Liveblog

Coronanieuws: in week tijd 334.000 afspraken bij Testen voor Toegang

31 januari 2022 om 17:02 • Aangepast 1 februari 2022 om 09:04
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • 143 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • 'Patiënt met Long COVID niet ontslaan.'
  • Carnaval is niet te verbieden volgens burgemeesters.
  • Nieuw dagrecord: bijna 20.000 besmettingen in Brabant, 113.000 in Nederland.

Liveblog

22.58

Dit liveblog is gesloten.

22.05

Over twee weken meer duidelijkheid over carnaval

Half februari moet bekend zijn in welke vorm carnaval dit jaar kan doorgaan. De anderhalvemetermaatregel blijft het grootste struikelpunt. Daar moet volgens de carnavalsburgemeesters in het Veiligheidsberaad een besluit van het kabinet over komen. "Het is nu te vroeg om een knoop door te hakken", zei justitieminister Dilan Yesilgöz na afloop van het overleg met de burgemeesters.

LEES OOK: Over twee weken pas duidelijkheid over carnaval: 'Houd moed'

21.08

Geen carnavalsoptochten in Geldrop-Mierlo

Dit jaar organiseren de carnavalsverenigingen van Geldrop en Mierlo geen carnavalsoptochten. Dat laten de verenigingen maandagavond weten na een gezamenlijk overleg met alle carnavalsverenigingen en burgemeester Van Bree van de gemeente Geldrop-Mierlo.

"De coronaregels, die zijn afgekondigd op 25 januari bieden weer meer ruimte, maar niet zodanig dat weer normaal carnaval gevierd kan worden. Daarom zijn de geplande zittings-/pronkavonden inmiddels door de verenigingen afgeblazen", laten de verenigingen weten.

19.43

Extra coronasteun voor cultuursector

Het kabinet trekt nog eens 56,5 miljoen euro uit voor coronasteun aan de cultuursector, laat staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) maandag weten. Het geld is beschikbaar voor de periode van 1 februari tot en met 8 maart en komt bovenop de eerdere 195 miljoen euro steun.

Er komt 40 miljoen extra bij voor een regeling waarmee tot 85 procent van de tickets kan worden opgekocht. Zodat voorstellingen ook door kunnen gaan als er niet genoeg publiek is. Het overige bedrag gaat naar theatergezelschappen, musea en orkesten die subsidie krijgen.

19.36

Commerciële teststraten 'toch niet nodig'

De commerciële teststraten die op grote schaal zouden gaan helpen bij het testen van mensen met klachten, zijn volgens de GGD's toch nog niet nodig. "Op dit moment kunnen wij de huidige testaantallen aan", zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland tegen de NOS.

In eerste instantie was de verwachting dat extra testcapaciteit nodig zou zijn, doordat de besmettelijkere omikronvariant snel zou gaan toenemen. Nu zegt de GGD dat de vraag blijft steken rond de 150.000 per dag en dat aantal zou exact overeenkomen met de capaciteit van de GGD. De commerciële partijen reageren verbaasd.

19.13

'Carnaval kun je niet verbieden, creativiteit nodig'

We moeten dit jaar creatief zijn met carnaval. Dat zegt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch voor het carnavalsoverleg van een aantal burgemeesters uit het zuiden en oosten van het land met justitieminister Dilan Yesilgöz. Samen met de minister bespreken de burgemeesters maandagavond hoeveel ruimte er dit jaar is voor carnaval. Volgens Hubert Bruls van Nijmegen is carnaval niet te verbieden, vooral niet omdat de horeca open is.

LEES OOK: 'Carnaval kun je niet verbieden, creativiteit nodig', zeggen burgemeesters

17.58

FNV: goede hoop voor regeling zorgmedewerkers met long COVID

Vakbond FNV heeft goede hoop dat de minister voor Langdurige Zorg, Conny Helder, binnen korte tijd met een overbruggingsregeling komt voor zorgmedewerkers met langdurige coronaklachten. Volgens de FNV moet dat voorstel van de minister de zorgmedewerkers meer tijd geven voor herstel.

