Liveblog

Coronanieuws: Mikkers verrast door loslaten maatregelen, overleg nog nodig

14 februari 2022 om 21:06 • Aangepast 21 februari 2022 om 16:14
nl
In dit liveblog hebben we je maandag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws over de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van Redactie & ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Volgens de NOS worden eind volgende week bijna alle coronabeperkingen opgeheven.
  • Relatief weinig ondernemers vragen steun aan.
  • In Brabant kwamen er 7476 besmettingen bij maandag.
  • Burgemeesters zetten vraagtekens bij sluitingstijd.

Liveblog

22.00

Overleg in Den Bosch tussen gemeente en horeca

Carnaval vieren begint in Oeteldonk al 's morgens vroeg en daarom is het niet raar wanneer de horeca in Den Bosch tijdens de carnavalsperiode al om één uur 's nachts of misschien nog vroeger de tent sluit. Dit zegt burgemeester Jack Mikkers van deze gemeente. Hij vertelt dat het ook in het belang van de openbare orde kan zijn om de sluitingstijden niet te verruimen. "Besef ook wat dit betekent voor de horeca zelf of voor politie en beveiligers als cafés lang open blijven", aldus Mikkers, die overigens zei verrast te zijn door het loslaten van vrijwel alle coronamaatregelen met ingang van eind volgende week. De NOS meldde dat eerder maandagavond.

Mikkers verklaarde verder dat het nog geen uitgemaakte zaak is tot hoe laat kroegen openblijven. Onder meer hierover wordt woensdag gesproken. Ook in diverse andere gemeenten komen dan partijen bij elkaar om over carnaval 2022 te spreken.

LEES OOK: Carnaval vieren zonder coronamaatregelen: 'Zal vooral kroegenfeest zijn'

20.55

Mikkers zet vraagtekens bij sluitingstijd carnaval

Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Den Bosch zet vraagtekens bij het verruimen van de sluitingstijd in de horeca naar één uur ’s nachts. “Ik vind dat met carnaval best lang. Mogelijk gaan dan in Den Bosch de kroegen eerder dicht”, zo zei hij tegen het ANP om eraan toe te voegen dat hierover nog met de horeca zal worden gesproken. Mikkers kan zich wel voorstellen dat clubs en nachtcafés het prettig vinden wanneer ze langer open mogen blijven.

Mikkers staat niet alleen in zijn kritiek. De burgemeesters die maandag in het Veiligheidsberaad bijeen zijn, noemen het onhandig als het kabinet de sluitingstijd in de horeca zou versoepelen naar 01.00 uur. Het Outbreak Management Team gaf daar maandag goedkeuring aan. Een sluitingstijd een uur na middernacht leidt ertoe dat mensen massaal rond die tijd naar buiten stromen en op straat gaan samenklonteren, verwacht Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer. Bovenal willen burgemeesters dat zaken langer mogen openblijven. "Hoe sneller we weer naar normaal gaan, hoe beter", zegt Sybrand Buma van Leeuwarden.

Dinsdag maakt het kabinet verdere versoepelingen bekend. Die komen er volgens de NOS erop neer dat met ingang van eind volgende week bijna alle coronamaatregelen niet meer gelden.

19.10

Meeste coronamaatregelen bijna verleden tijd

De meeste coronamaatregelen worden per 25 februari, ofwel volgende week vrijdag, opgeheven. Dat gaat het kabinet dinsdag vrijwel zeker bekendmaken tijdens een persconferentie, zo meldt de NOS. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gehandhaafd.

Mondkapjes hoeven vanaf eind volgende week niet meer gedragen te worden en er hoeft geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken vervalt.

In de cultuursector en de horeca komt de gewone situatie eerder terug dan verwacht. Nu moeten zaken in deze branches nog om tien uur ’s avonds dicht zijn. Vanaf komende vrijdag gaat dat naar één uur 's nachts. Een week later zijn de algemene sluitingstijden, die vóór corona golden, weer van kracht.

Vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn 1-G gelden, dat wil zeggen dat ze toegankelijk zijn met een negatieve test.

Het veel bekritiseerde coronatoegangsbewijs (ctb) verdwijnt in de ijskast en wordt alleen nog van stal gehaald als er een situatie ontstaat waarin het echt toegevoegde waarde heeft. Wel kan het zijn dat het ctb nog nodig is om naar het buitenland te reizen, omdat andere landen dat als voorwaarde stellen.

Overigens kan het Outbreak Management Team (OM) zich vinden in de versoepelingen die het kabinet afgelopen weekend aankondigde. Hieronder valt onder meer de nieuwe sluitingstijd voor de horeca (01.00 uur) en iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, 'mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is.'

18.00

Aanbieding petitie tegen coronapas uitgesteld

De petitie van onder anderen oud-staatssecretaris Mona Keijzer tegen de coronapas wordt dinsdag toch niet, zoals aangekondigd, overhandigd aan de Tweede Kamer. De initiatiefnemers van Onverdeeld Open willen ook inhoudelijk met het parlement spreken en dat zit er dinsdag niet in. Tot nu toe is de petitie bijna 860.000 keer ondertekend.

