Liveblog

Coronanieuws: 7033 besmettingen, kwart boosterprikken zonder afspraak

26 januari 2022 om 15:27 • Aangepast 3 februari 2022 om 15:52
nl
In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • De horeca en cultuursector zijn vanaf vandaag weer open voor publiek.
  • GGD Brabant Zuidoost nodigt mensen per sms uit voor boosterprik.
  • Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve tests niet gemeld
  • 7389 nieuwe besmettingen in onze provincie.
  • Omzetschade door lockdown loopt in de miljarden.
  • Aantal coronagevallen stijgt te snel om bij te houden.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten

22.15

Kuipers: mogelijk extra booster na Janssen voor bezoek Duitsland

Zorgminister Ernst Kuipers gaat de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij binnenkort wel welkom zijn in Duitsland. Voor het Janssen-vaccin volstaat een enkele prik voor een volledige vaccinatie, maar in Duitsland zijn één Janssen-prik en een booster niet voldoende voor een coronapas. Daar is in Duitsland een derde vaccinatie voor nodig.

Kuipers vindt het jammer dat Duitsland hierin een andere afweging maakt dan de rest van de Europese lidstaten. "Helaas kunnen wij dat niet veranderen."

CDA-Kamerlid Joba van den Berg had verwacht dat er al 'op hoog niveau' overleg was geweest tussen Duitsland en Nederland. Ze hoopt dat de extra boosterprik een oplossing biedt "als het verantwoord kan", want een oplossing is volgens haar hard nodig. Vijf Nederlandse provincies grenzen aan het land. "Wij zijn zo afhankelijk van Duitsland."

20.15

Evenementenbranche stuurt brandbrief aan kabinet

De evenementenbranche heeft woensdag een brandbrief gestuurd aan het kabinet. Hierin roepen onder meer organisaties als de Alliantie van Evenementenbouwers en de Vereniging van Evenementenmakers en directeuren van ID&T Groep, MOJO, KNVB en UnMute Us op tot meer duidelijkheid en een "helder plan".

Dinsdag werd bekend dat evenementen tot 1250 bezoekers weer mogen, maar dat daarbij een vaste zitplaats verplicht is. Net als het dragen van een mondkapje, behalve op de zitplaats. Festivals mogen nog niet doorgaan. De maatregelen gelden zes weken. Over drie weken is er wel een nieuw 'weegmoment'.

De sector voelt zich niet serieus genomen, schrijft de branche in de brief aan het kabinet. "We kunnen niet weer zonder enig perspectief een traject ingaan dat wekenlang of maandenlang gaat duren. Er moet nu echt vanuit Den Haag een helder plan met einddatum en duidelijke criteria worden afgegeven om open te kunnen."

19.18

Kuipers: effecten coronamaatregelen niet precies te becijferen

Het is niet mogelijk om precies te zeggen welke invloed coronamaatregelen hebben op het aantal besmettingen. Dat zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers tijdens het coronadebat. "Het precieze effect van iedere individuele maatregel hangt af van het gedrag van mensen", zei hij in reactie op vragen van het VVD-Tweede Kamerlid Judith Tielen. Dat komt ook doordat er altijd een pakket maatregelen van kracht is, waardoor het volgens de minister onmogelijk wordt om de effecten per maatregel te onderscheiden.

19.17

Celstraffen voor deelnemers lawaaiprotest tijdens persconferentie

De rechter heeft woensdag een 48-jarige Rotterdammer en 53-jarige Amsterdammer veroordeeld voor geweldpleging bij een lawaaidemonstratie op de Haagse Turfmarkt in november. Tegenstanders van het coronabeleid hielden op 12 november een lawaaidemonstratie in een poging de coronapersconferentie te verstoren. Daarbij werd onder meer met stenen en zwaar vuurwerk gegooid.

