Homoseksueel zijn én pastoor: 'Je hebt altijd het gevoel iets te verbergen'

25 januari 2022 om 18:21 • Aangepast 26 januari 2022 om 10:45
nl
Homoseksuele medewerkers van de kerk die massaal uit de kast komen: een Duitse documentaire deed maandag veel stof opwaaien. Voor Wim van den Berg uit Eindhoven, pastoor én homoseksueel, was de film erg herkenbaar. "In het geheim moeten zijn wie je bent, is heel erg lastig."
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Wim is nu pastoor in de oud-katholieke kerk. Daar hoeft hij niet geheimzinnig te doen over het feit dat hij homoseksueel is. "We maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. We kennen ook niet het verplichte celibaat. In onze kerk kun je trouwen als priester en dat kan ook met iemand van hetzelfde geslacht."

"Het is lastig omdat er iets van je eigenheid, van je persoon weggestopt wordt."

Hoe anders was dat eerder, toen Wim nog bij de rooms-katholieke kerk hoorde. "Als je daar priester wordt, beloof je het celibaat. Dat betekent dat je alleen bent, dat je geen relatie aan gaat. Dat gold ook voor mij." Twaalf jaar lang hield hij dat vol.

Maar niet alleen het alleen-zijn viel hem zwaar. Ook het feit dat hij niet helemaal kon zijn wie hij is. "In kleine kring waren mensen wel op de hoogte van mijn homoseksualiteit. Maar je hebt in de kerk toch altijd het gevoel dat je iets te verbergen hebt. Ook voor mensen die geen priester worden, kan dat gelden. En dat is lastig, omdat er iets van je eigenheid, iets van je persoon weggestopt wordt."

"In de rooms-katholieke kerk is alle seksualiteit zondig buiten het huwelijk."

Uiteindelijk wilde Wim dat niet meer. "Ik ging op zoek naar een partner. En toen ik die vond, moest ik mijn ambt teruggeven."

Wim denkt niet dat de RK-kerk er ooit soepeler in wordt. "In de rooms-katholieke kerk is alle seksualiteit zondig, als die niet tussen een gehuwde man en een gehuwde vrouw plaatsvindt. Dus ook als het om twee mannen en twee vrouwen gaat. Ik heb niet het vertrouwen dat dat verandert. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere manier om mijn geloof te belijden."

Het bracht Wim naar de oud-katholieke kerk. Hij zou het mooi vinden als de rooms-katholieke en de oud-katholieke kerk ooit weer één zouden worden, zoals het vroeger was. "En dan is homoseksualiteit niet eens het grootste probleem. In onze kerk kunnen ook vrouwen priester worden en dat is écht een no-go. Dat maakt het wel lastig om nader tot elkaar te komen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.