Coronanieuws: vervangende testlocatie in Breda - 7.116 besmettingen
De hoofdpunten:
- De GGD opent een vervangende testlocatie in Breda.
- In Brabant kwamen er 7.116 besmettingen bij.
- 'RIVM hield rekening met catastrofale impact corona'.
- Enkele duizenden bij protest Den Haag tegen coronamaatregelen
- Grote incidenten blijven uit tijdens actie De Nacht staat op.
Liveblog
Dit liveblog is afgesloten
GGD West-Brabant opent vervangende testlocatie aan de Heerbaan
De GGD West-Brabant opent vanaf maandag een vervangende testlocatie in het oude ABN AMRO-gebouw aan de Heerbaan in Breda. De huidige testlocatie aan de Langendijk, op het terrein van het oude Amphia ziekenhuis, verdwijnt. Door werkzaamheden op dit terrein is aan de GGD gevraagd om hier op korte termijn te stoppen met testen en het terrein te verlaten.
In de afgelopen maanden zijn er verschillende locaties in Breda en omgeving onderzocht. Het leegstaande ABN AMRO-kantoor aan de Heerbaan is voor de GGD het meest geschikt. De GGD kiest hiermee bewust voor een binnenlocatie, een zogenoemde ‘walk through’-locatie. Dit betekent dat bezoekers eerst hun auto of fiets parkeren op het eigen parkeerterrein en daarna lopend het gebouw binnengaan. Met een binnenlocatie bieden we zowel bezoekers als eigen medewerkers een veilige omgeving en betere voorzieningen gedurende alle jaargetijden.
Media: vrijheidskonvooien willen toch oprukken richting Brussel
Ondanks een verbod in Brussel te demonstreren, willen zogenoemde vrijheidskonvooien toch oprukken richting de Belgische en Europese hoofdstad. Volgens Vlaamse media verzamelen zich al groepen betogers met hun voertuigen op parkeerplaatsen in Frankrijk en Luxemburg. Bij het Noord-Franse Lille kwamen inmiddels honderden deelnemers bijeen. Ook vanuit Nederland zouden activisten tegen onder meer de coronamaatregelen zich klaarmaken.
De demonstranten willen de grote snelwegen naar Brussel vermijden om te voorkomen dat ze aan de grens of in België worden tegengehouden. Ze zouden de voorkeur geven aan kleinere wegen en ook niet in te grote groepen de grens willen oversteken.
Ondertussen waarschuwen de autoriteiten dat het maandag tot grote verkeersproblemen richting Brussel kan komen, en ook in de Europese wijk van Brussel met de Europese instellingen.
Het fenomeen van de vrijheidskonvooien is komen overwaaien uit Canada. In Den Haag was zaterdag een actie van betogers met vrachtauto's en andere voertuigen. In Parijs heeft de politie zaterdag traangas afgevuurd en honderden boetes uitgedeeld om een verzameling konvooien uit heel Frankrijk op te breken.
RIVM hield rekening met ‘catastrofale’ impact corona, maar deelde dat niet met publiek
Er is geen reden tot zorg over het coronavirus, zei het RIVM publiekelijk in februari 2020. Maar achter de schermen bij het RIVM-management was de stemming heel anders. Nog voor de eerste besmetting was gemeld, werd er rekening gehouden met catastrofale gevolgen en tienduizenden coronadoden. Dat meldt de NOS.
Dit blijkt uit duizenden e-mails van managementteam-leden van het RIVM die recent zijn vrijgegeven door het ministerie van Volksgezondheid. De stukken zijn gepubliceerd na Wob-verzoeken van de NOS en andere media. Ze laten zien dat het RIVM niet werd overvallen door de komst van het coronavirus naar Nederland.
Vragen over de Wob-stukken wilde het RIVM niet beantwoorden, wel gaf het instituut een algemene reactie, die onder dit artikel is gepubliceerd. Het RIVM wijst erop dat het in de stukken gaat om scenario's, niet om voorspellingen.
Truckers vertrekken bij ADO-stadion
De eerste vrachtwagens van de groep truckers die sinds zaterdag bij het ADO-stadion in Den Haag staat geparkeerd, zijn vertrokken vanaf de parkeerplaats. De hekken zijn kort voor 16.30 uur opengezet.
