Kunstrijdster Lindsay van Zundert naar olympische finale

15 februari 2022 om 12:56 • Aangepast 16 februari 2022 om 12:29
nl
Lindsay van Zundert heeft zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de finale van het kunstrijden. Ze schaatste zelfs haar beste prestatie van dit seizoen met een score van 59,24 punten. De debutante eindigde op de korte kür op de 22e plek. Daarmee is de 17-jarige Etten-Leurse verzekerd van een plek in de vrije kür donderdag. "Ik ben hier echt super blij mee."
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

"Het is echt een hele opluchting. Ik ben zo blij dat ik mijn doel heb gehaald", zei ze tegen de NOS na het behalen van de finale. Voor de vrije kür donderdag maakt Van Zundert zich niet druk. "Ik ga gewoon mijn best doen om opnieuw een foutloze lange kür te rijden."

Van Zundert koos op het olympische ijs in Peking voor een iets eenvoudiger uitvoering van de drievoudige Lutz en een tweevoudige Toeloop en voerde die perfect uit. Later ging het ook goed bij de drievoudige Rittberger, die eerder dit jaar op de EK nog de mist inging. Bij de EK plaatste Van Zundert zich door een val niet voor de vrije kür. "Ik wilde in elk geval genieten van mijn optreden en het beste uit mezelf halen."

"Dit was op safe."

Haar voorzichtige start was bewust. "Dit was op safe, zodat ik meer punten zou halen dan bij een eventuele val."

Normaal mogen de beste 24 door naar de finale, maar het IOC heeft besloten een extra schaatsster toe te voegen, omdat de Russische Kamila Valijeva verwikkeld is in een dopingzaak.

Valijva mag voorlopig in actie komen in Peking en als ze bij de eerste 24 staat, mag ook de nummer 25 naar de vrije kür. Mocht de Europese kampioene niet in de top-24 eindigen, dan gaan er ook maar 24 schaatssters naar de vrije kür. In totaal doen dertig kunstrijdsters mee.

De vrije kür is donderdag tussen 11.00 en 15.00 uur.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.