Video

Vader van doodgereden agent: 'Twee maanden cel is een belediging'

26 januari 2022 om 16:10 • Aangepast 27 januari 2022 om 10:47
nl
Een belediging voor de familie en voor de politie. Zo noemt vader Jos Leuwerink de celstraf van twee maanden die de rechtbank heeft opgelegd aan de man die zijn 28-jarige zoon, agent Jeroen Leuwerink, heeft doodgereden. Dat gebeurde in oktober 2020. De 37-jarige Helmonder zat op zijn telefoon te kijken achter het stuur. Hij zag de politieauto niet. Deze was gestopt omdat de agent een dode das van de weg wilde halen.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

"Die mensen wagen elke dag hun leven in moeilijke omstandigheden om de weg veilig te krijgen voor andere weggebruikers. En dan kom je met zo'n straf aan? Ik vind het echt een belediging voor de familie en voor de rechtspraak", zegt Jos.

Hij had deze straf niet aan zien komen. "Ik heb mij het afgelopen jaar een beetje verdiept in de strafmaten en dan zie je een straf die echt in geen enkele verhouding staat tot wat er gebeurd is. Daarbij komt ook de houding van de verdachte, waar ik niks van snap. Hij heeft op geen enkel moment berouw getoond."

Ook het Openbaar Ministerie laat weten de uitspraak van de rechtbank onbegrijpelijk te vinden. "Deze straf doet in onze ogen geen recht aan wat er is gebeurd. Wij gaan in hoger beroep."

"Vandaag snap ik even niet hoe het rechtssysteem in Nederland in elkaar zit."

"Vandaag snap ik even niet hoe het rechtssysteem in Nederland in elkaar zit", zegt vader Jos Leuwerink. "Ik ben verbaasd, verwonderd en teleurgesteld. Als ik het heel plat uitdruk: als je in Nederland nog nooit eerder iemand hebt doodgereden, dan krijg je daar twee maanden voor." Jos is ook verbaasd omdat er geen enkele verzachtende omstandigheid is: "Ik snap het gewoon echt niet."

"Ik snap op zich wel dat er een eind aan een straf komt en dat een verdachte ook daarna weer een leven heeft, dus de stelling dat geen enkele straf hoog genoeg is, die klopt gewoon niet. Maar het moet wel in verhouding staan tot wat er gebeurd is."

"Gelet op de gevolgen voor de verdachte heeft de rechtbank geoordeeld dat zes maanden celstraf voorwaardelijk zijn."

Persrechter Lieneke de Klerk zegt desgevraagd dat voor een dodelijke aanrijding acht maanden cel het uitgangspunt is binnen de rechtspraak. "Gelet op de gevolgen voor de verdachte heeft de rechtbank geoordeeld dat zes maanden voorwaardelijk zijn." Dit deel van de straf hoeft de Helmonder pas uit te zitten als hij binnen een paar jaar opnieuw in de fout gaat. "De dader krijgt wel een taakstraf van 240 uur."

De persrechter zegt dat de verdachte er ook onder gebukt gaat, mogelijk zijn baan kwijtraakt, in therapie is geweest en lange tijd zelf niet heeft kunnen werken door wat er gebeurd is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.