De vakbond trok vorige week aan de bel en schatte dat zo'n vijfhonderd zorgmedewerkers mogelijk binnenkort hun baan kwijtraken door langdurige covid, ofwel long COVID. Naar aanleiding van dit bericht ging Helder met FNV-voorzitter Kitty Jong en vijf patiënten in gesprek.

Volgens Jong moeten de zorgmedewerkers langer herstellen, zodat ze uiteindelijk weer op z'n minst gedeeltelijk aan het werk kunnen. Ze hoopt op een tegemoetkoming voor de patiënten.

16.38

Horeca en zalen weer open: 334.000 testafspraken in eerste week

In de afgelopen week, waarin ook horeca, musea, pretparken, dierentuinen en theaters (beperkt) weer open mochten, zijn er 334.000 afspraken geboekt voor Testen voor Toegang.

De drukste dag was zaterdag met zo 'n 79.000 testafspraken, aldus de organisatie. De grootste groep, 38 procent, boekte een test omdat mensen naar een kroeg of eettent wilden.

Theaters mogen tot tien uur 's avonds open. Ook moet publiek op anderhalve meter afstand van elkaar zitten. De podia moeten daarom toch veel voorstellingen verplaatsen of annuleren, publiek afzeggen en ze krijgen ook nog eens te maken met artiesten die niet onder de huidige maatregelen willen optreden.

In de dierentuinen en bijvoorbeeld de Efteling was het meteen na heropening nog vrij rustig, maar het was ook niet bepaald weer om eropuit te gaan.

15.58

Boosterprik zonder afspraak op meer locaties

De GGD Hart voor Brabant heeft het aantal locaties waar je een boosterprik zonder afspraak kunt halen, uitgebreid. Vanaf deze week kan dat ook op de vaccinatielocaties in Boxtel, Den Bosch en in het Willem II stadion in Tilburg. Ook op de wijklocaties in Tilburg Noord, West en Zuid geldt vanaf deze week een vrije inloop voor de booster. Op al deze locaties kun je ook terecht voor een eerste of tweede vaccinatie zonder afspraak.

15.43

Boekingen voor verre reizen nemen toe

De boekingen naar verre bestemmingen nemen toe, merken reisorganisatoren zoals Voja Travel, vliegticketverkoper Vliegtickets.nl en brancheorganisatie ANVR. Volgens de organisaties betekent dit dat het vertrouwen om ook verder dan Europa te reizen weer terugkomt. Wel staan de officiële reisadviezen van de overheid voor plekken buiten Europa veelal nog op oranje, wat inhoudt dat reizen wordt afgeraden tenzij noodzakelijk.

Reisspecialist Voja Travel, die onder meer reizen naar het Afrikaanse Kaapverdië aanbiedt, spreekt van 'recordboekingen'. In het laatste kwartaal van 2021 stegen de boekingen met 200 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. In januari dit jaar was er sprake van een stijging van 150 procent tegenover dezelfde maand in 2019. Kaapverdië, de Azoren en Madeira zijn de populairste bestemmingen.

15.25

Nieuw dagrecord: bijna 20.000 besmettingen in Brabant

Het RIVM meldt maandag bijna 20.000 nieuwe coronabesmettingen in onze provincie. In heel Nederland gaat het om 112.278 nieuwe gevallen. Dit betreft waarschijnlijk niet het werkelijke aantal. Er is sprake van een achterstand in het verwerken van het aantal meldingen dat via de GGD aan het RIVM wordt doorgegeven.

In totaal zijn de afgelopen dagen ongeveer 105.000 coronabesmettingen nog niet in de cijfers verwerkt. Gisteren waren dat er nog 131.000. Dat betekent dat een deel van de achterstand is ingelopen en wordt verwerkt in de huidige dagcijfers.

