Sloopplannen historisch hotel stuiten op verzet in Heeze

25 januari 2022 om 20:00 • Aangepast 25 januari 2022 om 21:26
nl
Gedoe over een 180 jaar oud pand in Heeze. Hostellerie Vangaelen staat op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor een nieuw hotel. Maar dat stuit op felle tegenstand. Er is zelfs een stichting opgericht: Houd Heeze-Leende Mooi.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Ondernemer Marc Evers is fel tegenstander van de voorgenomen sloop. "Ik heb het gevoel dat er steeds meer gebouwen worden neergezet die net zo goed in Almere zouden kunnen staan. Het eigen karakter van het dorp dreigt zo verloren te gaan."

Corona-effect
In december vorig jaar heeft de gemeente de sloop- en bouwplannen van een projectontwikkelaar goedgekeurd. Aanvankelijk was er weinig protest. Maar dat komt door corona, denkt Evers. "Mensen komen niet bij elkaar en iedereen zit binnen."

Maar nu is er dus een stichting. Die wil dat de gemeente het hotel aanwijst als monument en dient bezwaar in tegen de sloopplannen.

Wandkleed
Het 180 jaar oude gebouw heeft grote historische betekenis voor Heeze, zegt Evers. Zelf heeft de ondernemer een weverij en drukkerij. Hij maakte een wandkleed met afbeeldingen van Heeze. Dat kleed hangt in Hostellerie Vangaelen. "Dus ik heb wel wat met historie."

Het hotel stond van 1880 tot 1920 bekend als een verzamelplaats voor kunstenaars. Er hangen nog steeds schilderijen uit die tijd.

Tegenstanders van de sloop kunnen online een petitie ondertekenen. Dat hebben ondertussen ruim 1200 mensen gedaan. De stichting Houd Heeze-Leende Mooi hoopt dat door de actie er een politieke discussie op gang komt en dat de sloop voorkomen kan worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!