Liveblog

Coronanieuws: advies boosterprik jongeren, nachtclubs 12 februari open

2 februari 2022 om 06:00 • Aangepast 3 februari 2022 om 09:21
nl
In dit liveblog hielden we je woensdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Waarschuwing voor nepbericht over verplichte vaccinatie.
  • Nu aantal boosterprikken daalt, gaan GGD'en weer de wijken in.
  • In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 169 coronapatiënten opgenomen, iets minder dan dinsdag.
  • 7498 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.

Liveblog

22.50

Dit liveblog is afgesloten

22.10

Gezondheidsraad komt vrijdag met advies over boosterprik jongeren

De Gezondheidsraad brengt vrijdag een advies uit over het boosteren van jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Dat heeft een woordvoerder van het adviesorgaan laten weten na een bericht van RTL Nieuws. De vorige minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had eind december om het advies gevraagd.

Volwassenen kunnen al wel een boosterprik krijgen. Zo'n 8,4 miljoen mensen hebben dat gedaan, oftewel drie op elke vijf volwassenen. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich wel laten inenten met een eerste en tweede dosis, maar worden vooralsnog niet opgeroepen voor een boosterprik. In deze groep zijn de laatste tijd veel positieve tests geregistreerd.

De vaccins die zijn goedgekeurd voor boosterprikken, hebben die erkenning alleen voor volwassenen. Er zijn nog geen boostervaccins voor minderjarigen goedgekeurd. De Jonge had daarom ook aan de Gezondheidsraad gevraagd of er eventueel al begonnen kan en moet worden met het boosteren van de jongeren zonder zo'n goedkeuring, of dat een specifiek voor het boosteren goedgekeurd middel afgewacht moet worden.

21.00

Zweden schrapt alle coronabeperkingen

In navolging van buurlanden Denemarken en Noorwegen schrapt Zweden praktisch alle coronamaatregelen, melden Zweedse media. De regering gaat donderdag bekendmaken dat de beperkingen op 9 februari vervallen omdat de situatie in de zorg stabiel is. Ook blijkt de omikronvariant van het coronavirus milder dan eerdere varianten. Bovendien zijn inmiddels voldoende mensen gevaccineerd.

De Denen kennen sinds dinsdag helemaal geen beperkingen meer, behalve voor internationale reizen. Denemarken was het eerste land van de Europese Unie dat zo'n verregaande stap nam. Bij de Noren kwam een einde aan een gedeeltelijke lockdown. Veel andere landen in Europa laten inmiddels ook de teugels vieren.

19.03

Nachtclubs zijn het zat en gaan zaterdag 12 februari open

Nachtclubs en discotheken gooien volgende week zaterdag hun deuren open. Brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan hen wordt gedacht. Op 12 februari willen zij clubs door het hele land open hebben.

"We willen clubs weer onder de aandacht brengen", zegt een woordvoerder van de actie De nacht staat op. "We merken dat dat helemaal niet gebeurt en dat doet gewoon pijn na al twee jaar dicht te zijn."

18.40

Hoog verzuim levert toenemende problemen op voor ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om hun bezetting rond te krijgen. Nu het aantal coronabesmettingen op het hoogste niveau ooit is beland, komt een groeiend aantal zorgmedewerkers noodgedwongen thuis te zitten, bijvoorbeeld na een positieve test. Tegelijk begint het aantal opgenomen coronapatiënten weer te stijgen.

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, Maastricht UMC+ en het St. Antonius Ziekenhuis, met diverse locaties in de regio Utrecht, ligt het ziekteverzuim nu rond de 10 procent, zo blijkt uit een rondgang van het ANP. De ziekenhuizen houden rekening met verdere toename.

17.07

Voorzitter acute zorg: carnaval en meer versoepelen onverstandig

Ina Kuper, de waarnemend voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), maakt zich vanwege het hoge aantal coronabesmettingen grote zorgen over carnaval. "Het lijkt mij heel onverstandig als nu grote groepen hossende mensen bij elkaar komen", zegt ze tegen het ANP. Ook met verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zou zij "nog even wachten" als ze het kabinet was.

16.30

NU'91: fraude mag niet leiden tot stoppen steun zorgmedewerker

Als er inderdaad is gefraudeerd met subsidies voor coronabanen in de zorg, zou dat schandalig zijn en moet dat grondig uitgezocht worden, zegt NU'91. Maar, zegt de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen erbij, "het is ook van belang dat zorgmedewerkers hier geen last van krijgen, opschorting mag niet leiden tot het uitblijven van ondersteuning, juist nu de druk op de zorg weer toeneemt".

