Parkwachter torent 70 meter boven het Spoorpark uit en is volgend jaar af

9 februari 2022 om 16:22
nl
De nieuwe woontoren in het Tilburgse Spoorpark heeft een naam: de Parkwachter. Eind dit jaar start de bouw het 70 meter hoge gebouw in de hoek van Hart van Brabantlaan en Ringbaan-West. Er komen honderd huurwoningen in de toren. Ter vergelijking: Westpoint, de hoogste woontoren in Tilburg, is 142 meter hoog.
Profielfoto van Collin BeijkProfielfoto van Omroep Tilburg
Geschreven door

Om een goede naam te vinden heeft projectontwikkelaar Roozen van Hoppe een prijsvraag uitgeschreven. Daar kwamen bijna 80 reacties op. De jury koost unaniem voor De Parkwachter ook al had het met 'De Schoonheid' en 'Parktoren' goede alternatieven.

In de toren aan de westkant van het Spoorpark komen ongeveer honderd woningen. Het zijn allemaal huurappartementen, maar wel in verschillende prijsklassen. Elke verdieping telt vijf woningen.

  • Socialehuurappartementen voor starters van zo'n 50 vierkante meter.
  • Middenhuurappartementen van zo'n 75 tot 79 vierkante meter.
  • Appartementen in de vrije huursector van 90 tot 100 vierkante meter.

Penthouse
In de 'kroon' van De Parkwachter komt een penthouse van twee etages. "Daar is al flink wat interesse voor, want het uitzicht van dat appartement over de stad wordt prachtig", vertelt Desiree Curfs van Roozen van Hoppe. "Ook voor de andere woningen hebben zich sinds maandag veel mensen ingeschreven."

Hoewel de middenhuurappartementen niet onder de huurtoeslaggrens vallen, zijn ze volgens Curfs wel toegankelijk voor de gewone Tilburger. "Het zijn ruime woningen die voor politiemensen of zorgverleners goed te betalen zijn." De socialehuurappartementen zijn een stuk kleiner, maar ook echt bedoeld voor starters die weer doorstromen.

Ander ontwerp
In eerste instantie was er een V-vormige toren gepland, maar dat ontwerp viel niet in de smaak in de buurt. De architect ging terug naar de tekentafel en kwam met een veel rondere toren terug. "Dat werd heel positief ontvangen tijdens een bijeenkomst met de buurt. Dat is un schôon toren naast ons, werd er gezegd", vertelt Curfs lachend.

De Parkwachter (afbeelding: Roozen van Hoppe)
De Parkwachter (afbeelding: Roozen van Hoppe)

De Parkwachter wordt tegen het talud van de Ringbaan-West gebouwd, vlak naar flatgebouw De Grote Eik. Dat is een opgave omdat er niet veel ruimte is. "We willen ook dat het Spoorpark zijn entree en parkfunctie behoudt en er aan beide kanten leven in de brouwerij is", legt Curfs uit. Sommige bewoners vinden dat door het nieuwe ontwerp de flat De Grote Eik ook meer bij het Spoorpark getrokken wordt.

De eerste drie etages van de toren bestaan volledig uit ruimtes met een maatschappelijk functie. De projectontwikkelaar is in gesprek met buurman BeweegR. Het sportcentrum wil mogelijk uitbreiden. Ook wordt er gekeken naar huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers volgens Curfs. "Het zou wel eens een heel gezond hoekje kunnen worden."

Korte bouwtijd
De bedoeling is dat de bouw van De Parkwachter in het Spoorpark nog dit jaar begint. Bij projectontwikkelaar Roozen van Hoppe hopen ze vroeg mogelijk in het najaar. "We hebben het geluk dat we ook zelf bouwen en prefab kunnen aanleveren op de bouwplaats."

Dat laatste is de mede reden dat de toren eind 2023 af moet zijn en de eerste sleutels overhandig moeten worden. "Want we willen de overlast voor de buurt en parkbezoekers zoveel mogelijk beperken", besluit Curfs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!