"Puur een petitie overhandigen in tien minuten doet geen recht aan het enorme aantal mensen dat getekend heeft. We hebben daarom een verzoek ingediend om in de vorm van een technische briefing of inhoudelijk gesprek ook op de wetenschappelijke onderbouwing in te kunnen gaan", aldus een van de initiatiefnemers, Jona Walk.

In het manifest Onverdeeld Open pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas.

17.55

Minste aanvragen voor loonsteun

De eerste dag voor aanvragen in de achtste periode van loonsteun was met ruim 1800 verzoeken ‘rustiger dan ooit’, meldt uitkeringsinstantie UWV. Daar staat een verdubbeling tegenover van het aantal aanvragen voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) in het vierde kwartaal van 2021.

Werkgevers die in hun inkomen geraakt worden door coronamaatregelen kunnen met ingang van maandag loonsteun aanvragen voor de maanden januari tot en met maart dit jaar. Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent.

17.15

'Laat mensen gefaseerd naar kantoor terugkeren'

Laat niet iedereen direct terugkeren naar kantoor, maar ga in overleg en vindt een goede mix. Dat is het advies aan werkgevers van bedrijfsarts Jurriaan Penders en directeur medische zaken van arbodienst HumanCapitalCare. Ook Arbo Unie benadrukt dat het verstandig is om de terugkeer naar werk gefaseerd aan te pakken.

"Met een hoog ziekteverzuim in de eerste maanden van dit jaar is het een uitdaging voor werkgevers om de versoepeling van het thuiswerkadvies goed op te vangen", zegt bedrijfsarts Corné Roelen van Arbo Unie. Hij raadt aan om geleidelijk weer groepen mensen bij elkaar te brengen in dezelfde ruimte. "Zo kun je besmettingen beperken en voorkomen dat quarantaine nodig is", stelt hij.

Het kabinet schrapt dinsdag naar verwachting het thuiswerkadvies tijdens de coronapersconferentie.

16.40

Staatssecretaris Cultuur besmet, maar alleen milde klachten

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) is besmet met het coronavirus. Ze heeft weinig last van het virus, laat ze weten. "Helaas ben ik positief getest op corona. Gelukkig heb ik milde klachten, dus ik werk de komende tijd vanuit huis", twitterde de bewindsvrouw.

Ze is niet de eerste bewindspersoon in het nieuwe kabinet die door een coronabesmetting moet thuisblijven. Eerder overkwam het al de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Financiën). De laatste moest daardoor digitaal beëdigd worden door de koning.

16.37

Opnieuw meer coronapatiënten in de ziekenhuizen

Opnieuw is het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen toegenomen. Maandag liggen in totaal 1554 mensen met een coronabesmetting in een ziekenhuis, een stijging van 72 patiënten ten opzichte van zondag.

16.17

Gezondheidsraad adviseert meer aandacht naar langdurige COVID

Langdurige COVID moet meer aandacht krijgen. Volgens de Gezondheidsraad kan dat ervoor zorgen dat patiënten met langdurige klachten na een coronabesmetting beter geholpen en voorgelicht worden.

Daarnaast moet er volgens de raad aanvullend wetenschappelijk onderzoek gedaan worden naar de ziekte, om oorzaken en risicofactoren van langdurige COVID te achterhalen. Monitoring van de zorg van langdurige coronapatiënten is van belang, stelt de Gezondheidsraad in een advies aan de minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers.

16.02

Gezondheidsraad noemt toename mentale klachten reden tot zorg

De coronapandemie heeft een toename van mentale klachten veroorzaakt en dat is volgens de Gezondheidsraad 'reden tot zorg'. In een adviesrapport schrijft de raad dat bij een 'beperkt deel' van de bevolking de kans bestaat dat de klachten lang zullen aanhouden. Daarom is het van belang om 'te zorgen voor effectieve laagdrempelige hulp' en 'de ontwikkelingen goed te blijven volgen'.

De experts hebben het wetenschappelijk onderzoek naar mentale problemen in het eerste coronajaar in kaart gebracht. Ze bevestigen nog eens duidelijk dat vooral jongvolwassenen vaker last kregen van mentale klachten, zoals eenzaamheid, angst en depressieve gevoelens.

16.00

Kuipers: denkbaar dat alle coronaregels straks van tafel gaan

Het is goed denkbaar dat later dit jaar helemaal geen coronaregels meer nodig zijn. "Daar zou ik sterk rekening mee houden", zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maandag. Voor het zover komt, zal volgens hem wel het aantal besmettingen sterk omlaag moeten.

Kuipers heeft maandag met een aantal andere leden van het kabinet overlegd over de versoepeling van de coronaregels die dinsdag hoogstwaarschijnlijk aangekondigd zullen worden. Er ligt inmiddels een advies van het Outbreak Management Team, maar daar wilde de bewindsman nog niets over kwijt.

15.59

Landelijk 55.116 nieuwe besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen begint langzaamaan wat te dalen. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 55.116 positieve tests geregistreerd. Voor een maandag is dat het laagste aantal sinds 17 januari.