16.22

Toename druk op GGZ: meer verwijzingen en uitval hulpverleners

Het aantal volwassenen dat wordt verwezen naar de geestelijke gezondheidszorg is sinds eind vorig jaar gestegen, terwijl er hulpverleners thuiszitten vanwege ziekte, een coronabesmetting of in afwachting van een testuitslag. Nu kunnen veel hulpverleners nog voor elkaar invallen, "maar dat houdt een keer op", aldus een woordvoerster van branchevereniging de Nederlandse GGZ.

15.40 – 7498 nieuwe coronabesmettingen erbij in Brabant
In Brabant zijn sinds dinsdag 7598 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er 11.881 minder dan gisteren. De grote verschillen worden veroorzaakt door een inhaalactie van het RIVM.

Wachten op privacy instellingen...
15.24

Bijna 7500 besmettingen in Brabant, werkelijke aantal ligt hoger

Op één dag zijn in Brabant 7498 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt echter hoger, door een storing in de verwerking van positieve coronatests.

15.17

Ruim 67.000 besmettingen, achterstand niet-gemelde coronatests loopt op

Het RIVM heeft woensdag 67.000 nieuwe coronagevallen bekendgemaakt. Het werkelijke aantal ligt echter hoger, door een storing in de verwerking van positieve coronatests. Dat aantal is woensdag weer opgelopen. De achterstand steeg van 81.000 naar 104.000 bevestigde besmettingen. De computersystemen kunnen het hoge aantal nieuwe gevallen niet verwerken. Het RIVM en de GGD's werken aan een oplossing en waren er in de afgelopen twee dagen in geslaagd om netto 50.000 achterstallige positieve tests alsnog te registreren.

14.37

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen verzorgen momenteel 1372 mensen met corona onder de leden. Dat zijn er 29 meer dan dinsdag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de vierde dag op rij dat de opnames weer toenemen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1157 coronapatiënten, 20 meer dan een dag eerder.

Dat is het hoogste aantal in bijna een maand. Op de intensive cares nam dit aantal het afgelopen etmaal toe met 9 tot 215. In de afgelopen 24 uur werden er 193 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic's ging het om 19 nieuwe opnames. Dat de aantallen de laatste dagen toenemen hangt samen met de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het virus.

Hoewel deze variant minder ziekmakend is, komen er toch meer mensen in het ziekenhuis terecht. Daarbij worden er volgens een aantal ziekenhuizen vaker mensen om een andere reden dan Covid-19 opgenomen, die wel positief testen op het virus. Ook deze mensen tellen in de dagelijkse ziekenhuiscijfers mee als coronapatiënt.

14.01

Nu aantal boosterprikken daalt, gaan GGD'en weer de wijken in

Het aantal mensen dat een boostervaccinatie haalt, neemt af. De GGD'en proberen op lokaal niveau om mensen toch over te halen de prik te nemen. Komende weken krijgen asielzoekers hun boosterprik, aldus een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Regionale GGD'en werken samen met onder meer religieuze instellingen, universiteiten en buurthuizen om de vaccinatiegraad onder verschillende groepen mensen omhoog te krijgen. Dat gebeurt niet alleen voor de boosterprik, ook worden er nog steeds eerste en tweede coronaprikken gezet, legt de woordvoerster uit.

Het aantal eerste en tweede vaccinaties is wel laag: zo haalden vorige week 7000 mensen van 12 jaar en ouder een eerste corona-inenting. De GGD'en richten zich vooral op gemeenten en wijken waar de vaccinatiegraad achterblijft. Zo zijn afgelopen weken de winteropvanglocaties voor dak- en thuislozen in onder meer Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag bezocht.

Voor het uitdelen van boosterprikken aan asielzoekers gaan de GGD'en naar asielzoekerscentra toe, tenzij de locatie erg klein is. Dan worden bewoners gevraagd naar een reguliere GGD-locatie te komen.

12.08

Ministerie waarschuwt voor nepbericht over verplichte vaccinatie

Het ministerie van Economische Zaken waarschuwt voor nepberichten over verplichte vaccinaties voor ondernemers. In een bericht dat is opgemaakt in de stijl van Rijksoverheid staat volgens de NOS dat ondernemers een boete krijgen van 895,50 euro als ze zich niet laten vaccineren.

Wachten op privacy instellingen...
11.22

Nu aantal boosterprikken daalt, gaan GGD'en weer de wijken in

Het aantal mensen dat een boostervaccinatie haalt, neemt af. De GGD'en proberen op lokaal niveau om mensen toch over te halen de prik te nemen. Komende weken krijgen asielzoekers hun boosterprik, meldt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Regionale GGD'en werken samen met onder meer religieuze instellingen, universiteiten en buurthuizen om de vaccinatiegraad onder verschillende groepen mensen omhoog te krijgen.

