Liveblog

Coronanieuws: eerste groene vinkjes in corona-app vervallen volgende week

3 februari 2022 om 11:28 • Aangepast 11 februari 2022 om 16:12
nl
In dit liveblog houden we je donderdag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen 173 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Urenlange storing Coronatest.nl opgelost.
  • 14.841 nieuwe besmettingen in Brabant.
  • Aantal kankerdiagnoses neemt weer toe.
  • Nederlandse coach van Japanse olympische schaatsploeg besmet.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

19.35

Eerste groene vinkjes in corona-app vervallen volgende week

De eerste groene vinkjes in de corona-app vervallen niet vrijdag, maar vanaf volgende week dinsdag. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Eerder werd nog uitgegaan van 4 februari, maar dat wordt 8 februari.

Het gaat om ruim een half miljoen mensen die wel twee vaccinaties hebben gehaald, maar geen booster. Zij raken hun coronatoegangsbewijs kwijt.

19.20

Verkoper: CO2-meters zijn niet de oplossing voor het probleem

CO2-meters zijn niet de oplossing voor het ventilatieprobleem van scholen. Ze maken het alleen zichtbaar, zegt eigenaar Wilbert Smits van Oyen van distributeur Fresh Air Solutions, dat zulke meters al meer dan tien jaar verkoopt. Volgens hem heeft ongeveer de helft van de scholen ze zelfs al.

19.00

Ziekenhuis doet handen schudden definitief in de ban

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede schaft het geven van handen, in onbruik geraakt door corona, definitief af. Dat vindt het ziekenhuis veiliger, ook in de toekomst. Groeten mag je daar voortaan alleen met woorden.

"Het afschaffen van handen schudden was een maatregel waar we allemaal erg aan moesten wennen, omdat handen schudden onderdeel is van onze cultuur", erkent het hospitaal op de eigen site. "Maar in het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen."

17.21

Karnaval Festival gaat niet door

Het Karnaval Festival in Moergestel gaat niet door. Dat meldt de organisatie op haar website. "Tot ons grote verdriet heeft de overheid festivals tot 8 maart verboden. Dit betekent dat Karnaval Festival helaas niet door mag gaan. Zonde! We hadden keigraag onze festival deuren voor je geopend en jullie mooie carnavalspakken willen bewonderen."

17.00

Zwarte Cross overweegt verhuizing naar Denemarken

Hoe serieus is het, moet nog blijken. In een persbericht schrijft festival Zwarte Cross te overwegen om te verhuizen naar Denemarken. In dat land zijn de regels flink versoepeld. "Dat gun ik alle Zwarte Crossers ook!", aldus een enthousiaste festivaldirectrice Tante Rikie. De organisatie van de Zwarte Cross roept de Nederlandse overheid dan ook op het Deense model te volgen, maar ziet tegelijk ook mogelijkheden wanneer Nederland op slot blijft. "Denemarken is maar 5,5 uur rijden vanaf Lichtenvoorde, dat is voor onze Nederlandse fans prima te doen."

16.03

17 miljoen euro voor CO2-melders in elke klas

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) trekt in totaal 17 miljoen euro extra uit, zodat iedere schoolklas in het basis- en voortgezet onderwijs een CO2-melder kan aanschaffen. Scholen die al een CO2-meter hebben gekocht, krijgen de kosten hiervoor alsnog vergoed.

In totaal gaat het om ongeveer 115.000 klassen die een meter nodig hebben, zegt een woordvoerder. Hen wordt aangeraden deze via een specialistische aanbieder te kopen, omdat de meter bijvoorbeeld een infraroodsensor dient te hebben. Het gaat om een 'dringend advies', stelt de zegsvrouw. "Maar de scholen hebben hier zelf om gevraagd, dus we gaan ervan uit dat ze dit advies opvolgen."

15.29

Achterstand bij RIVM loopt verder op naar 113.000 positieve tests

Het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd, is donderdag opnieuw opgelopen. De achterstand is gestegen van 104.000 naar 113.000 bevestigde besmettingen, over een periode van zeventien dagen. In de afgelopen week steeg het aantal gemiste gevallen met 41.000. De computersystemen kunnen het hoge aantal positieve tests niet verwerken.