17.55

Loket voor loonsteun NOW opent 14 februari

Werkgevers die in het eerste kwartaal van 2022 te maken hebben met flink omzetverlies door de coronamaatregelen, kunnen vanaf 14 februari weer aankloppen bij uitkeringsorganisatie UWV voor loonsubsidie. Deze regeling, NOW genaamd, is al vanaf het begin van de crisis een belangrijk onderdeel van de economische steunpakketten van het kabinet.

Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge beperkingen golden. Hoewel vanaf woensdag de regels wat versoepeld zijn, kunnen veel ondernemers nog niet volop draaien. Met de loonsubsidie hoopt het kabinet dat bedrijven hun werknemers kunnen blijven doorbetalen.

Het loket is tot en met 13 april open. Het is inmiddels de achtste aanvraagperiode voor de NOW.

17.30

Rutte: alleen verder versoepelen als de regels nageleefd worden

Of in de komende weken extra versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, hangt af van "drie essentiële factoren". Het kabinet wacht op meer duidelijkheid over de risico's van een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus, de druk op de ziekenhuizen en de mate waarin mensen zich houden aan de regels en protocollen zoals die tot nu toe zijn opgesteld. Dat zei premier Mark Rutte tijdens het coronadebat.

Voorafgaand aan de versoepelingen die woensdag zijn ingegaan, hebben de sectoren waar het over gaat toegezegd dat regels die van kracht blijven goed nageleefd worden, zei Rutte. De ministers Conny Helder (Sport), Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) hebben daar gesprekken over gevoerd. Op dit vlak neemt het kabinet volgens Rutte "een risico", omdat die naleving "het allerbelangrijkste" is voor versoepelingen. "Heel bepalend zal zijn of dit ook echt gebeurt."

16.45

KHN: 5 miljard euro geïnvesteerd om bedrijven overeind te houden

Horecaondernemers hebben de afgelopen 22 maanden minstens vijf miljard euro aan eigen geld geïnvesteerd om hun bedrijven overeind te houden. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op basis van een inschatting. Tienduizenden ondernemers, ook in andere bedrijfstakken, hebben zich diep in de schulden moeten steken. Over extra overheidssteun voor hen is nog steeds geen duidelijkheid. Gesprekken tussen werkgeversorganisaties en het ministerie van Economische Zaken lopen nog.

Daarnaast heeft KHN eerder al een bodemprocedure aangespannen. Daarin eisen ze dat wanneer de overheid bijvoorbeeld tijdens een pandemie vergaande maatregelen neemt om vrijheden in te perken, de overheid volledig de schade moet compenseren van ondernemers die daar aantoonbaar onder lijden. De eerste zitting in die zaak staat voor het begin van de zomer gepland.

"De combinatie van oplopende schulden en voortdurende onzekerheid hakt er keihard in", zegt een woordvoerster van KHN. "Elke maand moeten werknemers, leveranciers en pandeigenaren opnieuw betaald worden van geld dat er niet is." Door lockdownmaatregelen om coronabesmettingen te voorkomen zijn onder meer horecabedrijven maandenlang gedwongen gesloten.

16.20

Vorige week kwart van de boosterprikken gezet zonder afspraak

Voor ongeveer een kwart van alle boosterprikken die afgelopen week bij de GGD'en is gezet, was vooraf geen afspraak gemaakt. Dat laat koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten.

Het aantal nieuwe boosterprikken dat nog wordt gezet daalt. Vorigeweek hebben iets meer dan 460.000 mensen zo'n inenting gekregen, het laagste aantal sinds het begin van de boosterprikcampagne in december. Voor deze week staan volgens het coronadashboard van de overheid iets meer dan 100.000 afspraken voor een oppepprik gepland. Dat aantal kan nog oplopen, omdat er nog afspraken bij komen en omdat mensen de prik dus ook spontaan kunnen halen.

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid had tot en met vorige week ruim 56 procent van de volwassenen die in aanmerking komt voor de boostervaccinatie de prik ook daadwerkelijk gehaald. Het gaat om in totaal 8,2 miljoen prikken, waarvan het grootste deel bij de GGD'en werd gezet.

