LIVEBLOG

Coronanieuws: nachthoreca zet ook na ministersoverleg openingsactie door

7 februari 2022 om 06:00 • Aangepast 8 februari 2022 om 09:10
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • GGD en RIVM lopen bijna 200.000 positieve tests achter.
  • In de Brabantse ziekenhuizen lagen maandagochtend 201 coronapatiënten.
  • 13.650 nieuwe besmettingen in Brabant, 78.000 in heel Nederland.
  • Bijna kwart leerkrachten zit thuis, geen vervangers te vinden.
  • Carnavalsstichting Tilburg organiseert ook dit jaar geen carnavalsactiviteiten.

Liveblog

22.55

Dit liveblog is afgesloten.

19.53

Toename coronapatiënten komt mogelijk door berekening ziekenhuizen

Een aantal ziekenhuizen meldde enige tijd alleen de aantallen coronapatiënten die waren opgenomen omdat ze ziek waren geworden van een coronabesmetting. Vanaf maandag geven alle ziekenhuizen weer het complete aantal patiënten door dat met een coronabesmetting in de ziekenhuizen ligt.

Mogelijk is dat de verklaring voor de recordstijging van het aantal opgenomen patiënten die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag meldde.

Van zondag op maandag steeg het aantal opgenomen patiënten met 149, de grootste stijging in één dag sinds december 2020. Die stijging kan niet worden verklaard door de nieuwe opnames. Dat waren er afgelopen etmaal in totaal 168, lager dan het gemiddelde aantal van afgelopen week.

17.29

Nachthoreca zet ook na overleg met minister openingsactie door

De nachthoreca zet de voor zaterdag geplande openingsactie De Nacht staat op door. Dat zei Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) na een gesprek met minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. De clubs openen de deuren omdat ze het er niet mee eens zijn dat ze al zo lang dicht moeten blijven vanwege de coronamaatregelen.

De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het OAC. De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. Volgens de nu geldende regels moet de horeca om tien uur 's avonds sluiten en is een zitplaats verplicht.

Adriaansens heeft gezegd dat er voor het weegmoment van 15 februari geen versoepelingen in zitten voor de nachtclubs. Ook waarschuwde ze dat ondernemers die zich niet aan de regels houden een boete riskeren. Volgens De Kroon wil de minister vrijdag wel 'iets van perspectief bieden' voor de nachthoreca. Hij spreekt van een 'goed gesprek' met de minister.

16.12

Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind 2020

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen met 149 tot 1493. Datis de grootste stijging sinds eind 2020, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op maandagen liggen de opnamecijfers wel vaker hoger dan de rest van de week, maar een dergelijke grote toename kwam sinds 29 december 2020 dus niet meer voor. In de voorgaande drie dagen daalde het aantal patiënten met corona onder de leden juist, met in totaal 42. Het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen is nog altijd relatief laag. Ter vergelijking: half december waren het er nog ruim duizend meer dan nu.

In onze provincie was ook sprake van een ferme stijging. Hier liggen nu 201 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

16.03

Huisartsenpost Oss gesloten door uitval personeel

De huisartsenpost in Oss is deze week tot en met vrijdagavond 11 februari gesloten, vanwege personeelsuitval door corona. Wie in de regio Noordoost-Brabant naar de huisartsenpost wil, zal moeten uitwijken naar Den Bosch en Uden. Die posten zijn wel open.

"We houden de situatie nauwlettend in de gaten en zodra de bezetting het toelaat, zullen we weer terug gaan naar onze reguliere locaties en openingstijden", schrijft de organisatie Huisartsenposten Oost-Brabant.

LEES OOK: Huisartsenpost in Oss deze week dicht door corona-uitval bij personeel

15.34

Bijna 78.000 nieuwe coronagevallen in heel Nederland

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 77.648 positieve coronatests geregistreerd. In werkelijkheid zijn meer besmettingen vastgesteld, want de achterstand is in de afgelopen dag verder opgelopen. In totaal zijn nog zo'n 200.000 tests niet verwerkt in de cijfers.

