Liveblog

Coronanieuws: meer dan tienduizend nieuwe besmettingen in Brabant

28 januari 2022 om 15:31 • Aangepast 29 januari 2022 om 12:19
nl
In dit liveblog hielden we je vrijdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Groot onderzoek op scholen naar luchtreinigers tegen coronavirus.
  • Parkpop gaat dit jaar door, voor het eerst op Malieveld in Den Haag.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 142 coronapatiënten opgenomen, iets meer dan donderdag.

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

22.29

Coronaregels overtreden in eerste divisie en bij EK futsal

Zowel bij het duel tussen TOP Oss en FC Den Bosch als bij het EK futsal zijn vrijdagavond de nieuwe coronaregels niet helemaal nageleefd. Bij de wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie hielden tientallen fans van de thuisploeg geen 1,5 meter afstand. De duels tussen de zaalvoetballers van Nederland en Servië en Portugal en Oekraïne waren een paar minuten later dan het afgesproken tijdstip van tien uur 's avonds afgelopen.

De Eredivisie ligt dit weekeinde stil vanwege de vele interlands buiten Europa. Clubs uit de Keuken Kampioen Divisie mogen hun stadions voor het eerst na ruim twee manden al wel voor een derde vullen. Bezoekers moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ze moeten ook in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs.

19.04

Geldigheidsduur coronatoegangsbewijs pas later aangepast

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de wijzigingen pas na 4 februari zullen ingaan, omdat er in de Kamer nog vragen leven over de maatregel.

Vanaf 1 februari zou de pas nog maar negen maanden geldig zijn na een volledige vaccinatie, om zo gelijk te lopen met de rest van Europa. De Europese coronapas (digitaal coronacertificaat, DCC), waarmee Nederlanders kunnen reizen door de Europese Unie, is vanaf 1 februari nog maar 270 dagen geldig.

16.25

Achterstand registratie coronatests loopt op

Nog nooit heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdagochtend en vrijdagochtend. Het instituut kreeg 74.085 meldingen.

Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is vrijdag opgelopen tot zo'n 76.000 meldingen over de afgelopen elf dagen, ongeveer 4000 meldingen meer dan donderdag. Op woensdag liep het RIVM een recordaantal van 78.000 positieve tests achter op de werkelijkheid.

15.29

10.147 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn in de voorbije 24 uur in totaal 10.147 nieuwe besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er zo'n drieduizend minder dan een dag eerder. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van de coronapandemie dat het aantal besmettingen in één dag boven de 10.000 besmettingen uitkomt.

Wachten op privacy instellingen...
14.25

Stewards letten op 1,5 meter afstand bij TOP Oss - FC Den Bosch

Voetbalclub TOP Oss zet stewards in om in de gaten te houden of de toeschouwers op de tribune onderling anderhalve meter afstand houden. De Ossenaren spelen vrijdagavond tegen FC Den Bosch. Het wordt de eerste Nederlandse voetbalwedstrijd sinds begin november met publiek.

TOP Oss verwacht 1500 bezoekers. "We zijn helemaal uitverkocht, althans: we mogen niet meer mensen toelaten vanwege het maximum van één derde van de capaciteit." De bezoekers krijgen bij de ingang van het stadion te horen dat ze 1,5 meter afstand moeten houden. "En de stadionspeaker gaat dit ook omroepen als dat nodig is."

14.18

Ziekenhuizen verzorgen 1141 mensen met corona

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1141 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan een dag eerder.

Op de intensive cares liggen 238 en op de verpleegafdelingen 903 patiënten, in beide gevallen vijf meer dan donderdag. Op de verpleegafdelingen werden 143 nieuwe patiënten opgenomen en op de intensive cares 17.

