CDA-groene tsunami overspoelt de straten: 'En we hebben nog veel meer'

16 februari 2022 om 07:00 • Aangepast 16 februari 2022 om 09:39
nl
Het CDA in Den Haag heeft het niet makkelijk de laatste jaren, maar er is een plek waar de partij zelfs nog voor de verkiezingen de absolute winnaar is: Huijbergen. Overal waar je kijkt, domineren de christendemocraten het straatbeeld. Er wordt in het dorp zelfs al gesproken van een groene tsunami.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Lui of gemakzuchtig zijn de vrijwilligers van de partij dan ook bepaald niet geweest, eerder wat overijverig. Vrijwel geen enkele lantaarnpaal lieten ze ongemoeid. Wie vanuit Wouwse Plantage via Huijbergen naar Hoogerheide rijdt, kan niet om de ‘groene golf’ heen.

“Zo groen is het hier nog nooit geweest. Ik kan er wel om lachen maar ik vraag me af of het wat uitmaakt”, vertelt een Huijbergse die haar hondje uitlaat langs de portrettengalerij van de plaatselijke CDA-prominenten.

Terwijl zijn baasje de verslaggever te woord staat, doet het viervoetertje een plasje tegen een van de borden. “Dat is niks persoonlijks hoor”, verontschuldigt de vrouw zich.

"Dit is nog maar een derde van het promotiemateriaal."

CDA-lijsttrekker Jeffrey van Agtmaal is zich van geen kwaad bewust. Sterker nog: hij en zijn partijgenoten zijn vast van plan om hun groene offensief nog verder uit te breiden. "Dit is nog maar een derde van het promotiemateriaal dat we hebben liggen. We gaan de komende dagen ook nog grote borden bij de boeren plaatsen. We hebben er vier jaar voor gespaard dus nu gaan we los", lacht de CDA-voorman.

De lokale partij Alle Kernen Troef (AKT) vindt de actie van het CDA ‘belachelijk en egoïstisch’. Ludo Bolders: “Ze hebben hun borden ook op verkeersheuvels en bij een bushalte geplaatst. We maken ons zorgen over de verkeersveiligheid. Terwijl Jeffrey nota bene als wethouder verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. Wij houden ons in ieder geval keurig aan de regels."

Een CDA bord op een verkeersheuvel (foto: Erik Peeters)
Een CDA bord op een verkeersheuvel (foto: Erik Peeters)

De gemeente heeft inmiddels een aantal borden op gevaarlijke plekken laten weghalen, maar de CDA-lijsttrekker is zich van geen kwaad bewust. Hij is dan ook niet van plan om borden weg te halen. "Nee hoor, geen Noord-Koreaanse toestanden in Huijbergen. Ik vind het wel mooi al dat groen."

"Eerder gifgroen", reageert Ludo Bolders van AKT. "Ik weet niet wat voor inkt er op die borden zit, maar als het regent loopt het ook nog eens in de natuur. Bovendien is het niet meer van deze tijd. We leven in een digitale wereld waar zoveel borden niet meer nodig zijn."

"GroenLinks of was het nou D66?"

Ondertussen hebben ook twee oudere dames op de elektrische fiets de verkiezingsborden opgemerkt. “Ik stoor me er niet aan. Ik vind die mannen ook niet vervelend om naar te kijken, echte knapperds.” Of ze weten van welke partij ze zijn? “GroenLinks? Of was het nou D66?”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.