Nieuw besmettingsrecord, ook aantal ziekenhuisopnames stijgt weer

25 januari 2022 om 15:26 • Aangepast 26 januari 2022 om 11:52
nl
Het aantal coronapatiënten dat in de Brabantse ziekenhuizen wordt opgenomen, stijgt weer na wekenlange dalingen. Dit is het gevolg van de torenhoge aantallen besmettingen in onze provincie. Afgelopen week kwamen er 40.592 geregistreerde coronagevallen bij: een nieuw record.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door

Begin deze maand voorspelden experts al dat het aantal ziekenhuisopnames zou gaan stijgen. Nu is dit daadwerkelijk het geval. In onze provincie moesten afgelopen zeven dagen 120 coronapatiënten naar het ziekenhuis. Dat zijn er meer dan de 75 in de week ervoor. Grote zorgen zijn er niet direct: in de 'piekmaanden' november en december lag het aantal coronapatiënten dat opgenomen moest worden veel hoger.

Daling op intensive care
De bedbezetting steeg maar licht, van 140 een week geleden naar 147 nu. Veel patiënten mochten dus ook weer naar huis. Op de intensive care daalt het aantal coronapatiënten wel nog steeds: van 39 een week geleden naar 35 nu.

Ook landelijk daalt het aantal ic-patiënten: van 302 vorige week naar 252 nu. In totaal zakte het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen licht tot 1163.

De totale ziekenhuisbezetting vanwege corona loopt binnenkort verder op, zo is de verwachting. Dat heeft te maken met de nog altijd toenemende aantallen coronabesmettingen. Tussen infectie en (ernstige) ziekte zit enige tijd.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Instroom van nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen (bron: ROAZ).
Instroom van nieuwe coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen (bron: ROAZ).

Intussen zet de stijging van het aantal coronabesmettingen door. Zo kregen 40.592 Brabanders afgelopen zeven dagen een positieve testuitslag, tegenover 37.720 in de week ervoor. Omdat de GGD’s aan de maximale testcapaciteit zitten en de verwerking van de hoge aantallen positieve tests vertraging oploopt, ligt het daadwerkelijke aantal coronabesmettingen echter nog hoger. Zo zijn 60.000 coronagevallen nog niet verwerkt. Hier

Onderrapportage
Het is aannemelijk dat een deel hiervan uit Brabant komt. Zo valt in Brabant-Zuidoost op dat het aantal doorgegeven coronagevallen afgelopen week op 5800 ligt, terwijl dat er een week daarvoor nog 10.217 waren. Hier lijkt dus sprake te zijn van een onderrapportage.

In heel Nederland zijn er na de 242.000 besmettingen van vorige week, de afgelopen zeven dagen 366.120 bijgekomen. Volgens het RIVM maakt 1 op de 50 Nederlanders momenteel een corona-infectie door. Vanwege versoepelingen die dinsdagavond worden aangekondigd, ligt het voor de hand dat die verhouding verder oploopt.

Drie keer gevaccineerd
Dat er relatief gezien minder mensen in de ziekenhuizen belanden, komt doordat de omikronvariant minder ziekmakend is dan vorige virusmutaties. Daarnaast zijn veel kwetsbare mensen inmiddels drie keer gevaccineerd. Bij mensen boven de 50 jaar oud bleef het aantal besmettingen stabiel. Onder deze groep is het grootste aantal boosterprikken gezet.

De hoogste aantallen coronabesmettingen komen van tieners. De toename was het grootst in de leeftijdsgroep van de basisscholen en het voortgezet onderwijs.

LEES OOK:

Ab Osterhaus: 'Carnaval? Het is te vroeg om daar ja of nee op te zeggen'

Laatste uren in lockdown: topdrukte bij Sligro, musea en dierenparken klaar

Ziekenhuisbaas haalt opgelucht adem: ‘Omikron valt tot nu toe mee’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.