In Amsterdam zijn 2827 positieve tests geconstateerd. Daarna volgt Breda met 2347 nieuwe gevallen, maar daar kunnen ook veel nameldingen tussen zitten. Op zondag waren er in Breda namelijk slechts 175 positieve tests.

Het RIVM kreeg in de afgelopen zeven dagen 539.313 meldingen van positieve tests, maar de grote achterstand betekent dat er waarschijnlijk meer dan 600.000 positieve tests waren. Gemiddeld komt het neer op 77.045 nieuwe gevallen per dag.

15.31

13.650 nieuwe besmettingen in Brabant

Wachten op privacy instellingen...
15.17

Transavia vliegt vanaf 14 februari weer naar Marokko

Vliegmaatschappij Transavia biedt vanaf 14 februari weer reizen aan naar Marokko. Om te beginnen gaat het om vluchten naar de steden Marrakesh en Tanger. Aan het eind van de maand voegt Transavia, dat vanuit Nederland normaal gesproken de meeste vluchten naar Marokko aanbiedt, de badplaats Al Hoceima toe. De hoeveelheid vluchten wordt onder meer bepaald door de vraag die er is, laat Transavia weten.

Marokko sloot eind oktober de grenzen voor vluchten vanuit Nederland vanwege het hoge aantal coronabesmettingen in dat land. Nadat het Noord-Afrikaanse land het vliegverbod had ingesteld voor vluchten van en naar Nederland heeft Transavia tien repatriëringsvluchten uitgevoerd. Vanaf 7 februari is het luchtruim heropend.

15.15

GGD en RIVM lopen bijna 200.000 positieve tests achter

Voor de zesde dag op rij stijgt het aantal positieve coronatests dat nog niet is geregistreerd. De achterstand bedraagt inmiddels 191.000 gevallen, het hoogste aantal ooit. Dit zijn besmettingen die al wel bevestigd zijn, maar die nog niet konden worden doorgevoerd in de computersystemen.

Op zondag stond de teller op 186.000 nog niet geregistreerde positieve tests, en vorige week dinsdag waren het er 81.000. Dit betekent dat er binnen een week 110.000 positieve tests meer waren dan er zijn doorgegeven.

14.23

Minister Kuipers: 'Populariteit petitie Onverdeeld Open bewijst weerstand coronapas'

De grote populariteit van de petitie Onverdeeld Open, "geeft aan dat er veel weerstand is" tegen het coronatoegangsbewijs, zegt zorgminister Ernst Kuipers. "Dat geluid was er ook al wel", zegt hij. Het manifest tegen de coronapas van Onverdeeld Open is inmiddels bijna 600.000 keer ondertekend.

De inzet van de coronapas "is een lastige afweging", zegt Kuipers hierover. Het kabinet gebruikt het toegangsbewijs als "brug" tussen "aan de ene kant de wens zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te openen en aan de andere kant de noodzaak om het aantal besmettingen en het aantal ernstig zieken nog enigszins in te perken".

De noodzaak om op veel plekken een 3G-pas te vragen (mensen krijgen dan toegang als ze negatief getest zijn, of recent gevaccineerd tegen of genezen van het coronavirus) wordt ook deze week opnieuw gewogen, geeft Kuipers aan. Hij benadrukt dat er steeds rekening gehouden wordt met alle grondrechten.

13.50

Leraren worden persoonlijk aangesproken op coronaregels

Het is momenteel een "enorme uitdaging" voor basisscholen om het onderwijs draaiende te houden. Dat zegt de koepel, de PO-Raad. Veel leraren zijn besmet met het coronavirus en ook de werkdruk leidt tot uitval. "Schoolbesturen maken zich zorgen over het sociaal-emotionele welzijn van hun teams. Ze moeten steeds veel schakelen, er komt nogal wat op hun bordje te liggen", aldus de raad.

