zijn snerpende fluitje, volgde een rode kaart én een vrolijke berisping. Nu is hij weer terug.

"Omdat de besmettingen op blijven lopen werd ik gebeld door de marktmeester met de vraag of ik weer wilde komen. Het was noodzakelijke en er was ook weer subsidie voor van het RIVM. Sinds afgelopen woensdag loop ik weer rond op de markt in Waalwijk om vooral op een ludieke manier de mensen te wijzen op de coronamaatregelen", vertelt Houben. "Ik ben in principe voor 26 weken ingehuurd als vrolijke boa (bijzonder oplettende artiest), maar mijn rol kan ook veranderen als de besmettingen dalen en er versoepelingen komen."

Eind oktober 2021 was Houben na 37 weken 'orde houden op de markt' in Waalwijk klaar met het handhaven. "Alles ging weer open, de besmettingen liepen terug en de subsidie voor dit vrolijke project was ook op", vertelt hij. "Als Limburger heb ik toen afscheid genomen van Waalwijk en de markt met een Limburgse vlaai." Het afscheid bleek achteraf van korte duur te zijn.

"Een balletje komt een ander besmet balletje tegen."

Houben heeft zich verder al voorbereid op een andere rol, dan alleen die van vrolijke handhaver. "Corona zal altijd wel onder ons blijven, denk ik. Daarom heb ik een straatact ontwikkeld met balletjes. Met een spelletje laat ik de mensen zien hoe snel corona zich kan verspreiden. Een balletje komt een ander besmet balletje tegen en voor je het weet heb je dertien besmette balletjes in je hand. Van handhaver naar voorlichting met een knipoog", aldus straatartiest Houben.

De reacties op zijn terugkeer op de markt in Waalwijk zijn positief. "Blij dat je er weer bent, hoorde ik van veel marktkooplui", vertelt Houben. "Ze waren ook blij omdat ik met een kwinkslag ook de fietsers aanspreek, die soms de neiging hebben overal doorheen te rijden. Terwijl dat niet de bedoeling is."

Peter van de Anderhalve Meter loopt ook woensdag weer rond op de markt in Waalwijk. "Het is nog steeds nodig, maar als het gaat vervelen dan moet je stoppen. Dat realiseer ik me ook."

Peter van de Anderhalve Meter is op de markt terug van weggeweest
Peter van de Anderhalve Meter is op de markt terug van weggeweest

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.