Bij GGD-locaties door het hele land kunnen mensen die in aanmerking komen voor een oppepvaccinatie binnenlopen voor die prik. De GGD'en begonnen met het aanbieden van de zogenoemde vrije inloop omdat ze meer prikkers hadden dan dat er afspraken werden gemaakt.

15.22

7033 nieuwe besmettingen

In Brabant zijn woensdag 7033 nieuwe besmettingen gemeld bij het RIVM. Dat is iets minder dan een dag eerder.

Wachten op privacy instellingen...
15.10

Achterstand RIVM stijgt: 78.000 positieve coronatests niet gemeld

Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, blijft snel oplopen. De achterstand bedraagt nu ongeveer 78.000 meldingen over de afgelopen negen dagen. Dat zijn er 18.000 meer dan op dinsdag, de grootste toename in een dag sinds het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de achterstand deelt.

14.52

Vraag naar personeel in horeca neemt toe door heropening

De vraag naar personeel in de horeca, zoals bartenders, koks, bediening en afwassers, neemt toe nu cafés en restaurants weer tot 22.00 uur open mogen gaan. Maar de grootste drukte bij die vraag wordt verwacht in het voorjaar als de terrassen weer openen en het toerisme op gang komt. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende uitzendbureaus voor horecapersoneel.

Operationeel directeur Selma Rana van horeca-uitzendbureau Skanna merkt dat de vraag naar personeel is toegenomen door de heropening. "De horeca heeft de laatste tijd veel personeel moeten laten gaan, dus de vraag naar uitzendkrachten is groot." Ze zegt wel dat vanwege de horecasluitingen tijdens de coronapandemie de sector een onzekere bijbaan is geworden voor uitzendkrachten die daar voor langere tijd willen werken. Er zal tijd nodig zijn om het vertrouwen in werken in de horeca terug te winnen.

13.14

Commerciële coronatesters helpen GGD vanaf woensdag

Commerciële testbedrijven voeren vanaf woensdag coronatesten uit voor de GGD'en, die hun maximale capaciteit hebben bereikt. Tot nu toe doen ruim tien testers mee op ongeveer vijftig locaties. Tegen het einde van de week kunnen ze zo'n 50.000 testen per dag uitvoeren, verwacht de Stichting Open Nederland (SON), waarbij de commerciële testbedrijven zich hebben aangesloten.

SON maakt niet bekend om welke testaanbieders het gaat en waar de beschikbare testlocaties zijn. "Mensen moeten nog steeds naar de GGD voor een afspraak en niet direct naar de locatie", aldus een woordvoerder. De commerciële testlocaties worden toegevoegd aan de GGD-systemen en kunnen dus voorgesteld worden wanneer mensen een afspraak willen inplannen.

12.34

Minister Wiersma: scholier mag naar open dag, maar wel alleen

Leerlingen die in groep 8 zitten, mogen straks naar open dagen van middelbare scholen, heeft onderwijsminister Dennis Wiersma gezegd in de Tweede Kamer. Maar ze moeten in de meeste gevallen wel alleen: volwassenen mogen in principe niet mee de school in. "Er gelden strikte aanvullende richtlijnen" vanwege het coronavirus, zo waarschuwt Wiersma. Er wordt wel dringend geadviseerd om activiteiten ook online aan te bieden als dat mogelijk is.

12.26

'Kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron'

De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt veertig procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer tien procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog twintig procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

Dat is 'een belangrijke daling', zei Van Dissel. Ook in andere landen is een soortgelijke daling in de ziekenhuisopnames te zien. Mensen met de omikronvariant liggen ook korter in het ziekenhuis, laten cijfers in andere landen zien. In Nederland zijn daar nog niet genoeg gegevens over, maar Van Dissel denkt dat het gemiddelde op vijf verpleegdagen komt.

De RIVM-topman benadrukte wel dat het aantal besmettingen met de omikronvariant veel hoger is dan bij de deltagolf en dat hij in de modellen uitgaat van een hogere boostergraad.