Wat de PO-Raad regelmatig hoort, is dat leraren "best ingewikkelde en vervelende gesprekken met ouders hebben. Ouders zeggen: tot hier en niet verder, ik wil niet dat mijn kind een mondkapje draagt. Leraren en schoolleiders worden soms persoonlijk aangesproken op het beleid dat zij niet hebben bedacht. Dat wordt soms persoonlijk en emotioneel. Het is best moeilijk als je er steeds op aangesproken wordt. En er zijn al grote personeelstekorten. Dit vraagt veel van personeel, en in sommige gevallen vallen mensen daardoor uit."

12.25

Petitie tegen coronapas groeit met recordsnelheid

Een petitie heeft op Petities.nl nog nooit zo snel zo veel handtekeningen gekregen als die voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs die sinds vrijdag online staat. Dat zegt oprichter Reinder Rustema van de website. De petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer onder het motto Onverdeeld Open was maandag rond het middaguur al 594.000 keer ondertekend. Zondagavond ging de teller over het half miljoen heen.

12.15

Reissector boos over achterhaalde reisadviezen

De strenge reisadviezen van de overheid zijn achterhaald en de aanscherping van deze adviezen maandagochtend heeft tot woede in de reissector geleid. Helemaal omdat het ziektebeeld bij de omikronvariant van het coronavirus milder lijkt. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR moet het 'nieuwe fenomeen' daarom niet met 'oude maatregelen' worden bestreden.

11.19

Carnavalsstichting Tilburg organiseert ook dit jaar geen carnavalsactiviteiten

Carnavalsstichting Tilburg heeft besloten ook dit jaar geen carnavalsactiviteiten te organiseren. Vorig jaar viel dat besluit al in oktober. Dit jaar was er nog lange tijd hoop op minder coronamaatregelen tijdens de carnavalsperiode. Die kans is er nog altijd, maar het besluit daarover valt voor de carnavalsstichting te laat. Het organiseren van carnavalsactiviteiten, passend binnen de tradities en protocollen, vereist namelijk de nodige voorbereiding.

11.16

Bijna alle bloeddonoren hebben antistoffen tegen coronavirus

Ongeveer 97 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus. Dat heeft bloedbank Sanquin gemeten in de meest recente studies. De meeste van die antistoffen zijn opgewekt door vaccinatie. Mensen die zijn gevaccineerd én een keer zijn besmet met het coronavirus hadden de meeste antistoffen. Mensen boven de 60 jaar oud hadden minder antistoffen dan mensen beneden de 40 jaar oud.

Het testlab van Sanquin (foto: ANP 20220/Robin Utrecht).
Het testlab van Sanquin (foto: ANP 20220/Robin Utrecht).
11.13

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen bevonden zich maandagochtend 201 coronapatiënten. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. Vrijdag waren dit er nog 172. De afgelopen 24 uur zijn in de Brabantse ziekenhuizen 24 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat dertien coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Twee coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.01

Bijna kwart leerkrachten zit thuis, geen vervangers te vinden

Door de oplopende coronabesmettingen gaan steeds meer schoolklassen dicht, vooral vanwege afwezige leerkrachten. Bijna een kwart (23 procent) van de leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs zit inmiddels thuis, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De organisatie baseert zich op een peiling onder duizend schooldirecteuren. Vervangers zijn nauwelijks nog te vinden: 90 procent van de ondervraagde directeuren geeft aan dat dit niet lukt.

Leerlingen van het Da Vinci College in Roosendaal aan het werk in coronatijd.
Leerlingen van het Da Vinci College in Roosendaal aan het werk in coronatijd.
10.42

Afgelopen week 332.000 afspraken voor toegangstesten

Commerciële coronatesters hadden vorige week 332.000 afspraken voor toegangstesten staan, voor mensen die naar de horeca, een museum, een pretpark of een voetbalwedstrijd wilden gaan. Dat is vrijwel gelijk aan de 334.000 afspraken van vorige week. De drukste dag was afgelopen zaterdag met ongeveer 76.000 testafspraken, meldt Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang. De zaterdag ervoor stonden zo'n 79.000 testafspraken ingepland.

