'Aanslagen Poolse supermarkten gevolg van haat en nijd onder eigenaren'

14 februari 2022 om 18:32 • Aangepast 15 februari 2022 om 18:26
nl
De aanslagen op Poolse supermarkten in onder meer Heeswijk-Dinther en Tilburg zijn mogelijk een gevolg van een conflict tussen eigenaren die zulke winkels exploiteren. Ook gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet. De advocate van een van de verdachten zei dit maandagmiddag tijdens een zitting bij de rechtbank in Alkmaar. Zij verdedigt een man van 27.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Eind 2020 en begin vorig jaar waren er explosies bij verschillende Poolse supermarkten in ons land, waaronder Tilburg en Heeswijk-Dinther. Het is voor het eerst dat in de rechtszaal een mogelijke achtergrond van deze aanslagen is toegelicht.

Eerder bleef dat beperkt tot het vermoeden van het Openbaar Ministerie dat alles wees op het werk van een organisatie. De eigenaren van de getroffen winkels zelf, zeiden dat ze in het duister tasten over de motieven.

De advocate van een van de verdachten, N., putte maandag tijdens een voorbereidende zitting uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen (TCI). Dit is de 'geheime dienst' van de recherche. De gegevens zouden worden ondersteund door aangetroffen DNA-sporen op onderdelen van explosieven.

'Heel nare feiten'
De advocaat wond er geen doekjes om en stelde dat N. ‘natuurlijk betrokken is geweest bij hele nare feiten.’ Ze zei ook dat zowel uit zijn eigen verklaringen als uit telefoonberichten is gebleken dat hij alleen de vraag heeft gehad om mensen van A naar B te brengen.

De advocate: “Hij is als jonge jongen geronseld voor iets waarbij op de achtergrond sprake lijkt te zijn van veel grotere belangen." Volgens het OM trad hij op als chauffeur bij de aanslagen in Beverwijk en Heeswijk-Dinther. Justitie gelooft niets van het verhaal dat N. zegt dat hij niet op de hoogte was van de aanslagen, werd in een eerdere rechtszaak al gesteld.

Een andere man zou verantwoordelijk zijn geweest voor het daadwerkelijk plaatsen van explosieven in Beverwijk en Tilburg.

LEES OOK: Aanslagen op Poolse supermarkten: OM is klaar met het onderzoek

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.