12.24

Reizigers uit zeerhoogrisicogebied niet in quarantaine met booster

Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden die een booster hebben gehad, hoeven vanaf volgende week woensdag niet meer in quarantaine. Dat heeft het kabinet aan de Tweede Kamer laten weten. Reizigers uit deze landen moeten nu nog tien dagen verplicht in quarantaine.

Het kabinet kondigde bijna twee weken geleden al aan dat mensen in Nederland die minimaal een week geleden een booster hebben gehad niet meer in quarantaine hoeven na contact met een besmet persoon, mits ze geen klachten hebben. De regel gaat nu ook vanaf 2 februari gelden voor reizigers uit zeerhoogrisicolanden.

11.46

Van Dissel: kinderen met corona ter observatie naar ziekenhuis

Een deel van de jonge mensen die nu in het ziekenhuis liggen vanwege een coronabesmetting is opgenomen "ter observatie", zegt directeur bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Eerder deze week werd bekend dat er op dit moment opvallend veel coronapatiënten onder de dertig jaar in de ziekenhuizen worden opgenomen.

Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde de toename maandag, maar kon er nog geen goede verklaring voor geven.

11.20

'Ongekende drukte in West-Brabantse teststraten, GGD schaalt op'

Nooit eerder was het zo druk bij de teststraten van de GGD als de afgelopen week. Dat schrijft BN DeStem woensdagochtend. "Van de mensen die zich bij de West-Brabantse testlocaties melden, blijkt de helft positief. De GGD heropent binnenkort het testcentrum in Bergen op Zoom."

11.14

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen liggen woensdagochtend 145 coronapatiënten. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn 18 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 28 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Drie coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen. Eén patiënt is overgeplaatst.

10.31

Nog 130.000 mensen wachten op een uitgestelde operatie

Naar schatting 130.000 mensen wachten nog op een operatie, meldt Karina Raaijmakers, directeur bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Tweede Kamer. De cijfers zijn gebaseerd op informatie uit 57 ziekenhuizen.

Dat zijn niet alle ziekenhuisorganisaties in Nederland, maar de NZa denkt wel dat 130.000 operaties een 'goede benadering van de werkelijkheid' is.

09.44

Sound of Music gaat door, Aladdin en Soldaat van Oranje nog niet

De musicals The Sound of Music en Hij Gelooft in Mij zullen deze week worden hervat. Ook de voorstellingen Titanic en The Rocky Horror Show zijn op korte termijn weer in de theaters te zien. Grotere musicals als Aladdin, Soldaat van Oranje en Tina kunnen met de huidige restricties nog niet worden gespeeld.

Dat hebben producent Stage Entertainment en De Graaf & Cornelissen Entertainment woensdag gemeld. "The Sound of Music of Titanic zijn relatief kleinschalige producties die ook met een kleinere zaalbezetting kunnen worden gespeeld", stelt een woordvoerder. Wel wordt de aanvangstijd van de voorstellingen iets vervroegd, zodat de producties om 22.00 uur klaar zijn zoals de coronaregels voorschrijven. Bezoekers worden hierover op korte termijn geïnformeerd.

09.36

Holland Dance Festival gaat door, ondanks coronarestricties

De 18e editie van het Holland Dance Festival in en rond Den Haag gaat door. Holland Dance, naar eigen zeggen het grootste festival voor moderne dans ter wereld, zal plaatsvinden van 3 tot en met 19 februari, ondanks de extra coronarestricties die nog steeds gelden voor de cultuursector.

Dat heeft een woordvoerder woensdag laten weten. "We hadden met de kaartverkoop al rekening gehouden met een kleine zaalbezetting", legt hij uit. "Met een paar aanpassingen in het programma kan het festival gewoon doorgaan." Er vinden naast Den Haag optreden plaats in Delft, Rotterdam, Amsterdam en Tilburg.

9.16

Verzuim in zorg volgens kennisnetwerk op hoogste punt sinds 2001

Het verzuim onder medewerkers in de zorgsector is in 2021 gestegen naar 7,29 procent. Daarmee is het verzuimpercentage in de zorg op het hoogste niveau in twintig jaar, meldt pensioenbelegger PGGM op basis van cijfers van het verzuimnetwerk Vernet.

