Marcel van Oss leidt vertrouwenspersonen op: 'John de Mol is ook welkom'

13 februari 2022 om 15:55 • Aangepast 14 februari 2022 om 11:30
nl
Het onderwerp 'grensoverschrijdend gedrag' staat boven aan de agenda. Dat merkt ook Marcel van Oss van het bedrijf Van Oss en Partners uit Den Bosch, waar al 25 jaar vertrouwenspersonen worden opgeleid. Maar er is nog heel wat te winnen als het gaat om het informeren van leidinggevenden. "Zij denken vaak, wij hebben dat niet nodig. Het staat echt onderaan het prioriteitenlijstje." Ook John de Mol kreeg een aanbod om een cursus bij hem te volgen.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Sinds de seksuele intimidatie bij het programma The Voice of Holland naar buiten kwam, is het land in rep en roer. De onthullingen volgen elkaar in rap tempo op.

Het versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s kostte Ajax-directeur Marc Overmars zijn baan. En PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapte zelf op na ernstige meldingen van ongewenst gedrag door verschillende vrouwen.

Televisiemagnaat John de Mol kreeg veel kritiek toen hij reageerde op de uitzending van het programma BOOS dat de misstanden bij The Voice of Holland aan het licht bracht. "Het probleem dat vrouwen niet snel melding maken van dit soort zaken speelt veel breder", zei De Mol in zijn reactie. "Vrouwen hebben kennelijk een soort schaamte. Ik weet niet wat het is. Ik wil me er graag in verdiepen."

Later maakte hij excuses. “Het is mij duidelijk geworden dat vrouwen zich niet zullen melden als de cultuur in een bedrijf niet als veilig genoeg wordt ervaren. Ik reken het mezelf aan dat dit in mijn bedrijf kennelijk zo is en ga me voor de volle 100 procent inzetten om dit te veranderen. Ik sta open om hier meer over te leren met behulp van experts en de dialoog intern hierover aan te gaan."

"John de Mol reageerde niet op mijn oproep, 43 leidinggevenden wel."

Volgens Van Oss was het een enorme misser. Hij deed een publiekelijke oproep aan de De Mol om een cursus bij zijn bedrijf te volgen. De Mol zelf reageerde niet, 43 andere leidinggevenden wel. Van Oss ziet het als een kentering. "Hier ligt dé kans voor een cultuuromslag, waarbij iedereen er echt voor moet gaan."

Van Oss weet niet beter dan dat directieleden niet zo snel binnenstappen bij zijn bedrijf. "Zij denken vaak: wij hebben dan niet nodig. Er is al beleid en we hebben een vertrouwenspersoon, dus alles is geregeld. Wat kan ons nog gebeuren? Dat is de algehele redenatie. Het staat echt onderaan het prioriteitenlijstje. Maar het is naïef om te denken dat het dan niet gebeurt. Want het gebeurt overal."

"Flirten, aanrakingen, het kan goed bedoeld zijn maar toch als heel bedreigend worden ervaren."

De grenzen zijn vaag, meent Van Oss. "Het is een grijs gebied. Flirten, aanrakingen, troosten, het kan goed bedoeld zijn maar toch als heel bedreigend en onveilig worden ervaren."

"Het is belangrijk dat leidinggevenden hun beleid uitdragen en laten leven binnen het bedrijf", vervolgt hij. "Zij zijn hun eigen voorbeeldfunctie. Maar het is lastig, want de ene keer moet je iemand stevig aanspreken en soms is een goed gesprek of bemiddeling voldoende. Er is een heel palet aan keuzes."

Volgens Van Oss ligt de hoofdverantwoordelijkheid bij de leidinggevende. "De vertrouwenspersoon is er voor de opvang van het slachtoffer, maar de vraag wat we gaan doen om weer een veilige werkplek te creëren, die ligt bij de directie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.