14.00

Kuipers: intensief overleg tussen GGD'en en testbedrijven

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vindt het "buitengewoon vervelend" dat het misloopt in de samenwerking tussen de GGD'en en de commerciële testbedrijven. De bewindsman noemt het "echt belangrijk" dat mensen met klachten zich laten testen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De commerciële testbedrijven kunnen helpen om mensen sneller en makkelijker aan de beurt te laten komen. Er wordt aan een oplossing gewerkt, aldus de coronaminister.

De Stichting Open Nederland, die de samenwerking met de commerciële testbedrijven organiseert, meldde eerder vrijdag dat verschillende teststraten die voor extra capaciteit hadden moeten zorgen hun deuren alweer gesloten hebben. Volgens de bedrijven sturen de GGD'en te weinig mensen door die zich willen laten testen. Het is daardoor niet rendabel om open te blijven, stellen zij.

13.41

Brussel stemt in met toegang coronapillen Pfizer tot EU

De coronapillen van de Amerikaanse farmaceut Pfizer mogen in de EU verhandeld en gebruikt worden. De Europese Commissie keurt toelating op de EU-markt van het middel met de naam Paxlovid goed. Paxlovid is het eerste middel in zijn soort in de Europese Unie.

De toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), was donderdag al positief over de coronapillen. Het is ook al goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Nederland had de pillen al mogen gebruiken, maar wachtte daarmee tot de goedkeuring er was.

13.06

Soms 15 procent personeel Amsterdam UMC thuis wegens corona

Op verpleegafdelingen van het Amsterdam UMC zit soms 15 procent van het personeel thuis vanwege een coronabesmetting of in afwachting van een coronatest. Er moeten daardoor geregeld opnames worden uitgesteld, zegt verpleegkundig directeur van het ziekenhuis Caroline de Ridder vrijdag.

Waar operaties eerder in de coronacrisis werden afgezegd omdat er te veel bedden werden bezet door patiënten met Covid-19, zijn het nu vooral de thuiszittende verpleegkundigen die leiden tot het uitstellen van zorg. "Het is een groot probleem", aldus De Ridder. Verpleegkundigen die thuiszitten met een besmetting, maar geen klachten hebben, willen dolgraag gewoon aan het werk.

12.15

Groot onderzoek op scholen naar luchtreinigers tegen coronavirus

Kunnen luchtreinigers in klaslokalen coronabesmettingen voorkomen? Een grootschalig onderzoek in vijfhonderd Nederlandse en Belgische schoolklassen moet daar uitsluitsel over geven. Het onderzoek is een samenwerking tussen hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven, de Belgische viroloog Marc van Ranst en Leen Peeters van adviesbureau Th!nk-E. "Zo kunnen we schoolsluitingen in de toekomst mogelijk voorkomen", denkt Blocken.

11.52

Positief geteste schaker Daniil Doebov verlaat toernooi Wijk aan Zee

Schaker Daniil Doebov moet Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee verlaten. De Russische grootmeester heeft positief getest op het coronavirus. Hij mist de laatste drie ronden. De resultaten die zijn tegenstanders behaalden in de partijen tegen Doebov tot dusver in het toernooi blijven staan. De tegenstanders die in de laatste drie ronden tegen hem zouden spelen, winnen die partijen reglementair. Vooral wereldkampioen Magnus Carlsen profiteert hiervan.

11.13

Langetermijnstrategie coronavirus op agenda Veiligheidsberaad

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond in Utrecht de langetermijnstrategie voor het coronabeleid. De ministers Dilan Yesilgöz en Ernst Kuipers zijn hierbij aanwezig. De voorzitters van de veiligheidsregio's dringen al lange tijd aan op een langetermijnvisie op het leven met het coronavirus. Zij vinden dat de maatschappij zo moet worden ingericht dat het dagelijks leven weer normaal verloopt, ondanks coronabesmettingen.