Wachten op privacy instellingen...
14.53

Ook Belgische poppodia en nachtclubs zijn het zat

Net als in Nederland is ook in België het geduld van poppodia en nachtclubs na twee jaar coronacrisis op. De sector vraagt in een open brief dringend of de deuren vanaf volgende week maandag open kunnen voor een staand publiek. In België zijn evenementen met restricties toegestaan voor een zittend publiek. De brief is ondertekend door honderd organisaties, waaronder Sportpaleis Group, Pukkelpop en Ancienne Belgique.

14.30

Meer dan 1000 coronapatiënten op verpleegafdelingen ziekenhuizen

De verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen verzorgen momenteel 1035 mensen met corona. Dat zijn er 90 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het gaat om de vierde stijging op rij. Ook is het voor het eerst in meer dan 2 weken dat er meer dan 1000 coronapatiënten op deze afdelingen liggen. In totaal liggen er nu 1247 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 93 meer dan de voorgaande dag. Op de intensive cares nam dit aantal afgelopen etmaal toe met 3 tot 212.

13.00

Meer dan een miljoen GGD-testen in een week

De GGD's hebben voor het eerst meer dan een miljoen coronatesten in een week tijd uitgevoerd. De locaties verrichtten vorige week in totaal 1.026.753 testen, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Een week eerder voerden de GGD's ongeveer 950.000 testen uit, en de week daarvoor minder dan 700.000. Het is nog niet bekend hoeveel tests vorige week positief uitvielen.

12.50

Commerciële teststraten blijven voorlopig dicht, wachten op GGD

Bijna alle commerciële testlocaties die zouden bijspringen wegens drukte bij de GGD zijn nog dicht. Dat melden bestuursvoorzitters Jeroen de Jong van SpoedtestCorona en Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl. Zij zeggen contact te hebben met collega-aanbieders in het commerciële veld.

De commerciële coronatesters sloten eind vorig week hun deuren bijna net zo snel als die waren geopend, omdat er amper klanten kwamen en het niet rendabel was. De commerciële aanbieders willen voordat ze heropenen eerst een oplossing van de GGD voor het minder snel doorsturen van klanten dan volgens hen de bedoeling was.

11.28

De Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 143 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn 14 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 15 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Er werd niemand overgeplaatst en drie coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.26

Extra maatregelen laatste sporters TeamNL

De laatste groep Nederlandse sporters die woensdag naar de Olympische Spelen gaat, neemt de eerste dagen in Beijing wat extra voorzorgsmaatregelen. "Dat betekent bijvoorbeeld minder contacten en op grotere afstand blijven", meldt een woordvoerder van sportkoepel NOC*NSF.

De meeste Nederlandse deelnemers aan de Spelen zijn al zo'n vijf dagen in China. Het gaat om ongeveer negentig atleten, coaches en begeleiders. De groep die woensdag als laatste vertrekt, bestaat uit zo'n vijftien mensen. NOC*NSF is voorzichtig met de 'nieuwkomers' vanwege het coronavirus. Tot dusverre is niemand binnen TeamNL positief getest. Veel andere landen, zoals Rusland, Polen en Canada, zijn wel getroffen.

09.25

Ryanair voorzichtig over vraag naar vliegtickets

Prijsvechter Ryanair denkt dat de opleving van het reisverkeer wat langer op zich laat wachten. De Ierse onderneming wil de vraag naar vliegtickets aanjagen en heeft daarvoor de prijzen verlaagd. Dat gebeurt op het moment dat steeds meer landen nadenken over het opheffen van reisbeperkingen.

Ryanair ziet het aantal boekingen verbeteren, zo werd in een handelsupdate gemeld. De meeste tickets worden nog wel lastminute aangeschaft. Verder moet ook nog wel rekening gehouden worden met eventuele verstoringen als gevolg van het coronavirus. De timing van het herstel is ook onvoorspelbaar, aldus financieel directeur Neil Sorahan van Ryanair in een toelichting op de kwartaalcijfers. Volgens hem kan er altijd een nieuwe wending komen in de coronapandemie.