15.24

14.841 nieuwe besmettingen in Brabant

In Brabant zijn donderdag 14.841 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Dat zijn er 7.346 meer dan gisteren, toen waren het er 7.495. De grote verschillen worden veroorzaakt door een inhaalactie van het RIVM.

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn landelijk 82.961 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een donderdag is dat het hoogste aantal ooit. Afgelopen maandag en dinsdag kwam het cijfer boven de 100.000 uit, maar dat had deels te maken met het inlopen van een achterstand aan positieve testuitslagen en met een technische storing eind vorige week.

Wachten op privacy instellingen...
14.58

WHO ziet in Europa mogelijke 'wapenstilstand' met coronavirus

Europa heeft een 'wapenstilstand' bereikt met het coronavirus dankzij groeiende immuniteit door vaccinaties en de minder ziekmakende omikronvariant van het virus. Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft dat gezegd. Als deze situatie voortduurt, kan het einde van de pandemie volgens hem in zicht komen met mogelijk een 'langdurige periode van rust'.

14.48

Horeca 'puzzelt' met roosters door ziekteverzuim en quarantaine

De horeca worstelt met het invullen van de roosters vanwege het hoge ziekteverzuim onder personeel door de snelle verspreiding van de omikronvariant en de quarantaineregels tegen het virus. Horecaondernemers geven aan dat het puzzelen is om de personeelsbezetting van cafés en restaurants rond te krijgen, nu de horeca weer tot 22.00 uur geopend mag blijven, blijkt uit een rondgang.

14.50

'Prik uit buitenland moet in CoronaCheck'

EU-burgers die zich in een andere lidstaat laten vaccineren tegen COVID-19 of een boosterprik halen, moeten het bewijs daarvan in hun eigen coronareisapp terugzien, vindt de Europese Commissie. Nederlanders die bijvoorbeeld in de buurlanden Duitsland of België een oppepprik laten zetten, zien het correcte aantal vaccinaties dat ze hebben gehad nu niet terug in hun CoronaCheck-app.

Het dagelijks EU-bestuur stelt voor deze "onpraktische" situatie aan te passen. Het is niet bekend hoeveel Nederlanders aan 'vaccintoerisme' doen, maar omdat Nederland aanvankelijk achterliep met het zetten van herhalingsprikken zochten vooral Limburgers en Zeeuwen hun heil over de grens.

14.25

Weer meer dan 200 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen

Voor de tweede keer deze week zijn er in één etmaal meer dan 200 nieuwe patiënten met corona opgenomen op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat komt naar voren uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Dinsdag werd het hoogste aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen sinds 14 december gemeld. Toen kwamen er 237 nieuwe patiënten met corona bij. Van woensdag op donderdag ging het om 201 nieuwe opnames. In totaal liggen er momenteel 1386 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat aantal stijgt de afgelopen dagen. Het LCPS houdt niet bij hoeveel mensen worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze ziek zijn geworden van corona en hoeveel mensen om een andere reden worden opgenomen, maar toevallig ook corona onder de leden hebben.

13.50

Besmettelijker variant omikron binnenkort dominant in Nederland

Een besmettelijker subvariant van omikron, genaamd BA.2, wordt naar verwachting binnen afzienbare tijd dominant in Nederland, bevestigt het RIVM na berichtgeving van NU.nl. Dat de subvariant van het coronavirus bestond, was al duidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt door middel van steekproeven in de gaten welke varianten van het coronavirus in Nederland rondgaan. De afgelopen weken neemt het aantal gevallen van BA.2 in de zogeheten kiemsurveillance van het instituut toe.

13.25

Kamer moet voortaan eerst akkoord gaan met verlenging coronawet

De volgende keer dat het kabinet besluit de tijdelijke coronawet te verlengen, moet het parlement daar éérst mee akkoord gaan. Nu kunnen de Tweede Kamer en de Eerste Kamer zich er pas achteraf over uitlaten. De Tweede Kamer heeft woensdag een aanpassing van die wet aangenomen, ingediend onder leiding van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. Zij hoopt zo op 'democratisch herstel'.