Op het terrein stonden enkele tientallen vrachtwagens, die zaterdag hadden meegedaan aan de blokkade-actie van Freedom Convoy Nederland. Ze hebben daar de nacht doorgebracht en hadden zelf de hekken met een slot dichtgedaan.
De chauffeurs en hun sympathisanten zeiden dat ze daarmee reageerden op een 'gijzeling' door de politie, die in de nacht een tijdlang de uitgang zou hebben geblokkeerd.
Aanvankelijk wilden de Convoy-truckers zich aansluiten bij een protest zondagmiddag op het Malieveld. Van de gemeente mochten ze hun voertuigen aan de Boorlaan parkeren, naast het Malieveld, waarop ze zich dan lopend konden aansluiten bij de demonstratie van Nederland in Verzet, eveneens tegen de coronaregels. Of er truckers hebben meegelopen met die demonstratieve optocht is niet bekend. In elk geval stonden er geen vrachtwagens op de Boorlaan.
Waar de vrachtwagenchauffeurs nu naartoe gaan, kan een politiewoordvoerder niet zeggen: "Misschien richting Brussel, of naar huis. Of naar hun werk."
Aantal nieuwe positieve coronatests met ruim 60.000 weer gedaald
Het aantal nieuw ontdekte coronabesmettingen is met iets meer dan 60.000 opnieuw gedaald. Tussen zaterdag- en zondagochtend noteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 60.227 nieuwe besmettingen. Een dag eerder kwamen na correctie 70.348 nieuwe besmettingen aan het licht. In Brabant kwamen er 7.116 besmettingen bij.
Iets meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares en op de verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen is weer iets toegenomen. Op de ic’s liggen zondag 179 coronapatiënten, drie meer dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1303 coronapatiënten, acht meer dan een dag eerder. Op de intensive cares werden elf nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 152. Zaterdag waren dat er nog respectievelijk dertien en 195.
Bergingsbedrijf bedreigd na beëindiging truckersprotest
Tijdens de truckersdemonstatie van Freedom Convoy Nederland in Den Haag afgelopen zaterdag, een protest tegen de coronamaatregelen, werd takel- en bergingsbedrijf A. Barendregt ingeschakeld om trucks weg te slepen mochten de truckers niet vrijwillig vertrekken. Dat wordt het bedrijf bepaald niet in dank afgenomen, meldt Hart van Nederland.
Vanwege die actie lag het verkeer in een deel van het centrum plat en daar wilde de politie een einde aan maken. Uiteindelijk hoefde het takelbedrijf er niet aan te pas te komen en vertrokken de truckers uit eigen beweging, maar het feit dat het bedrijf alleen al werd opgeroepen en ter plaatse kwam, zorgde voor veel woede op social media.
Aan de lopende band wordt opgeroepen het bedrijf op Google Maps slechte recensies te geven en dat gebeurt ook massaal.
Enkele duizenden bij protest Den Haag tegen coronamaatregelen
Enkele duizenden mensen zijn zondagmiddag naar Den Haag gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Het aantal demonstranten ligt beduidend lager dan de 25.000 deelnemers die organisator Nederland in Verzet zei te verwachten. Voven het podium vanwaar optredens en sprekers van zich laten horen, hangt een bord met in hoofdletters de tekst Nooit meer kabinet Rutte! Op protestborden is onder meer te lezen: 'Rutte rot op'.
Gemeente Den Haag: groep truckers wil niet weg bij ADO-stadion
Een groep truckers die sinds zaterdag bij het ADO-stadion in Den Haag staat geparkeerd, wil het terrein niet verlaten. Volgens de gemeente hebben ze zichzelf ingesloten. De politie is aanwezig en de situatie is momenteel 'beheersbaar', meldt een woordvoerder van de gemeente. De truckers zijn na de demonstratie van Freedom Convoy Nederland zaterdag naar het stadion uitgeweken en hebben daar de nacht doorgebracht.
Vier aanhoudingen bij truckersprotest Den Haag
Bij de truckersdemonstratie van Freedom Convoy Nederland in Den Haag zijn zaterdag vier mensen aangehouden. Twee mensen werden opgepakt wegens belediging, twee anderen voor openlijke geweldpleging. Zondagochtend zat nog een van de vier vast, meldt een woordvoerder van de politie. Vanwege de actie zaterdag lag het verkeer in een deel van het centrum plat. De Convoy-betogers hielden het protest omdat ze naar eigen zeggen af willen van het "afbraakbeleid van Rutte" en van "alle maatregelen die de afgelopen twee jaar zijn ingevoerd", zoals de mondkapjesplicht.