Ryanair voorzichtig over vraag naar vliegtickets (archieffoto).
Ryanair voorzichtig over vraag naar vliegtickets (archieffoto).
09.06

Mensen met langdurige coronaklachten willen begrip en oplossingen

Mensen met langdurige coronaklachten (Long COVID) willen dat er meer oog komt voor hun situatie. Patiëntengroep Long COVID Nederland ziet dat het op meerdere terreinen misgaat. Diagnoses worden laat gesteld, vooral vrouwelijke patiënten krijgen regelmatig eerst te horen dat hun klachten een psychische oorzaak hebben en bij werkgevers en overheidsdiensten als het UWV ontbreekt het vaak aan kennis over chronische klachten na COVID-19, zo stelt de organisatie.

Voor de eerste Nederlanders die te maken kregen met het coronavirus is dat nu bijna twee jaar geleden. Dat is een kritieke grens voor mensen die door hun ziekte in de ziektewet belandden, want werkgevers mogen in de regel na twee jaar een ontslagprocedure beginnen. Vakbond FNV schatte vorige week in dat alleen al minimaal 500 zorgverleners binnenkort hun baan kwijtraken. Volgens de bond moeten er oplossingen komen 'voor deze groep mensen die in de frontlinie stonden'.

06.59

Hogere prijzen stuwen omzet winkeliers in tweede coronajaar

Nederlandse winkeliers hebben afgelopen jaar meer omzet gedraaid dan in het eerste coronajaar 2020. Volgens het CBS komt dat deels doordat de prijzen flink zijn gestegen. Maar ook als gekeken wordt naar de hoeveelheid verkochte producten ging het beter dan aan het begin van de coronapandemie. Alles bij elkaar heeft de detailhandel, voor koopdagen gecorrigeerd, 4,4 procent meer omgezet dan in 2020. De hoeveelheid verkochte producten nam met 2,9 procent toe.

06.00

Onderzoek voorziet 100 miljard euro aan zorgkosten in 2025

De kosten voor de zorg stijgen de komende jaren door naar zo'n honderd miljard euro in 2025. Vooral sterk oplopende personeelskosten zullen daaraan bijdragen, voorspelt zorginkoopcoöperatie Intrakoop. Die organisatie baseert zich op de jaarverslagen van ruim 1400 zorginstellingen van 2011 tot en met 2020 en trok de trends daarvan door.

05.40

37 nieuwe gevallen van coronabesmettingen bij Olympische Spelen

Bij de Olympische Spelen in China zijn nog eens 37 mensen positief getest op het coronavirus. Het gaat om 28 mensen die zondag op de luchthaven in Beijing aankwamen, onder wie acht atleten en trainers of begeleiders. De andere negen besmettingen zijn aangetroffen bij mensen die al in de 'olympische bubbel' zaten. Mensen in de bubbel moeten zich namelijk elke dag laten testen.

04.20

'Patiënt met Long COVID niet ontslaan'

Er moet een extra vangnet komen voor de grote groep Long-COVID-patiënten die bijna twee jaar ziek zijn en hun baan dreigen te verliezen. Dat vinden vakbond FNV en patiëntenorganisaties, meldt het AD. Hulp is op zijn plaats, omdat de begeleiding richting terugkeer op de werkvloer voor deze groep niet op orde is, menen de belangenbehartigers. Duizenden mensen dreigen daardoor in de problemen te komen.

03.30

Carnaval en langetermijnvisie coronavirus op tafel bij burgemeesters

Het Veiligheidsberaad praat maandagavond in Utrecht over een langetermijnvisie op het coronabeleid en mogelijke speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca tijdens carnaval nauwelijks te handhaven zijn. Minister Dilan Yesilgöz bespreekt de situatie met burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch en zijn collega's van Maastricht en Nijmegen.

00.11

Tieners uitgenodigd voor prikken tegen virus baarmoederhalskanker

Een nieuwe vaccinatiecampagne staat op het punt van beginnen. Ongeveer 800.000 tieners krijgen in de komende periode een uitnodiging om zich in te laten enten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken. Het RIVM adviseert om minstens veertien dagen aan te houden tussen de HPV-prik en de coronaprik 'om mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin en andere vaccins uit elkaar te houden'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!