13.25

'Vinkjeverliezer' wordt gewaarschuwd in CoronaCheck-app

Mensen van wie het groene vinkje verloopt, krijgen hierover informatie in de CoronaCheck-app zelf. Die zien ze als ze de app openen, aldus het ministerie van VWS. Het ministerie raadt mensen aan om regelmatig de app te openen om te zien of het vervallen van het vinkje in hun geval aan de orde is en niet te wachten tot ze bijvoorbeeld voor een restaurant, een theater of op Schiphol staan.

13.20

'Alle atleten TeamNL negatief getest'

Alle Nederlandse olympiërs in China zijn negatief getest op het coronavirus. Dat meldde chef de mission Carl Verheijen tijdens een persmoment van NOC*NSF, een dag voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing. "We zijn blij dat we een goede start kunnen maken." Op skiër Maarten Meiners na is iedereen van TeamNL in China gearriveerd en negatief getest, zei Verheijen.

13.05

Misdrijfzaken rond corona lopen op tot 1475

Het aantal misdrijfzaken dat te maken heeft met corona is opgelopen naar 1475. In 2020 ging het vooral om mensen die hoestten of spuugden naar agenten. In 2021 waren het vooral demonstranten die zich keerden tegen het coronabeleid van de regering. Onder de 1475 zaken bevinden zich 62 verdachten die tijdens de rellen in november zijn aangehouden, merendeels in Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie donderdag in een update van coronagerelateerde misdrijfzaken.

11.45

'Genoeg testcapaciteit beschikbaar bij intrekken groen vinkje'

Er is voldoende testcapaciteit beschikbaar als er komende tijd meer testafspraken geboekt worden omdat mensen hun groene vinkje kwijtraken, laat een woordvoerster van Stichting Open Nederland (SON) weten. Dat is de organisatie achter Testen voor Toegang, waar mensen zich kunnen laten testen voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app.

Door nieuwe regels rond de coronapas verliezen waarschijnlijk zo'n half miljoen mensen vrijdag dit vinkje. De nieuwe regels die dan ingaan raken vooral mensen die geen boosterprik hebben gehad, en van wie de eerste volledige vaccinatie langer dan 270 dagen geleden is.

Volgens SON is de maximale capaciteit die de testaanbieders in de markt op dit moment kunnen bieden ongeveer 600.000 testen per dag.

11.25

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren donderdagochtend 173 coronapatiënten opgenomen, iets meer dan woensdag. Dat maakte het ROAZ donderdagochtend bekend. De afgelopen 24 uur zijn 25 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 22 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen werden. Twee werden overgeplaatst en een coronapatiënt overleed het voorbije etmaal.

10.05

Hoeveel boosterprikken komen er nog?

Een vraag die veel gesteld wordt aan het Ministerie van Volksgezondheid. Een heel duidelijk antwoord kan het ministerie op dit moment niet geven.

Wachten op privacy instellingen...
09.20

Nóg minder internationale toeristen

Het aantal buitenlandse toeristen dat vorig jaar Nederland bezocht, is nog lager uitgekomen dan in het eerste coronajaar. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) werden ruim 6 miljoen internationale gasten verwelkomd. Dat betekende een daling van 14 procent in vergelijking met 2020. Afgezet tegen 2019, het laatste jaar voor corona, lag het internationaal toerisme 69 procent lager.

Volgens Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC, hangt het herstel van het toerisme samen met het weer op gang komen van het internationale reisverkeer. In het gunstigste geval zal Nederland dit jaar 12 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomen, maar dat is alleen het geval als er bijna geen reisbeperkingen meer zijn in het voorjaar, de zomer en het najaar. Ook zouden bij dat scenario weer internationale congressen worden gehouden.

09.05

Urenlange storing Coronatest.nl opgelost

Door een storing was het donderdagochtend niet mogelijk om in te loggen op de site van Coronatest.nl. Ook was het niet mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Iets na negen uur waren de problemen opgelost.

"Alle processen zijn weer in de lucht, we overleggen nu met de leverancier wat de oorzaak was", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR.