Zeker het laatste kwartaal waren de verzuimcijfers hoog. In het vierde kwartaal van 2021 is het verzuim in de zorgsector gestegen naar 8,24 procent. In hetzelfde kwartaal in 2020 zat 7,49 procent van de zorgmedewerkers thuis.

8.30

Persconferentie over cultuur en horeca trekt 5,5 miljoen kijkers

De tweede coronapersconferentie van het nieuwe kabinet heeft dinsdag ruim 5,5 miljoen kijkers getrokken. Dat zijn er 200.000 minder dan de vorige persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Ernst Kuipers. Het was wel het best bekeken programma van de dinsdagavond, meldt de Stichting Kijkonderzoek.

6.15

Miljarden omzetschade door lockdown

De economische schade van de lockdown loopt in de miljarden. Economen van Rabobank en ING hebben op verzoek van De Telegraaf een eerste schatting gemaakt van de schade. Rabo houdt het op ruim 2 miljard euro, ING denkt ook dat de rekening een paar miljard euro bedraagt.

De harde lockdown leidde tot omzetverliezen van bijna 70 procent in de horeca. Voor kleding- en schoenenwinkels gaat het om 90 procent minder omzet.

6.00

GGD Brabant Zuidoost stuurt sms om alsnog te boosteren

De GGD Brabant-Zuidoost gaat alle mensen in hun bestand die nog geen boosterprik hebben gehaald, uitnodigen via een sms. Het gaat om zo'n 30.000 mensen.

"Met deze sms-oproep willen we het mensen makkelijker maken die wel een vaccinatie willen, maar het maken van de afspraak lastig of vervelend vinden. Je kunt gewoon nee antwoorden als je niet naar de afspraak wil komen."

5.45

Profclubs overleggen over nieuwe regels toegang fans in stadions

Clubs uit het betaalde voetbal overleggen deze ochtend over het besluit van het kabinet om de stadions weer voor een derde met supporters te vullen. Ook vertegenwoordigers van de KNVB, Eredivisie en Eerste Divisie schuiven aan.

Toeschouwers moeten verspreid door het stadion zitten en anderhalve meter afstand houden. Ook moeten ze in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Na 22.00 uur zijn er geen fans meer welkom. Dat zal gevolgen hebben voor duels die later dan 20.00 uur beginnen. De nieuwe maatregelen gelden voor zes weken. Over drie weken is er wel een nieuw 'meetmoment'.

5.30

Horeca en cultuursector zetten de deuren open

Na de aankondiging van versoepelingen op de persconferentie van dinsdagavond is het publiek weer welkom bij cafés en restaurants. Ook theaters, musea, casino's, dierentuinen en pretparken mogen de deuren weer openen.

Op veel plekken gelden voorwaarden voor heropening. Zo is een coronatoegangsbewijs (QR-code) verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in de horeca, theaters en concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna's en casino's.

Ook moeten mensen een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes zoals winkels en musea. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat bezoekers hun mondkapje af kunnen doen zodra ze zitten.

5.15

Kijk hier de samenvatting van de persconferentie terug

5.10

7389 nieuwe besmettingen in onze provincie

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur in totaal 7389 besmettingen vastgesteld, gisteren waren dat er 6307.

Wachten op privacy instellingen...

5.00 - Coronacijfers lopen sneller op dan systemen kunnen bijhouden
Het aantal nieuwe coronagevallen loopt sneller op dan de systemen kunnen registreren. In de afgelopen zeven dagen zijn in heel het land 366.120 positieve tests geregistreerd, het hoogste weektotaal ooit. Dat is ruim 50 procent hoger dan een week eerder. Ook onze provincie noteert met 40.592 positieve tests een nieuw besmettingsrecord, zo blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Ook stijgt het aantal ziekenhuisopnames in Brabant weer.

LEES OOK: Nieuw besmettingsrecord, ook aantal ziekenhuisopnames stijgt weer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!