Coronanieuws: 5909 besmettingen in Brabant, achterstand RIVM loopt op - Omroep Brabant
Liveblog

Coronanieuws: 5909 besmettingen in Brabant, achterstand RIVM loopt op

29 januari om 06:00 • Aangepast 30 januari om 13:04
nl
In dit liveblog hielden we je zaterdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 5909 nieuwe besmettingen in Brabant. Het RIVM rampt nog steeds met een achterstand.
  • Mensen willen meer zeggenschap over werkplek.
  • OMT-leden en experts roepen op tot langetermijnplan coronacrisis.
  • Australië roept Kanye West op zich te laten inenten voor tournee.
  • Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

20.24

Café de Sok in Schijndel sluit deuren na filmpje met hossende bezoekers

Café de Sok in Schijndel houdt na een ouderwetse feestavond vrijdagavond de deuren voorlopig gesloten. "Wij hebben het café gewaarschuwd", zegt een woordvoerder van de gemeente Meierijstad. "Het café heeft vervolgens zelf besloten haar deuren voorlopig dicht te houden." Op social media laat het café weten dat ze zich niet kunnen houden aan de anderhalve meter en stoelen voor de bezoekers.

LEES OOK: Café de Sok in Schijndel sluit deuren na filmpje met hossende bezoekers

15.50

RIVM meldt 39.536 positieve coronatests, achterstand loopt op

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 39.536 coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoge vanwege de groeiende achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is zaterdag opgelopen tot zo'n 122.000 meldingen over de afgelopen twaalf dagen, ongeveer 46.000 meldingen meer dan vrijdag. Vrijdag meldde het RIVM nog een nieuw dagrecord.

Toen werden er (met correctie) 74.066 meldingen geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 421.030 positieve tests doorgegeven, gemiddeld 60.147 per dag. Sinds vrijdag komt dat gemiddelde voor het eerst in de coronacrisis boven de 60.000 uit. In ongeveer twee weken tijd is het gemiddelde verdubbeld.

15.29

5909 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn in de voorbije 24 uur in totaal 5909 nieuwe besmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er veel minder dan een dag eerder (10.147). Het werkelijke aantal van zaterdag ligt waarschijnlijk een stuk hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

Vrijdag was het de tweede keer in de geschiedenis van de coronapandemie dat het aantal besmettingen in één dag boven de 10.000 besmettingen uitkomt.

Wachten op privacy instellingen...
15.05

Achterstand RIVM opgelopen tot 122.000 positieve tests

Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is opgelopen tot 122.000. Dat is de grootste toename van de achterstand in één dag tot dusver.

14.11

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt

De ziekenhuizen verzorgen op dit moment 1129 mensen met corona, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 12 minder dan een dag eerder.

Op de intensive care liggen 213 patiënten met corona, 25 minder dan een etmaal ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 28 oktober vorig jaar. Op de verpleegafdelingen worden 916 patiënten met corona behandeld, 13 meer dan een dag ervoor.

12.02

Alleen nog vrijdagkaarten beschikbaar voor Breda Live

Kaartjes voor Breda Live dat vrijdag 8 en zaterdag 9 juli plaatsvindt - nadat de edities van 2020 en 2021 niet doorgingen vanwege de coronapendemie - zijn blijken erg populair. Om halftien zaterdagochtend waren alle zaterdagkaarten al uitverkocht. Toen in 2020 en 2021 het festival niet kon doorgaan, heeft tachtig procent van de kaartkopers zijn of haar kaartje behouden. Daardoor was slechts een beperkt aantal kaarten voor 2022 te koop. Voor vrijdag zijn nog minder dan vijfhonderd kaarten te koop.

12.01

Carl Verheijen neemt taken als chef de mission over van Maurits Hendriks

Carl Verheijen heeft bij de Olympische Spelen zijn taak als chef de mission weer opgepakt. De oud-schaatser arriveerde zaterdag pas in China, nadat hij twee weken geleden positief testte op het coronavirus. Tijdens zijn afwezigheid werd Verheijen vervangen door Maurits Hendriks , technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF. Het grootste deel van Team NL arriveerde namelijk donderdag al in China. De Olympische Spelen beginnen vrijdag.

09.10

Mensen willen meer zeggenschap over werkplek

Werknemers moeten ook na de coronacrisis de mogelijkheid krijgen thuis te werken. Dat vindt het overgrote deel van de thuiswerkers die vakbond FNV ondervroeg. Van de bijna 5400 werknemers, voornamelijk afkomstig uit de financiële sector, overheidssectoren en zorg en welzijn, wil negen op de tien in de toekomst meer zeggenschap over de werkplek. Ruim veertien procent zou alleen nog maar willen thuiswerken, vijf procent gaat het liefst alleen naar kantoor.

08.54

Vijf leden olympische ploeg Canada testen positief op coronavirus

Vijf leden van de olympische ploeg van Canada zijn na aankomst in Beijing positief getest op het coronavirus. Ze bevinden zich inmiddels in quarantaine en hopen op tijd hersteld te zijn voor de Winterspelen die vrijdag worden geopend. Canada meldt niet wie er besmet zijn geraakt en houdt ook in het midden of er sporters of officials in quarantaine zijn gegaan. De olympische ploeg van Canada bestaat uit 246 personen.

08.11

OMT-leden en experts roepen op tot langetermijnplan coronacrisis

Een groep bestuurders, onder wie burgemeester Paul Depla van Breda, heeft samen met een groep OMT-leden en (sociale) wetenschappers een advies geschreven over de aanpak van de coronapandemie. Ze bepleiten een visie voor de langere termijn en stellen voor een wetenschappelijk transitieteam op te richten dat zich moet buigen over een 'structurele aanpak' van de pandemie. Daaraan zouden, anders dan in het OMT, ook ethici en economen en communicatiewetenschappers moeten deelnemen.

05.42

Australië roept Kanye West op zich te laten inenten voor tournee

De Australische minister-president Scott Morrison heeft hiphopartiest Kanye West gevraagd zich volledig te laten vaccineren voordat hij naar Australië afreist voor een tournee. Volgens media zou West in maart een reeks concerten in Australië willen doen. Twee weken geleden werd toptennisster Novak Djokovic Australië uitgezet omdat hij niet gevaccineerd was. Er ontstond getouwtrek over de geldigheid van zijn visum.

22.58

Docent Groningse universiteit toch geschorst vanwege complottheorieën

Een universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) die zou hebben geprobeerd leerlingen te overtuigen van allerlei complottheorieën mag voorlopig toch geen les meer geven. Eerder zei de universiteit nog dat de docent alleen zijn vak over kritisch denken niet meer mocht geven, maar andere lessen wel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.