Zjos' moeder kreeg een hersenbloeding en heeft een speciale rolstoel nodig - Omroep Brabant

Zjos' moeder kreeg een hersenbloeding en heeft een speciale rolstoel nodig

26 januari om 20:00
nl
Sinds de moeder van Zjos Dekker in mei vorig jaar een hersenbloeding kreeg, is ze erg afhankelijk van anderen. Een speciale rolstoel moet haar helpen om haar vrijheid en zelfstandigheid terug te krijgen. Dus begon Zjos een crowdfundingsactie.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Zjos Dekker uit Heesch is 'misschien wel de leukste autist op Twitter'. Inmiddels is ze voor de liefde naar Utrecht verhuisd, maar haar ouders en zussen wonen nog in het Brabantse. "Mijn zussen zijn fantastisch, ze zijn heel veel aanwezig als mantelzorgers voor mama. Mijn vader is met pensioen maar weer twee dagen in de week aan het werk om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen", vertelt Zjos. "Dan is mama dus alleen thuis."

"Alsof je superdronken bent, dat de hele wereld schommelt."

De moeder van Zjos kreeg in mei vorig jaar een hersenbloeding. "Eigenlijk is ze aan de rechterkant spastisch geworden", legt Zjos uit. "Ze heeft nog maar heel weinig kracht. Ze kan maar kleine stukjes met de rollator lopen, maar traplopen gaat bijvoorbeeld echt niet."

Om naar buiten te komen, is haar moeder helemaal afhankelijk van anderen. "Terwijl ze voor haar hersenbloeding als postbode werkte, ze was altijd buiten." Het gaat voor Zjos en haar moeder om zelfstandigheid. "Je wil gewoon niet afhankelijk zijn."

"Ze had de eerste tijd altijd het gevoel dat ze dronken was."

En het klinkt vreemd, maar die kleine stapjes die haar moeder nu kan zetten, zijn al een enorme verbetering met hoe het eerder ging. "Het gebied in haar hersenen dat is aangetast, is hetzelfde gebied dat door alcohol wordt beïnvloed. Dus ze had de eerste tijd altijd het gevoel dat ze dronken was", vertelt Zjos. "Dat de hele wereld schommelt, dat heeft ze maanden aan een stuk gehad. En daarna moest ze alles opnieuw leren, van tandenpoetsen tot lopen. Veel daarvan is heel lastig."

Zjos wil doen wat ze kan om haar moeder te helpen iets van haar oude leven terug te krijgen. "Kijk, ik kan die hersenbloeding niet weghalen en ik ben niet in staat om zo'n fantastische mantelzorger te zijn. Maar dit is wat ik wel kan doen."

"De liefdesbaby tussen een Segway en een rolstoel."

Vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) werd de moeder van Zjos een scootmobiel aangeraden. Maar daar is Zjos niet gelukkig mee. Ze heeft zelf een heel andere rolstoel op het oog. "De liefdesbaby tussen een Segway en een rolstoel", noemt ze het zelf. "Ze kan niet zelf in een scootmobiel komen, dan heeft ze nog steeds hulp nodig. Deze is veel kleiner en hier kun je veel makkelijker bijvoorbeeld een restaurant in."

Tweedehands kost de speciale rolstoel zo'n tienduizend euro, dat bedrag wil Zjos bij elkaar verzamelen. Na twee dagen is er al bijna zevenduizend euro binnen. "Absurd he? Echt heel fijn!" Het is de kracht van Twitter. "Mama heeft dat zelf jaren geleden al eens bewezen. Toen heeft ze op dezelfde manier een actie opgezet voor een vrouw met longproblemen. Haar elektrische fiets was gestolen. Binnen een dag had ze toen het bedrag bij elkaar."

LEES OOK:

'Wij zijn leuke mensen met veel kwaliteiten', Zjos (21) vraagt aandacht en begrip voor autisme

Zjos (23) is de 'leukste autist op Twitter' en krijgt daar een prijs voor

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.