Mensen die probeerden in te loggen met DigiD om hun testuitslag te zien, kregen donderdagochtend een foutmelding. Volgens de site allestoringen.nl begon het probleem rond 05.00 uur.

De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
De coronateststraat in de Brabanthallen (foto: Joris van Duin)
08.35

Petitie 'Stadions vol!' meer dan 27.000 keer ondertekend

De vrijdag door Supporterscollectief Nederland gestarte petitie waarin het kabinet wordt opgeroepen de voetbalstadions volledig te openen is inmiddels meer dan 27.000 keer ondertekend. Nu mogen stadions voor een derde van de capaciteit bezet worden. Niet genoeg vindt het Supporterscollectief Nederland om een leuke voetbalbeleving mogelijk te maken.

Wachten op privacy instellingen...
07.45

Sligro verwijt overheid gebrek aan daadkracht

Sligro-topman Koen Slippens heeft bij de presentatie van de jaarcijfers van deze groothandel voor de horeca in Veghel kritiek geuit op de overheid. Slippens had gehoopt dat een sterk herstel, dat vorig jaar zomer was ingezet, in de tweede helft van 2021 zou kunnen voortgezet.

“Maar”, zo zegt Slippens, “de grilligheid van de besluitvorming en het gebrek aan daadkracht en lerend vermogen bij de overheid hielp daar niet bij.” Toch kwam de winst uit op 20 miljoen euro, een toename van 90 miljoen in vergelijking met 2020.

Slippens wilde weinig verwachtingen uitspreken: “Als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, is het dat voorspellen gedurende de COVID-19 pandemie onmogelijk is. Voor de langere termijn blijven wij onverminderd positief.“

Foto: archief
Foto: archief
06.50

Minder kankerdiagnoses in 2020, maar niet meer uitzaaiingen

Het aantal kankerdiagnoses is in 2021 weer gestegen, tot op het niveau dat was verwacht. Dit meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in aanloop naar Wereldkankerdag komende vrijdag. Vanwege de pandemie nam het aantal diagnoses in 2020 af, maar volgens het centrum heeft dat in ieder geval in dat jaar niet geleid tot bijvoorbeeld meer uitzaaiingen bij nieuwe patiënten.

Vanwege de coronacrisis stelden mensen bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts uit. Ook lagen de bevolkingsonderzoeken naar kanker in 2020 deels stil en werd er sowieso veel zorg uitgesteld vanwege de pandemie.

In 2021 kregen 124.000 mensen te horen dat ze kanker hadden, 11.000 meer dan in 2020 en 4000 meer dan in 2019. Gemiddeld stijgt het aantal diagnoses jaarlijks met 2000 gevallen, vanwege bevolkingstoename en het groeiend aandeel ouderen.

LEES OOK: Borstkanker in coronatijd: ‘Zo bang dat de operatie niet door kon gaan'

06.15

Bijna 300 besmettingen in olympisch China

Een dag voor het officiële begin van de Olympische Spelen in Beijing hebben nog eens 55 mensen positief getest op het coronavirus, meldt het organisatiecomité donderdag. 29 van de 55 mensen testten woensdag positief bij aankomst op de luchthaven, de 26 andere gevallen zijn geconstateerd binnen de zogeheten olympische 'bubbel'. Het totaal aantal mensen bij de Spelen die besmet zijn, is opgelopen tot 287. De telling begon op 23 januari, toen de eerste deelnemers naar China reisden.

Johan de Wit, de Nederlandse coach van de Japanse schaatsploeg, testte ook positief op het virus. Hij is al een week in het olympisch dorp en testte steeds negatief. Hij is mogelijk besmet door iemand die later in het dorp arriveerde.

Wachten op privacy instellingen...
23.30

Ook nachtclubs in Brabant open?

Nachtclubs zijn twee jaar coronasluiting meer dan beu en daarom gooien ze op 12 februari uit protest de deuren open. Dat blijkt uit een verklaring van protestgroep 'De Nacht staat op'. Volgens diverse media zouden er plannen zijn in onder meer Den Bosch, Helmond, Amsterdam en Rotterdam. "Om de overheid en iedereen wakker te schudden", zegt dj en woordvoerder Joost Gimbel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!