Boete voor Amsterdamse nachtclubs die deuren openden
Tijdens de protestactie 'De Nacht staat op' is bij 25 Amsterdamse nachtclubs geconstateerd dat ze illegaal open waren. Volgens een woordvoerder van de gemeente kunnen zeker 24 clubs een boete van 4500 euro verwachten. Burgemeester Femke Halsema had deze eigenaren op voorhand gewaarschuwd dat als ze open zouden gaan, ze een dwangsom riskeerden. Bij herhaling volgt sluiting.
Convoy-deelnemers bij ADO-stadion mogen centrum Den Haag in
De truckers die zaterdagnacht bij het ADO-stadion net buiten Den Haag geparkeerd stonden, mogen zich aansluiten bij de demonstratie later deze dag op het Malieveld. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen van Den Haag besloten. Om hoeveel truckers het precies gaat, weet een woordvoerder niet. Maar hij spreekt van een 'beperkte groep'. De truckers mogen hun voertuigen in de Boorlaan parkeren, naast het Malieveld, en zich lopend aansluiten bij de demonstratie.
Coronatijd vastgelegd op gevoelige plaat
De Tilburgse fotografe Maria van der Heyden legt al sinds het begin het leven van alledag tijdens de coronapandemie vast. “ Dingen waar je nu niet meer bij stilstaat. Dat je met je elleboog de deur openmaakt, dat mensen bij het oversteken niet het knopje wilden induwen.” Negenhonderd foto’s van de coronacrisis zijn allemaal gratis te zien en te downloaden via de site van het Regionaal Archief in Tilburg.
Rotterdamse clubs kregen verzoek te sluiten tijdens protestactie
Alle acht nachtclubs die in Rotterdam meededen met de protestactie 'De Nacht staat op' zijn gewaarschuwd en kregen het verzoek de deuren te sluiten. Volgens een woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben zich geen excessen voorgedaan. Wel wordt tegen vier zaken een bestuurlijke rapportage opgesteld, op basis waarvan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom kan opleggen. De woordvoerster kon nog niet zeggen wat de reden hiervan is.
Actie 'De Nacht staat op' verliep overwegend rustig
De protestactie 'De Nacht staat op' is overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca zaterdagavond in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Bij verschillende nachtclubs en discotheken in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het erg druk. Veel locaties waren op voorhand uitverkocht.
Nederland in Verzet demonstreert in Den Haag
Het Malieveld in Den Haag is zondagmiddag het toneel van een demonstratie tegen de coronamaatregelen, onder het motto 'wij zijn de leugens zat'. De betoging wordt georganiseerd door Nederland in Verzet. De deelnemers lopen een protestmars die begint en eindigt op het Malieveld. De organisatie zegt te rekenen op 25.000 deelnemers. De demonstratie begint om een uur 's middags en duurt tot ongeveer vier uur.
Protest-raveparty in Maastricht
In Maastricht waren zaterdagavond enkele duizenden jongeren op de been voor een illegale raveparty. Ze protesteerden naar eigen zeggen tegen het feit dat de nachthoreca niet open mag in de stad op straffe van een dwangsom van 50.000 euro. Kort voor middernacht liep het feestje tegen het einde en waren veel jongeren alweer vertrokken.
Handhavers maken einde aan feest in Patronaat in Haarlem
Handhavers hebben zaterdagavond een einde gemaakt aan het feest in het Patronaat in Haarlem. Om kwart voor elf sommeerden boa's de club om te stoppen met de optredens. Volgens de directeur verliep dit rustig. Het Patronaat hing een boete van 50.000 euro boven het hoofd als de club geen gehoor zou geven aan het bevel te stoppen met het feest. De directeur zei blij te zijn dat het Patronaat zaterdag ruim anderhalf uur open is geweest.
Boete voor poppodium 013 in Tilburg vanwege openen deuren
Poppodium 013 in Tilburg heeft zaterdagavond een boete van 10.000 euro gekregen omdat de club in strijd met de coronaregels zaterdagavond na tien uur open was. Boa's die kwamen controleren, legden de boete op, zei een woordvoerder van 013. Het feest ging wel door. Het poppodium verkocht 1400 kaartjes voor de avond die werd georganiseerd als protest tegen de coronamaatregelen.