Tien dieren dood na brand Beekse Bergen, behandeling brandstichter is nodig

1 februari 2022 om 14:31 • Aangepast 10 februari 2022 om 13:05
nl
De 27-jarige man uit Eemnes die op 26 maart 2020 brand stichtte bij de Beekse Bergen krijgt geen straf, wel moet hij zich laten behandelen. De rechtbank in Breda oordeelde dinsdag dat de man door een psychische ziekte volledig ontoerekeningsvatbaar was. Er was tbs met voorwaarden geëist.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De man had brand gesticht op drie plekken bij de dierenverblijven van het safaripark in Hilvarenbeek. Hierdoor kwamen acht impala's en twee koedoes in de vlammen om. Stallen van andere dieren werden verwoest en een nest van een pinguïn werd zodanig verstoord dat een kuiken dat niet overleefde.

De rechtbank: "Het had grote impact op het personeel, dat ze dieren die ze al jaren verzorgden in erbarmelijke omstandigheden aantroffen na de brand."

Manisch
De man pleegde zijn daad gedurende een manische episode. Zelf zei hij daarover: "Ik was ontevreden over alle mensen die er zijn. Ik wilde één worden met de dieren, één met de natuur. Ik kwam oog in oog met de jachtluipaarden. Ik voelde toen dat ik iets moest doen, omdat ze gevangen waren."

Toen de dieren door de brand niet konden vluchten, maar juist gevaar liepen, kwam hij bij zinnen. Hij gooide toen een ruit in bij het restaurant van het dierenpark, in de hoop dat de brandweer zou komen. Omdat hij op dat moment weer bij zijn positieven was, kreeg hij voor de vernieling nog wel een straf: zes weken voorwaardelijk cel. Ook moet hij de kosten van het herstel van de ruit betalen: ruim 400 euro.

De man werd al behandeld in een ggz-instelling en krijgt verplichte medicatie. Die behandeling wordt door de maatregel die de rechtbank oplegde ook gewoon voortgezet.

LEES OOK:

Tien dieren dood na brandstichting bij Beekse Bergen

Man opgepakt voor brand in Beekse Bergen, die het leven kostte aan tien dieren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.