Storm Eunice wordt veel heftiger dan storm Dudley: 'Neem dit serieus!'

17 februari 2022 om 10:03 • Aangepast 18 februari 2022 om 17:55
nl
Storm Eunice gaat vrijdag voor hele zware windstoten en veel problemen zorgen in Brabant. Dat voorspelt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza. "Ik waarschuw Brabanders: neem dit serieus." Eunice is volgens Klaasen 'andere koek' dan Dudley, die ook al voor veel schademeldingen zorgde. Het KNMI heeft vanaf vrijdagmiddag drie uur code oranje afgegeven.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

"Bomen zullen omwaaien, dakpannen wegvliegen, noem het maar op. Ik verwacht ook veel problemen op de weg: mensen moeten absoluut niet met lege aanhangers gaan rijden. Daar is dit weer echt totaal ongeschikt voor."

Klaassen vervolgt: "Ik hoor wel eens: de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Nou, Eunice is nu al hele hete soep. Ik geef daarom aan alle journalisten mee: maak goed aan het publiek duidelijk dat Eunice heftiger is dan Dudley."

"Bomen zullen omwaaien, dakpannen wegvliegen."

Storm Dudley zorgde ook al voor de nodige stormschade op verschillende plekken in de provincie. Volgens Klaassen zal die schade bij Eunice vrijdagmiddag groter zijn.

Code oranje voor vrijdagmiddag (beeld: KNMI).
Code oranje voor vrijdagmiddag (beeld: KNMI).

Het KNMI heeft inmiddels code oranje afgegeven voor vrijdagmiddag. De waarschuwing geldt van drie uur 's middags tot acht uur 's avonds. Weerplaza sluit niet uit dat dit ook nog code rood kan worden.

Vrijdagmiddag trekt Eunice over het land. "De meeste wind zal bij de kustgebieden en in het noorden zijn, maar Brabant gaat het zeer zeker merken. De piek van de storm ligt voor Brabant ergens in de tweede helft van de middag", vertelt Klaassen.

"Het zal aanhouden tot in de nacht."

Dan krijg je in heel Brabant windkracht 7. Dat zijn windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. In het westen van de provincie is windkracht 8 mogelijk, met windstoten van ruim 100 kilometer per uur .

"Ter vergelijking: afgelopen nacht waren de windstoten maximaal 80 kilometer per uur. Nogmaals, dat is hele andere koek. Het weer wordt richting de avond wel iets minder heftig, maar de storm zal vrijdag aanhouden tot in de nacht."

LEES OOK: Zware windstoten en code geel: 'Het zal behoorlijk gaan spoken'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!