Philips ziet winst fors dalen door problemen met slaapapneu-apparaten

24 januari 2022 om 08:06 • Aangepast 25 januari 2022 om 07:57
nl
De problemen die Philips heeft met zijn slaapapneu-apparaten hebben een stevige hap uit de winst van het Eindhovense zorgtechnologieconcern genomen. Philips sloot het jaar af met 612 miljoen euro winst. Dat was een jaar eerder nog 999 miljoen euro.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De problemen met de slaapapneu-apparaten zadelden het bedrijf op met een kostenpost van 719 miljoen euro, los nog van eventuele juridische kosten.

Isolatieschuim
De slaapapneu-apparaten bevatten een isolatieschuim dat bleek te kunnen afbrokkelen, wat gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Ook zou het schuim, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, tot chemische reacties kunnen leiden die mogelijk schadelijk zijn. Naast de kosten van de terugroepactie krijgt Philips naar verwachting ook nog te maken met schadeclaims van gebruikers. Met name in de Verenigde Staten zijn daar al rechtszaken over aangespannen.

De omzet van Philips kwam uit op 17,2 miljard euro. Daarmee lag de vergelijkbare omzet een procent lager dan een jaar eerder. In het slotkwartaal van het jaar was sprake van een tien procent lagere omzet. Philips waarschuwde eerder al veel last te hebben van tekorten van elektronische componenten. Ook tekort aan vervoerscapaciteit raakt de omzet. Ook stellen klanten de installatie van apparatuur uit en zijn de kosten voor vrachtvervoer flink gestegen.

Herstel in tweede helft van het jaar voorzien
De daling van de omzet vorig jaar kwam volledig op het conto van Connected Care, de divisie die in 2020 juist excelleerde vanwege de grote vraag naar onder meer beademingsapparatuur. Dit jaar is die vraag minder. Daarbij zitten ook de problemen met de slaapapneu-apparaten goede prestaties in de weg.

Philips verwacht verder dat in de loop van dit jaar de problemen in de leveringsketen en de tekorten aan componenten zullen gaan afnemen. Het herstel wordt in de tweede helft van het jaar verwacht.

LEES OOK: Apneu-slapers willen geld van Philips, wat is er aan de hand?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!