Toch publiek bij 3 Uurkes Vurraf, maar wel minder dan anders

16 februari 2022 om 17:30 • Aangepast 17 februari 2022 om 18:09
nl
De kogel is door de kerk: 3 Uurkes Vurraf gaat dit jaar door, met publiek. Maar er zijn wel minder mensen bij de carnavalsaftrap waarbij tientallen artiesten optreden. "We kiezen dit jaar voor een onvervalst, bescheiden feestje in Eindhoven. Een klein clubje van honderd tot tweehonderd man kan erbij zijn", zegt Arthur Marres, hoofd evenementen bij Omroep Brabant.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"We gaan niet voor de traditionele 3 Uurkes-variant met drieduizend man in een tent en een groot podium", vertelt Arthur. "Dat is helaas nog net een stap te ver vanwege de vele coronabesmettingen. Maar we zijn heel blij dat we carnaval toch onvervalst kunnen aftrappen. Op die manier hebben we the best of both worlds."

Eigenlijk ging iedereen ervan uit dat 3 Uurkes Vurraf net als vorig jaar in een digitaal jasje zou worden gehesen met thuispubliek. "Dat publiek is er nog steeds", zegt Arthur. "Zij veranderen hun huiskamer in een gezellig kroegje en kijken zo in een vrolijk pèkske mee naar de uitzending. De thuisvierders zijn via een led-wand van vijftien meter te zien achter het podium."

"Sommige geluksvogels kunnen er dus echt bij zijn."

"De reacties om het carnavalsspektakel digitaal te volgen zijn massaal", vertelt Arthur. "We hebben drieduizend aanmeldingen gekregen. Sommige geluksvogels kunnen er echt bij zijn en die kaarten geven we weg via radio, tv en internet. Momenteel zijn we aan het berekenen hoeveel feestvierders er precies bij kunnen zijn."

Ook de artiesten zijn erg blij dat ze weer voor publiek kunnen optreden. "Het is natuurlijk heel moeilijk om als carnavalsartiest voor een kale zaal te staan, terwijl je normaal in een dampende feesttent verwelkomd wordt door een uitzinnige menigte."

"Toen het aantal besmettingen omhoog vloog, dachten we, dit gaat 'm nooit worden."

Het was lange tijd heel onzeker: gaat 3 Uurkes nou wel of niet door? "Het was een rollercoaster", blikt de evenementenman terug. "Op 11 november besloten we dat het feest in een tent op het Stadhuisplein in Eindhoven zou zijn, en drie dagen later dook de omikronvariant op, waardoor alles weer op losse schroeven kwam te staan. In december vloog het aantal besmettingen omhoog en schoten we weer richting een lockdown. Toen dachten we: dit gaat 'm nooit worden."

"En toen we uiteindelijk hoorden dat het misschien toch door kon gaan, was het heel spannend of we het allemaal wel op tijd geregeld konden krijgen om zo'n grootschalig evenement op poten te zetten."

Dat het feest nu toch door kan gaan, raakt Arthur echt. "Het is voor mij de mooiste dag van het jaar. 3 Uurkes is zo onbeschrijfelijk leuk. Ik word 's ochtends wakker in een jubelstemming, hijs me in m'n outfit en zet in de auto op weg naar Eindhoven keiharde carnavalsmuziek op, waarbij ik uit volle borst meebrul. De glimlach op mijn gezicht kan dan niet groter zijn."

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.