15.58

7476 besmettingen in Brabant

Er zijn maandag 7476 nieuwe besmettingen vastgesteld in Brabant. Zondag waren het 7102 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
12.50

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen zijn maandagochtend 212 coronapatiënten opgenomen, dat zijn er vijf meer dan vrijdag. Dat maakte het ROAZ bekend. De afgelopen 24 uur zijn 28 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat zes coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Er zijn geen patiënten overgeplaatst, twee coronapatiënten overleden afgelopen etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

11.45

Duitsland wil strengste coronabeperkingen in maart opheffen

Duitsland wil de strengste coronamaatregelen in het land voor 20 maart hebben beëindigd. Duitse media melden dat bondskanselier Olaf Scholz woensdag met de leiders van de deelstaten praat over vergaande versoepelingen van de huidige beperkingen.

De media hebben een concept voor het beraad in handen, de basis voor de besprekingen. In het stappenplan dat daarin is opgenomen staat dat de beperkingen geleidelijk worden versoepeld zodat er vanaf 20 maart geen vergaande maatregelen meer gelden. Wat dat precies inhoudt, is niet helemaal duidelijk. Onder laagdrempelige maatregelen valt in ieder geval de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

11.00

Vorige week minder toegangstesten, maar de zaterdag was drukker

Ongeveer 328.000 afspraken voor toegangstesten zijn vorige week ingepland. Deze mensen wilden zich bij een commerciële aanbieder laten testen op een coronabesmetting, zodat ze bij een negatieve uitslag naar bijvoorbeeld de horeca of voetbalstadion konden gaan. In werkelijkheid kunnen er iets minder tests uitgevoerd zijn. Ongeveer negen op de tien mensen is op komen dagen, meldt de Stichting Open Nederland.

Het aantal van 328.000 afspraken ligt iets lager dan in de voorgaande weken. Begin februari stonden in zeven dagen tijd 332.000 afspraken voor toegangstesten ingepland en eind januari 334.000.

Afgelopen zaterdag was het wel relatief druk. Toen stonden ongeveer 83.000 testafspraken in de systemen. Voor een zaterdag is dat het hoogste aantal dit jaar. Stichting Open Nederland geeft hier geen verklaring voor. In meerdere steden waren nachtclubs zaterdag uit protest open.

04.00

Nederland niet op orde voor nieuwe pandemie

Er zijn "grote uitdagingen voor de infectieziektebestrijding", blijkt volgens het AD uit een onlangs gepubliceerd rapport van het Capaciteitsorgaan dat de overheid en zorgsector adviseert over het aantal zorgprofessionals dat nodig is. De coronapandemie heeft "al veel langer spelende knelpunten bij de infectieziektebestrijding uitvergroot. Het tekort aan artsen wordt nu als nog acuter ervaren."

Daarom moeten zo snel mogelijk tientallen extra infectieartsen worden opgeleid, waarschuwt de adviesraad. Volgens de GGD'en is het tekort zo nijpend dat het huidige aantal infectieartsen minimaal moet worden verdubbeld. Ook zijn snel meer dataspecialisten nodig.

03.45

Ondernemers kunnen weer NOW-steun aanvragen

Ondernemers die door de coronamaatregelen in hun inkomen worden geraakt kunnen vanaf maandag weer NOW-loonsteun aanvragen. Het gaat dan om de periode januari tot en met maart. Het is de achtste periode waarvoor loonsteun kan worden aangevraagd bij het UWV.

Ook in deze periode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Het vergoedingspercentage blijft 85 procent. De inschrijving voor de loonsteun blijft open tot en met 13 april.

03.30

Veiligheidsberaad buigt zich over versoepelingen

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigt zich maandagavond over het maatregelenpakket, dat het kabinet dinsdag bekend wil maken. Er komen veel versoepelingen aan. De burgemeesters bespreken onder andere met minister Dilan Yesilgöz van Justitie wat aanpassen van het coronabeleid betekent voor het vieren van carnaval eind februari.

Carnaval wordt met name in het zuiden en oosten van het land gevierd van 26 februari tot 2 maart. Alle optochten zijn al afgelast, maar als alle versoepelingen doorgaan kunnen carnavalvierders tot in het begin van de nacht op straat en in kroegen bij elkaar komen. Het Veiligheidsberaad wil het liefst dat het kabinet landelijke regels instelt voor het vieren van carnaval om te voorkomen dat liefhebbers massaal afreizen naar de stad of regio waar het meeste is toegestaan. De burgemeesters willen in elk geval één lijn trekken qua handhaving, als dat nog nodig is.

02.00

Amnesty: farmaceutische bedrijven hebben gefaald rond corona

Volgens Amnesty International hebben farmaceutische bedrijven "tragisch gefaald' in hun bijdrage aan de bestrijding van de door corona veroorzaakte wereldwijde gezondheidscrisis. In een maandag gepubliceerde verklaring stelt de mensenrechtenorganisatie dat dit falen nota bene plaatsvond ondanks herhaalde en dringende oproepen om de coronavaccins eerlijk te verdelen in de wereld. Het beleid van de farmaceuten heeft volgens de organisatie bijgedragen aan "een mensenrechtencatastrofe" in 2021.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!