Drukte bij het testen voor toegang in Breda (foto: Raymond Merkx).
Drukte bij het testen voor toegang in Breda (foto: Raymond Merkx).
10.21

Hogescholen geven eerstejaars weer extra tijd voor studiepunten

Eerstejaars studenten in het hoger beroepsonderwijs krijgen weer een jaar extra tijd om hun verplichte studiepunten te halen. "Het opschorten van het bindend studieadvies geeft onze studenten extra lucht", zegt Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen bij de NOS. Het bindend studieadvies werd ook de afgelopen twee jaar opgeschort vanwege de coronapandemie. Limmen erkent dat studenten dit graag eerder in het schooljaar hadden willen weten.

10.15

Aantal coronabesmettingen op Spelen in Peking opgelopen naar 385

Het totaal aantal positieve coronagevallen bij de Winterspelen van Peking is verder opgelopen naar 385. Dat is geteld vanaf 23 januari, toen de eerste deelnemers in de Chinese hoofdstad arriveerden. De organisatie meldde maandag 24 nieuwe besmettingen bij deelnemers, onder wie twaalf sporters of teambegeleiders. De nieuwe gevallen kwamen uit 74.000 tests, die zondag waren afgenomen. Van de Nederlandse equipe is nog niemand positief getest.

10.14

Petitie tegen coronatoegangsbewijs ruim 550.000 keer ondertekend

De petitie om het coronatoegangsbewijs in Nederland af te schaffen is in een paar dagen ruim 550.000 keer ondertekend. Dat maakte de NOS maandagochtend vroeg bekend. De handtekeningenactie is opgezet door de zogenoemde coalitie Onverdeeld Open, waarvan oud-staatssecretaris Mona Keijzer mede-initiatiefnemer is.

09.10

Canadese ijshockeysters eisen inzage in coronatests Rusland

De Canadese ijshockeysters hebben op de Olympische Spelen geweigerd om de ijsvloer op te komen voor de groepswedstrijd tegen Rusland. Canada wilde eerst de recente testuitslagen van de Russische ijshockeysters zien, aangezien heel wat speelsters uit die ploeg vorige week positief hadden getest op het coronavirus. De Canadese ploeg verscheen een uur later dan de bedoeling was alsnog op het ijs en versloeg Rusland met 6-1.

09.00

Strenger reisadvies voor twaalf landen, waaronder Turkije en Suriname

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de reisadviezen voor twaalf landen buiten de Europese Unie aangescherpt. Vanwege de snel oplopende aantallen coronabesmettingen gelden Albanië, Bosnië en Herzegovina, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië, Suriname, Tunesië en Turkije vanaf dinsdag als 'zeer hoogrisicogebied'. Reizigers uit deze landen moeten bij aankomst in Nederland in quarantaine.

Reizigers in de ontvangsthal van een luchthaven Schiphol (foto: ANP 2021/Evert Elzinga).
Reizigers in de ontvangsthal van een luchthaven Schiphol (foto: ANP 2021/Evert Elzinga).
07.06

Aantal coronabesmettingen op Caribische eilanden daalt flink

Het totaal aantal coronabesmettingen op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk daalt flink. Als gevolg daarvan zijn alle eilanden bezig met versoepeling van de coronamaatregelen. Op 16 januari waren er op Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba bij elkaar 16.930 actieve besmettingen met corona geregistreerd. Een week later, op 23 januari, waren dat 9638 gevallen en zondag 2094 gevallen, een daling van bijna 15.000 in drie weken.