11.15

Ruim 52.000 kinderen kregen eerste coronaprik

De afgelopen weken hebben 52.047 kinderen onder de 12 jaar oud een eerste coronaprik gekregen, 351 kinderen uit die leeftijdscategorie hebben ook al de tweede prik gehad, meldt het RIVM. Het RIVM komt deze week voor het eerst met cijfers over de vaccinaties in deze leeftijdsgroep. Kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud met medische risico's kunnen zich sinds half december laten vaccineren. Sinds half januari kunnen ook kinderen zonder medische risico's een prik halen.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren woensdagochtend 169 coronapatiënten opgenomen, iets minder dan dinsdag. Dat maakte het ROAZ woensdagochtend rond elf uur bekend. De afgelopen 24 uur zijn twintig nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 24 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Drie werden overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.

08.35

Ziekenhuizen in Zuid-Holland willen besmet personeel zonder klachten inzetten

Ziekenhuizen in Zuid-Holland luiden de noodklok omdat ze kampen met roosterproblemen. Door de oplopende besmettingen onder het ziekenhuispersoneel en het huidige quarantaine- en testbeleid is steeds meer personeel niet inzetbaar op cruciale afdelingen. De ziekenhuizen dringen aan op een nieuw OMT-advies over de quarantaineregels voor zorgpersoneel en willen volgens Omroep West besmet personeel zonder klachten kunnen inzetten.

08.29

Nachtclubs komen woensdagavond met aankondiging

Uitbaters van nachtclubs komen om zeven uur woensdagavond met een aankondiging. Ze willen vooraf niet al te veel details prijsgeven. Mogelijk wil een aantal clubs met de actie onder de noemer De nacht staat op uit protest de deuren opengooien, meldt de NOS. Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn de clubs gesloten en onduidelijk blijft wanneer ze weer open kunnen.

08.06

Scholen weigeren inzet zzp'ers ondanks lerarentekort

Ondanks het grote personeelstekort weigeren veel scholen om zzp'ers in te zetten, meldt BNR. Scholen zijn huiverig vanwege het risico op naheffingen en boetes als achteraf blijkt dat een zzp'er toch als werknemer wordt gezien. Doodzonde, vinden verschillende zzp-clubs. "Een deel van de klassen hoef je niet naar huis te sturen als je zzp'ers inzet", zegt Roos Wouters van de Werkvereniging.

03.30

Beleggers benieuwd naar effecten van kritiek op Spotify

Beleggers zullen bij het presenteren van de handelsupdate van de Zweedse streamingdienst Spotify benieuwd zijn naar het effect van de kritiek die het muziek- en podcastplatform de laatste weken over zich heen kreeg. Grote muzieknamen kondigden aan hun muziek te verwijderen als het platform niet een voor de dienst exclusieve podcastdeal met comedian Joe Rogan zou opdoeken. Volgens hen zou Rogan desinformatie over het coronavirus verspreiden.

03.01

Landen met vertrouwende bevolking hebben minder corona-infecties

Een gebrek aan vertrouwen in de overheid en in elkaar hangt, samen met meer overheidscorruptie, sterk samen met een hoger aantal corona-infecties in een land, blijkt uit een nieuwe studie die in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet is gepubliceerd. Het gebrek aan vertrouwen is een betere graadmeter voor de mate van corona-infecties dan inkomensongelijkheid, de staat van de gezondheidszorg of hoe voorbereid een land was op een pandemie.

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp
23.40

Pfizer vraagt FDA om goedkeuring vaccin voor kinderen

Pfizer en BioNTech hebben de Amerikaanse toezichthouder FDA om goedkeuring gevraagd voor het toedienen van coronavaccins aan kinderen onder de vijf jaar oud. De FDA heeft aangegeven op 15 februari te vergaderen en de aanvraag te beoordelen. Als de FDA de aanvraag goedkeurt is het de eerste keer dat kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar ingeënt kunnen worden tegen het coronavirus. Voor oudere kinderen is dat al wel mogelijk.

23.40

Kamer steeds kritischer over coronawet

In de Tweede Kamer klinkt steeds meer kritiek op de wet die de coronamaatregelen mogelijk maakt. Het parlement debatteerde dinsdag tot laat over de vierde verlenging van de wet, die duurt tot 1 maart. De verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 zal volgende week waarschijnlijk wel (achteraf) worden goedgekeurd, maar veel partijen vroegen zich af of het niet tijd wordt om uit de crisisstand te komen, en van de noodwetgeving af te stappen.

23.27

Betalingsbedrijf PayPal ziet minder groei met heropening winkels

Betalingsbedrijf PayPal heeft in het vierde kwartaal van afgelopen jaar last gehad van heropende winkels. Daardoor gingen mensen weer naar stenen winkels en shopten ze minder online. Dat had als gevolg dat de groei van het aantal betalingen via de onderneming flink afnam. In het vierde kwartaal was er een toename van het totale betalingenvolume van 23 procent, het laagste percentage in twee jaar. In het derde kwartaal was er nog een groei van 26 procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!