11.08

Parkpop gaat dit jaar door, voor het eerst op Malieveld

Het Haagse festival Parkpop gaat dit jaar gewoon door. Zondag 12 juni wordt het jaarlijkse festival georganiseerd op het Malieveld. De afgelopen twee jaar werd het festival vanwege de coronamaatregelen geannuleerd. De acts die verwacht mogen worden, blijven voorlopig nog even geheim. Het festival verhuist van het Zuiderpark naar het Malieveld omdat dat beter te bereiken is.

Wachten op privacy instellingen...
11.07

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren vrijdagochtend 142 coronapatiënten opgenomen, iets meer dan donderdag. Dat maakte het ROAZ vrijdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 22 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 26 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Een werd overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.01

Mogelijk speciale corona-afspraken voor carnavalsperiode

Er komen waarschijnlijk speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in die dagen nauwelijks te handhaven zijn. Justitieminister Dilan Yesilgöz praat hier maandag over met burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en zijn collega's Annemarie Penn-teStrake (Maastricht) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Feestje vieren in Oeteldonk. (Foto: Karin Kamp)
Feestje vieren in Oeteldonk. (Foto: Karin Kamp)
10.57

Ook minder bussen en metro's vanwege hoger ziekteverzuim

Een aantal openbaarvervoerbedrijven kan door ziekteverzuim de dienstregeling niet meer rond krijgen. Daardoor rijden de komende tijd minder treinen, bussen, trams en metro's in heel Nederland. Het ziekteverzuim is volgens voorzitter Gerrit Spijksma van OV-NL veel hoger dan gebruikelijk, voornamelijk vanwege de hoge coronabesmettingscijfers. Vorig jaar schaalden de meeste vervoersbedrijven ook al af, omdat er vanwege het coronavirus veel minder reizigers waren.

10.35

Nog geen noodzaak tot bezuinigen om 'tegenvaller' EU-fonds

Dat Nederland waarschijnlijk minder geld krijgt uit het Europese coronaherstelfonds dan verwacht, wil niet meteen zeggen dat het kabinet de hand op de knip moet houden. Pas bij de vaststelling van de Voorjaarsnota eind mei wordt bekeken wat de consequenties zijn, zegt minister Sigrid Kaag. Nederland lijkt slechts aanspraak te kunnen maken op 4,7 van de zes miljard euro die in Brussel klaarlag, omdat de economie minder hard geraakt is dan eerder werd gevreesd.

10.11

Eerste commerciële teststraten die GGD'en helpen alweer dicht

De eerste commerciële teststraten die coronatesten uitvoeren voor de GGD'en zijn alweer dicht. Er worden te weinig mensen doorgestuurd vanuit de GGD en daarom is het niet rendabel voor sommige aanbieders om open te blijven, bevestigt een woordvoerder van Stichting Open Nederland na berichtgeving van het AD. Het 'lijkt een technisch probleem' aan de kant van de GGD, zo legt hij uit.

Foto: BeeldWerkt
Foto: BeeldWerkt
10.00

'Von der Leyen moet sms'jes met Pfizer-baas vrijgeven'

De Europese Ombudsman wil dat relevante sms'jes tussen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Pfizer-topman Albert Bourla boven tafel komen. De Ombudsman stelde een onderzoek in naar aanleiding van journalistieke vragen met betrekking tot een artikel in The New York Times over chatverkeer tussen de twee. De persoonlijke diplomatie speelde volgens die krant een belangrijke rol in de deals over de aankoop van miljoenen coronavaccins voor de EU.

09.50

Ook polsbandjes in uitgaansleven Rotterdam

Ook bij de horeca in Rotterdam kunnen bezoekers op vrijdag en zaterdag gebruikmaken van een polsbandje. Donderdag meldde Leeuwarden al het coronapolsbandje weer in te voeren. Wie een avond in Rotterdam wil stappen kan bij een van de afhaalposten een polsbandje en een gekleurde stempel op de hand krijgen, op vertoon van een QR-code en een identiteitsbewijs. Het polsbandje en de stempel moeten tegelijk worden getoond bij de deur van het café of restaurant. Het bandje is één dag geldig.

