Festivals en Poppodium 013 balen als een stekker: 'Het is niet te doen'

26 januari 2022 om 15:21 • Aangepast 3 februari 2022 om 16:08
nl
Festivals en poppodia noemen de recente versoepelingen van het coronabeleid 'een wassen neus'. Het is nog maar de vraag of er op de korte termijn een concert of evenement in zit. "We weten eigenlijk niet wanneer er wél iets mogelijk is. Het is niet te doen nu."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Versoepelingen klinken misschien als goed nieuws voor poppodia en festivals, maar de haken en ogen gooien roet in het eten. Evenementen zonder vaste zitplaats zijn namelijk nog niet toegestaan en er geldt nog steeds een maximumaantal van 1250 bezoekers, zowel binnen als buiten. Dat betekent alsnog weinig perspectief voor poppodia en festivals, die beide ver vooruit moeten plannen, iets wat nu lastig is.

“Wij zijn woest. We voelen onszelf totaal niet serieus genomen”, zegt Johan Dortmans van het Brabantse festivalcollectief Front of House dat meerdere Brabantse muziekfestivals vertegenwoordigt. Eerder liet festivalorganisator ID&T al weten de opening van de evenementensector een ‘loze belofte’ te vinden.

"Een teleurstelling. Een drama."

“Wij sluiten ons volledig bij ID&T aan. We zijn totaal verbijsterd. We staan bij iedere versoepeling als laatste in de rij maar mogen als eerste de klap opvangen. En dat zonder goede onderbouwing van het beleid, in onze ogen. Het is alweer een teleurstelling. Een drama”, stelt Dortmans.

Dortmans stoort zich aan het grillige overheidsbeleid. "De ene keer is er van alles mogelijk, de andere keer juist niet. We hebben van alles gedaan om mee te werken, maar de evenementensector wordt te pas en te onpas geopend en dichtgegooid. We zijn gebaat bij duidelijkheid op de lange termijn.”

Daarom pleit Dortmans voor een langetermijnplan. "We hebben een stappenplan nodig voor de komende drie tot vier maanden. Bij het organiseren van een groot evenement komt heel veel kijken. Die lange termijn is voor ons essentieel. Het jojoën breekt ons totaal op.” Front of House werkt momenteel samen met de provincie om straks veilig open te kunnen.

"Alle leuke dingen zijn dicht."

Ook Poppodium 013 in Tilburg voelt zich benadeeld. Zaterdag gaf 013 al aan hoopvol te zijn, maar ‘weinig te hebben’ aan de gelekte versoepelingen. Nu die versoepelingen concreet zijn, voelt 013 zich een oor aangenaaid. “De huidige versoepelingen geven ons geen enkele kans iets te doen”, zegt direct Frens Frijns.

"Er is heel veel frustratie bij ons. Kijk, we gingen er als eerste uit en gaan nu als laatste open. 400 mensen op een stoel plaatsen in een zaal voor 3000 man, dat is niets voor ons. We hebben hier gewoon heel erg weinig aan. Niets eigenlijk.”

Een andere doorn in het oog is het gebrek aan perspectief. “We hoopten dat dit nieuwe beleid drie weken zou duren, maar de overheid heeft het over een termijn van zes weken. Dat is te lang voor ons. Bovendien: na die zes weken moeten we waarschijnlijk nog steeds iedereen op een stoel neerzetten. Voordat we écht openkunnen is het misschien al wel april. En dan klagen mensen dat jongeren zich niet laten vaccineren. Waarom zouden ze? Alle leuke dingen zijn dicht”, besluit Frijns.

LEES OOK:

Cultuursector is blij met versoepelingen, maar hangt de vlag nog niet uit

Weer naar de kroeg en het theater tot 22.00 uur: dit zijn de versoepelingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.