13.000 extra huizen in 2021: 'Maar we zijn er nog niet'

28 januari 2022 om 17:18 • Aangepast 31 januari 2022 om 09:48
nl
Het tekort aan woningen in Brabant is groot. Maar er wordt flink gebouwd in onze provincie om dat op te lossen. Het afgelopen jaar werden in onze provincie 11.830 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Doordat ook van andere gebouwen woningen worden gemaakt, kwamen er zelfs in totaal bijna 13.000 huizen bij.
Profielfoto van Sanne Hoeks
Geschreven door

Er worden in Brabant niet alleen nieuwe huizen gebouwd, er worden bijvoorbeeld ook boerderijen opgesplitst en voormalige kantoorpanden omgebouwd tot woningen.

Provinciebestuurder Erik Ronnes van Wonen en Ruimte is er heel blij mee: "We kunnen stellen dat we op stoom zijn met de woningbouw in Brabant." Het doel was om 12.000 extra woningen en dat is meer dan gelukt. "Er zijn 12.985 woningen toegevoegd, 8 procent meer dan gehoopt. Dat hebben de gemeentes gedaan, dus mijn complimenten naar hen. Op sommige plekken heeft de provincie extra geholpen."

De kaart toont dat er in sommige gemeentes volop wordt gebouwd en dat andere gemeentes achterblijven:

Wachten op privacy instellingen...

De provincie wil gemeentes helpen waar de nieuwbouwprojecten nog niet helemaal van de grond komen. "Dat is heel hard nodig om de achterstand in te halen."

De provincie verwacht op basis van vergunningen die zijn uitgegeven dat er het komende jaar weer 13.000 woningen bijkomen in Brabant. Maar die goede cijfers zeggen niet alles. "Ik ben nog niet tevreden, omdat we er nog niet zijn. Het is nog een grote opgave."

Maar Ronnes ziet de toekomst positief in: "Als we met deze snelheid de zaak kunnen blijven aanjagen, dan gaan we wel de goede richting op."

Tijdelijk in een huurhuis
Hoewel er veel woningen bij komen, zijn er nog steeds veel Brabanders die geen huis kunnen vinden. Zo ook Lucas Sanders uit Wouw. Hij wil samen met een groep vrienden zelf een huis bouwen in Wouw en is al twee jaar aan het zoeken naar een bouwkavel. Als noodoplossing woont hij nu samen met twee vrienden in een huurhuis.

De groep vrienden heeft het project Wouw (Z)onder Dak opgezet om te zorgen voor betaalbare woningen in hun dorp. "Het is heel spannend. We doen dit allemaal voor de eerste keer. We blijven hopen. Ik droom al van m’n eigen huis."

LEES OOK: Provincie geeft nog een extra slinger aan de Brabantse woningbouw

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.