09.49

Longarts wil betere afspraken thuisbehandeling coronapatiënten

Als ziekenhuizen meer coronapatiënten naar huis sturen met een zuurstoftank en deze patiënten zélf in de gaten houden, scheelt dat werkdruk overal in de zorg. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose Leon van den Toorn. Op dit moment betekent het naar huis sturen van patiënten vaak dat de huisarts of de wijkzorg de ondersteuning dan over moet nemen. Terwijl die het al erg druk hebben. Daarom moeten er betere afspraken komen.

09.00

Geen quarantaineplicht voor reizigers uit onder meer Zuid-Afrika

Het ministerie van Buitenlandse Zaken haalt Zuid-Afrika van de lijst met landen die vanwege het coronavirus als zeerhoogrisicogebied worden bestempeld. Het land, waar negen weken geleden de omikronvariant voor het eerst werd ontdekt, is vanaf zaterdag een 'gewoon' hoogrisicogebied. Dat betekent dat er geen quarantaineplicht meer geldt voor reizigers naar Nederland. Wel blijft het testen voorafgaand aan de reis verplicht.

Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg bij gate E19 aan de E-pier op Schiphol Airport (foto: ANP 2021/Sem van der Wal).
Een KLM-vliegtuig afkomstig uit Johannesburg bij gate E19 aan de E-pier op Schiphol Airport (foto: ANP 2021/Sem van der Wal).
06.11

Twijfel over moment van positieve coronatest Novak Djokovic

De BBC heeft twijfels over het herstelbewijs dat Novak Djokovic gebruikte om Australië binnen te komen en mee te doen aan het Australian Open-tennistoernooi. De ongevaccineerde Serviër overhandigde bij aankomst in Melbourne een positieve coronatest die 16 december in Servië zou zijn afgenomen. Zes dagen later testte hij negatief op het coronavirus. Duitse onderzoekers ontdekten dat de bevestigingscode op de brief van de eerste test lager is dan de code op de brief van de tweede test.

03.31

Ruim 11.000 coronapatiënten zaten thuis aan zuurstof

Tijdens de coronapandemie in Nederland lagen meer dan 11.000 ernstig zieke coronapatiënten thuis aan het zuurstof. Zij werden niet meegeteld in de ziekenhuiscijfers, wat betekent dat het coronavirus in Nederland nog harder heeft toegeslagen dan gedacht, is te lezen in het AD. Op het hoogtepunt van de pandemie kwamen er wekelijks bijna vijfhonderd thuispatiënten bij. Ziekenhuizen krijgen vrijdag het verzoek meer patiënten thuis te behandelen.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
01.15

Schreeuwend personeelstekort horeca omdat GGD mensen 'wegpikt'

Cafés en restaurants zitten sinds deze week weer vol. Maar lang niet alle uitbaters draaien al op volle kracht, is te lezen in De Telegraaf. Tijdens de lockdown is vooral tijdelijk personeel massaal in andere sectoren aan het werk gegaan. "Tegen het uurloon dat de GGD betaalt, kan ik niet op", zegt een horecaondernemer in de krant. "Door mijn zaak een dag extra te sluiten en minder tafels aan te bieden, red ik het. Maar dit kost serieus omzet."

00.08

Marokko heropent na ruim twee maanden luchtruim

De regering van Marokko heeft besloten het luchtruim van het land 7 februari te heropenen. De grenzen van het Noord-Afrikaanse land sloten op 29 november vorig jaar om de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen. Sindsdien gaan er geen passagiersvluchten van of naar het land.

00.01

Nederland verwacht ruim een miljard euro minder EU-coronasteun

Naar verwachting krijgt Nederland ruim een miljard euro minder aan Europese coronasteun dan tot nu toe werd verwacht, schrijft minister Sigrid Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland verwacht nu 4,7 miljard euro te krijgen, in plaats van de zes miljard euro waar het kabinet eerder vanuit ging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!