06.50

Adriana Jelinkova in tranen: angst voor coronavirus veroorzaakte veel stress

Adriana Jelinkova reageerde geëmotioneerd na haar teleurstellende optreden op de Olympische Spelen. De Nederlandse alpineskiester kende in aanloop naar de reuzenslalom veel stress vanwege het coronavirus. "Ik heb niet kunnen slapen", vertelde ze bij de NOS. "Ik heb heel lastige dagen achter de rug. Ik wist niet of ik mocht racen. Ik had paniekaanvallen en een lijf vol stress. Dat heb ik nog nooit zo ervaren."

05.50

Instroom eerstejaars hbo terug op pre-coronaniveau

Het aantal hbo-studenten is in het studiejaar 2021/2022 licht gestegen tot een recordaantal van 492.518, een stijging van 0,4 procent. De instroom van eerstejaars studenten daalde ten opzichte van het vorige studiejaar met 8,6 procent, waarmee de studenteninstroom weer uitkomt op het niveau van vóór de coronacrisis. Dit blijkt uit de jaarlijkse cijfers die de Vereniging Hogescholen vandaag publiceert.

05.14

Australië opent op 21 februari weer zijn grenzen voor toeristen

Australië opent vanaf 21 februari weer zijn grenzen voor alle volledig tegen het coronavirus gevaccineerde buitenlandse bezoekers, kondigt premier Scott Morrison aan. Daarmee komt een einde aan een pakket reisbeperkingen dat tot het strengste en langstlopende ter wereld behoort. "Het is bijna twee jaar geleden dat we de beslissing namen om de grenzen van Australië te sluiten", zei Morrison. Het land laat sinds 1 december alweer buitenlandse studenten en arbeidskrachten toe.

Brisbane in Australië (foto: ANP 2018).
Brisbane in Australië (foto: ANP 2018).
04.45

'Veel eenzaamheid en stress bij buitenlandse student'

Internationale studenten in Nederland gaan gebukt onder eenzaamheid en werkdruk. Twee landelijke studentenorganisaties roepen maandag de politiek op hun situatie te verbeteren, meldt het AD. Het Interstedelijk Studenten Overleg en de Landelijke Studentenvakbond vrezen voor de kwetsbare positie van internationale studenten in ons land. Ze krijgen geregeld studenten aan de lijn die door strikte regels, de coronacrisis en eenzaamheid in de knel zitten.

03.46

Migrant zet kabinet klem met weigeren coronatest

Het lukt het kabinet niet een antwoord te vinden op migranten die hun uitzetting frustreren door een coronatest te weigeren. Vorig jaar werden 1360 van de 4970 geboekte uitzetvluchten geannuleerd omdat een vreemdeling weigerde mee te werken aan de voor vertrek benodigde afname van een coronatest. Het is inmiddels verreweg de belangrijkste reden dat uitzetting mislukt, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

03.30

NS rijdt met minder treinen vanwege uitval personeel

De NS laat vanaf deze maandag minder treinen rijden omdat het kampt met personeelstekorten als gevolg van ziekte of omdat medewerkers in quarantaine zitten vanwege de coronaregels. Op trajecten waar vorige week nog zes treinen per uur reden, wordt afgeschaald naar vier. Op trajecten waar vier treinen per uur reden, worden dat er twee. De afschaling vindt in stappen plaats. Op 21 februari wil het vervoersbedrijf alle aanpassingen hebben doorgevoerd.

03.29

Schoolreisjes gaan in de ban

Doordat Nederlandse tieners niet geboosterd worden zijn ze in het buitenland niet welkom bij trekpleisters, en dus schrappen scholen de unieke reizen voor hun scholieren, is te lezen in De Telegraaf. Landen zoals Frankrijk, Italië en Duitsland vragen een booster bovenop een vaccinatie van enige tijd geleden als mensen naar een museum, restaurant of toeristische trekpleister willen. Wie wil nu naar Rome als je niet naar binnen mag in het Colosseum, de Vaticaanse Musea of een goede pizzeria, vraagt de krant zich af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!