Video

Laatste uren in lockdown: topdrukte bij Sligro, musea en dierenparken klaar

25 januari 2022 om 12:59 • Aangepast 26 januari 2022 om 09:36
nl
De voorbereidingen voor de versoepelingen zijn in volle gang. Dinsdag wordt waarschijnlijk bekendgemaakt dat onder meer horeca, musea, pretparken en dierentuinen op woensdag hun deuren weer mogen openen. Ook sportcompetities mogen worden hervat, met publiek. "De ramen worden extra gepoetst en de paden worden schoongemaakt", vertelt Dierenpark de Oliemeulen.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

De horeca en cultuursector mogen onder voorwaarden tot tien uur 's avonds open. Voor toegang zal 3G gaan gelden. Dat betekent dat je een vaccinatie- of herstelbewijs moet kunnen laten zien, of een negatieve test.

Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg is opgelucht dat de deuren weer open mogen. "Hier hangt nu een hele fijne sfeer." Er moet nog wel het een en ander gebeuren, want het reptielenhuis staat vol in de steigers. "Alle brandmelders worden nu net vervangen, dat is jammer. De bezoekers zullen daar omheen moeten, maar daar heeft iedereen wel begrip voor."

De lockdowns vielen De Oliemeulen zo zwaar, dat het twee keer een crowdfunding moest starten om te kunnen overleven. "Dat was een flinke klap. De enige rendabele inkomsten voor ons park zijn de bezoekers. Als je die niet krijgt en je moet lang wachten op geld van de overheid, kun je niks opbouwen." De medewerkers zijn daarom enorm blij met de versoepelingen.

De voorbereidingen bij De Oliemeulen zijn in volle gang.
De voorbereidingen bij De Oliemeulen zijn in volle gang.

De Beekse Bergen, ZooParc Overloon en Dierenrijk in Mierlo laten weten helemaal klaar te staan voor de versoepelingen. "Alles is er al helemaal op ingericht, met onder meer looproutes en tijdsloten. Dus zodra het kan, gaan we open. We vonden het jammer dat we niet bij de vorige ronden versoepelingen zaten. Hoe eerder, hoe beter", zegt Linda Engels namens de drie parken.

"De bestellingen voor de verse producten stromen binnen."

Bij de horecagroothandel Sligro in Veghel is het nu al een drukte van jewelste. "Sinds het einde van de lockdown in zicht is, zijn horecaondernemers begonnen met bestellen van de wat langer houdbare producten. Nu het waarschijnlijk is dat de restaurants open mogen, stromen de bestellingen voor de verse producten binnen", zegt Wilco Jansen van Sligro.

De vrachtwagens rijden al vanaf vier uur 's ochtends rond om restaurants te bevoorraden. Maar wie nu nog met een bestelling komt, grijpt misschien op sommige producten mis. "De grote drukte wordt komend weekend verwacht, daarvoor hebben we dus nog een paar extra dagen."

"We kunnen niet wachten om te openen."

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch is goed voorbereid. "We kunnen niet wachten om te openen. Het personeel en de looproutes staan al klaar. We hebben er heel veel zin in." Vlak voor de huidige lockdown werd aangekondigd, had het museum net een tentoonstelling geopend. Die moest dezelfde dag weer dicht. "Die hebben we kunnen verlengen, dus dat is heel fijn."

Ook het Stedelijk Museum Breda is er helemaal klaar voor. "We hebben er ongelofelijk veel zin in. We moeten wel nog dingen regelen zoals genoeg personeel dat morgen klaar kan staan, maar dat gaat zeker lukken."

"Er moet wel draagvlak zijn."

Theaters lieten eerder aan Omroep Brabant al weten opgelucht te zijn dat ze open mogen. Volgens Rob van Steen van Schouwburg en Concertzaal Tilburg staan artiesten al te trappelen. "En het publiek hopelijk ook."

Ook Jan Wouda, directeur van theater Markant Uden, liet zaterdag weten blij te zijn. Maar de vlag hing nog niet direct uit. "Het probleem is: er moet wel draagvlak zijn. Voor alle voorstellingen kort na dinsdag 25 januari zijn de afgelopen maanden nauwelijks kaartjes verkocht."

LEES OOK:

Theaters zijn opgelucht dat ze open mogen: 'Desnoods skippen we de pauze'

Horeca maakt zich op voor heropening: 'Mijn horecahart klopt steeds harder'

Dierenpark De Oliemeulen moet opnieuw keihard vechten om te overleven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.