Video

TOP Oss speelt eerste wedstrijd dit jaar met publiek, fans zoeken elkaar op

28 januari 2022 om 20:19 • Aangepast 28 januari 2022 om 23:43
nl
TOP Oss en FC Den Bosch zijn vrijdagavond begonnen aan de eerste wedstrijd met publiek van 2022. De stadions waren een aantal maanden dicht vanwege de coronacrisis. De supporters moeten nog wel op anderhalve meter afstand van elkaar zitten, maar dat blijkt in de praktijk een lastige opgave.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Een halfuur voor de wedstrijd stromen de tribunes 'vol'. Er mogen vrijdagavond 1500 man naar binnen. Ze horen allemaal anderhalve meter afstand te houden, maar toch zoeken de meeste fans elkaar meteen op.

De harde kern verzamelt zich achter het doel en maakt zoals voorheen de sfeer. Een groep van een paar honderd man staat dicht op elkaar. Van zitten is geen sprake.

Voor de wedstrijd heeft algemeen directeur van TOP Oss Peter Bijvelds juist nog hoop dat iedereen zich aan de regels houdt. “Natuurlijk zal er gejuicht worden bij een doelpunt. En mensen zullen dan heel misschien ook elkaar in de armen vliegen, maar daarna gaat iedereen gewoon weer op zijn plek zitten.”

"We hebben bewezen dat het veilig kan."

Die verwachtingen kunnen al snel de prullenbak in. Na een week waarin het voetbal zich juist verzette tegen de magere een derde bezetting. De clubs hebben liever minimaal twee derde van de stadions gevuld. Bijvelds maakt dat voor de wedstrijd nog maar eens duidelijk. “Ik sta hier met een dubbel gevoel. We hadden gehoopt en verwacht hier met nog meer mensen in het stadion te zitten. Maar dat er weer 1500 mensen in het stadion zijn is natuurlijk heel fijn.”

Wachten op privacy instellingen...

Bijvelds hoopt dat het kabinet snel meer supporters toelaat in de stadions. Hij kijkt met jaloezie naar het buitenland. “We hebben bewezen dat het veilig kan. De voetballerij is ook vaak een experiment geweest. Het is dan schrijnend dat in de landen om ons heen de stadions dankzij onze onderzoeken weer vol zitten en wij het nog moeten doen met maar een klein gedeelte.”

Bij TOP Oss geven ze niet het goede voorbeeld. Het is ze misschien ook niet kwalijk te nemen. Eerder dit seizoen waren de stadions nog vol. Onderzoek wees uit dat er geen besmettingshaarden waren tijdens wedstrijden. Dit sentiment heerst ook bij de aanwezige supporters.

"Dit moet toch gewoon kunnen."

"Dit moet toch gewoon kunnen? Eerder dit seizoen is het ook allemaal goed gegaan. En dan zouden we nu ineens op anderhalve meter van elkaar moeten zitten", aldus een fan.

Een andere supporter beweert aan de poort zich wel aan de regels te houden. "Ik ben blij dat ik weer naar het stadion kan. Het is natuurlijk jammer van de maatregelen maar ik denk dat als het nu goed gaat, we snel weer zonder regels naar het stadion kunnen."

Of ze er in Den Haag ook zo over kunnen denken is nog maar de vraag. Over een paar weken is er een nieuw weegmoment. Dan zal ook bepaald worden of de stadions voller mogen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.